Báječné recepty z lesního ovoce

Báječné recepty z lesního ovoce

Srpen je obdobím dozrávání lesních plodů. Borůvky, maliny, ostružina a brusinky se červenají a modrají jako o závod. Neznám snad člověka, který by neměl rád lesní ovoce. Borůvkové koláče, malinová šťáva, ostružinová marmeláda a brusinkový kompot ke svíčkové, to jsou dobroty, které všichni milujeme od dětství. Já jsem si pro Vás dnes připravila pár receptů, které máme doma moc rádi a vždy se kvůli nim těšíme na pozdní léto.

Tvarohový koláč s lesním ovocem

Suroviny: 250 g měkkého tvarohu, 50 g másla, 100 g třtinového cukru, 2 vejce, 150 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, cca 300 g lesního ovoce dle chuti

Postup: vyšlehejte žloutky s cukrem, tvarohem a máslem. Smíchejte s moukou, do které jste předtím vmíchali prášek do pečiva. Ušlehejte sníh z bílků a jemně zapracujte do těsta. Rozprostřete těsto do formy (ideálně kulaté), zasypte směsí lesního ovoce a pečte asi 20 minut na 180 stupňů.

Náš tip: k lesnímu ovoci a tvarohu se skvěle hodí chuť vanilky. Vyškrábaný obsah vanilkového lusku můžete vmíchat do těsta nebo ovoce před upečením posypte klasickým vanilkovým cukrem.

Smetanové poháry s lesním ovocem

Suroviny: 250 g lesního ovoce, 250 g mascarpone nebo zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, balení dětských piškotů, smetana ke šlehání, kakao na posypání

Postup: smíchejte mascarpone (nebo zakysanou smetanu) s vanilkovým cukrem. Pak vrstvěte postupně do vysokých štíhlých sklenic piškoty, smetanovou směs a ovoce.  Nechte vychladit minimálně několik hodin, ideálně přes noc. Před podáváním ozdobte šlehačkou a posypte kakaem.

Náš tip: pokud máte rádi kakao, můžete polovinu mascarpone (nebo zakysané smetany) smíchat s kakaem a vrstvy střídat.

Pečený čaj z lesního ovoce

Suroviny: 2 kg lesního ovoce, 1 kg třtinového cukru, 2 citróny, celé kousky voňavého koření – skořice, badyán, anýz, hřebíček).

Postup: omyté ovoce smíchané s kořením a oloupanými a na kostičky nakrájenými citróny vložíme do pekáče. Zasypeme cukrem a pečeme asi 45 minut na 200-220 stupňů zhruba do doby, než ovoce pustí šťávu. Mezitím si připravte důkladně umyté menší skleničky se šroubovacími víčky. Jakmile bude směs upečená, plňte ji do skleniček, které po zavíčkování obraťte na několik minut vzhůru nohama.

Náš tip: tato varianta je nealkoholická a tedy vhodná pro děti. Ale pokud čaj děláte výhradně pro dospělé, můžete na začátku pečení přidat ještě rum, griotku nebo jakýkoli jiný druh alkoholu.

Jak se Vám líbily dnešní recepty? Uděláte si je nebo máte vlastní tipy, jak zpracovat lesní plody? Napište nám do komentářů, budeme se těšit!



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.