Nejnovější příspěvky

Vychytávky pro přípravu cukroví

Vychytávky pro přípravu cukroví

Máme tu druhý adventní víkend a to je nejvyšší čas začít s pečením. Perníčky už máte asi za sebou, ty musejí ležet déle, ale ještě nás čekají rohlíčky, pracny, linecké a mnoho dalších druhů. A to nemluvím o nepečeném, to se bude stíhat asi až týden před Vánoci. Výborná těsta podle léty prověřených rodinných receptů si musíte udělat sami, ale já Vám mohu pomoci s dalšími kroky. Našla jsem pár opravdu úžasných vychytávek, které pečení vánočního cukroví skutečně hodně usnadní.

Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu

Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu

Vánoce tu budou za méně než měsíc, jak jste na tom s nákupem dárků? Já zjišťuji, že rok od roku začínám obdarovávání svých blízkých řešit později. Nikdy jsem nebyla tím vzorným jedincem, který na Vánoce nakupuje už v lednových slevách. Tedy ne že bych byla úplný ignorant a hekticky pak nakupovala 23. 12. co mi přijde pod ruku. Občas si něco zapíšu, ale skutečně nakupuji nejdříve v listopadu. A čím dál raději to dělám přes internet. Pokud to máte podobně, mám pro Vás pár tipů.

Blíží se advent, už máte vyzdobeno?

Blíží se advent, už máte vyzdobeno?

Také máte pocit, že čas letí nějak stále rychleji? Ještě jsme ani pořádně neuklidili letní oblečení a nevytáhli zimní a za měsíc už budou Vánoce! A adventní období začíná už příští týden! Já osobně mám tenhle čas moc ráda, celkově mám na všem nejraději to „těšení“. Miluji vánoční výzdobu, spoustu světel a svátečních symbolů jako jsou zářivé hvězdy, sněhové vločky, voňavé větve, barevné věnce, svíticí řetězy a svíčky všech typů, barev a vůní. Vybrala jsem pro Vás pár zajímavých tipů.

Hned o prvním adventním víkendu zavěšuji do okna tradiční vánoční hvězdu. Pořídila jsem si dřevěnou, která se vyznačuje dlouhou životností. Její stěny jsou zdobeny perforováním ve tvaru malých hvězdiček. Bílé světlo, které vydávají LED diody je velmi příjemné a teplé. Ale nejlepší na této dekoraci je dálkové ovládání. Díky němu v okně nevisí žádné kabely a provoz na baterie nevyžaduje náklady na elektřinu. Hvězda má průměr 40 cm a je skládací, takže při uložení šetří místo. Je dodávána včetně dálkového ovladače a baterií potřebných k jejímu provozu.

Z podobného soudku, alespoň co se zdroje osvětlení týče, je tento nádherný LED věnec z jehličí. Jedná se o pečlivou ruční práci, jejímž výsledkem je okouzlující bohatá dekorace s vánočními hvězdami, kouličkami, bobulemi, borovými šiškami a stylovou kostkovanou mašlí. Celou tuto kompozici pak rozzáří deset LED diod.

Možná také patříte k těm, kdo běžně ubrusy nepoužívají. Opravdu jsou dnes už méně obvyklé a často necháváme spíše vyniknout kráse dřevěné desky stolu, než abychom ji něčím zakrývali. Nicméně o Vánocích jdou všechny zásady stranou J. Tomuto krásnému ubrusu s idylicky rozsvícenou zimní vesničkou s 3D efektem a poletujícími sněhovými vločkami nelze odolat. Je v neutrální a stále moderní béžové barvě a můžete ho mít ve dvou velikostech.

Na krásně „oblečený“ a prostřený stůl se bude dokonale hodit LED skleněná koule s podobnou kulisou zasněžené vesničky. Sklo je v krásném provedení, vypadá jako by bylo ozdobené ledovými květy. Doporučuji Vám objednat si rovnou dva tyto „svícny“, jejich světlo je příjemné a zároveň intenzivní, takže kromě krásné atmosféry dokáže Vaši slavnostní tabuli i kvalitně osvítit.

Na závěr bych Vám chtěla doporučit něco pro děti. Moji synové vždy s netrpělivostí očekávali adventní dobu, protože jsme zdobili okna svíticími atributy večerní oblohy. Jakmile se pak setmělo, na skle se rozzářily hvězdy, měsíc a půvabná vánoční kometa.

Také můj poslední tip bude pro děti. Veselý porcelánový hrnek s vánočními motivy, ve kterém bude chutnat voňavý čaj i sladké kakao a k němu roztomilý plyšový medvídek se šálou a čepicí v typických vánočních barvách červené a zelené. 

A co Vy, jak jste na tom letos s vánoční výzdobou? Máte rádi dekorování svých domovů nebo jej považujete za zbytečné a domníváte se, že svátky si nosíme všichni spíše uvnitř sebe? Těšíme se na Vaše názory!

Dušičkové rozjímání

Dušičkové rozjímání

Máme za sebou anglosaský Halloween i naše staré dobré Dušičky. Podle průzkumů slaví svátky, které v Česku nejsou původní, hlavně mladí lidé. Starší generace zůstává naopak věrná tradicím. A k těm tradičním svátkům bezesporu patří právě Svátek zesnulých. U nás je slaven hlavně vzpomínkami na ty, kteří nás již opustili, návštěvami hřbitovů a úpravou hrobů. Ve své podstatě je to svátek nostalgický až smutný. Není tomu ale tak všude, jsou země, kde se Dušičky slaví zcela jinak.

Máte rádi červenou řepu?

Máte rádi červenou řepu?

Červená řepa patří spolu s koprem, houbami, olivami a zrajícími sýry k tzv. kontroverzním potravinám. To v podstatě znamená, že jí buď milujete nebo nesnášíte. Pochází ze Středomoří a Severní Afriky a dnes je oblíbená doslova po celém světě. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Ve starém Římě byla bohatě využívána nejen jako jídlo, ale také jako lék. Dnes je červená řepa nazývána superpotravinou a já Vám z ní nabízím výborný koláč a salát.

Procházky v listopadu

Procházky v listopadu

Po teplém říjnu tu máme o něco chladnější listopad. A počasí nám opravdu dokazuje, že se pomalu a jistě blíží zima. Chladná mlhavá rána, brzké stmívání a daleko menší chuť pobývat venku, to jsou typické znaky pozvolného nástupu zimy. Ale pokud máte podzim rádi stejně jako já, pak určitě neodoláte ani v listopadu procházkám v přírodě a o to více se pak budete těšit domů, do tepla, k šálku dobrého čaje. Mám pro Vás pár tipů, co si venku užít a jak se na listopadové vycházky vybavit.

I listopad totiž může být krásným obdobím, samozřejmě hlavně když jste milovníky podzimu tak jako já. Ze stromů opadávají poslední barevné listy a nastává období vegetačního klidu. Odlétají poslední stěhovaví ptáci a příroda se pomalu chystá k zimnímu spánku.

Zazimováváme zahrady a podobně postupují i lesníci. Starají se o sazenice stromů, opravují ploty, krmelce, ptačí budky. V lesních školkách prořezávají porosty a připravuje se výběr vánočních stromků.

Chodit nyní, v listopadu, krajinou chystající se k zimnímu odpočinku, to je něco, co si nikdy nenechám ujít. Na koloběhu přírody je vždycky něco uklidňujícího. Chladné počasí a svěží vítr skvěle prokrví celé tělo a velmi zajímavé je také již zmíněné těšení se domů na horký čaj a zasloužený odpočinek.

Na tyto listopadové procházky je však třeba se také zodpovědně připravit. Počasí nás může překvapit a pocitová teplota bývá například při vlhkém a větrném počasí ještě mnohem nižší než skutečná.

Hlavní tedy je dobře se obléknout. Už Vám nebudou stačit džíny a tenisky. Pod kalhoty bude lepší natáhnout termo legíny. Jsou mimořádně příjemné a hřejivé, mají velmi pohodlný střih, ploché švy, pružný pas a měkké lemy. Můžete je využít také jako lyžařské spodní prádlo.

Pokud ještě nechcete vytáhnout zimní obuv, pak si určitě vezměte termo ponožky, které se prodávají sadě pěti kusů. Skvěle ochrání proti chladu a postarají se tak o Vaše zdraví. Mají měkkou flísovou podšívku, elastický lem a ploché švy pro pohodlí bez otlaků. Sada obsahuje tělové, černé, námořnické modré, červené a zelené ponožky v jednotné velikosti pro ženy i muže.

I když hřejivá zimní obuv, to je prostě jistota. Já jsem si pořídila zateplené nízké kozačky s kožešinovým lemem. Nejsou jen praktické, ale jsou i dostatečně elegantní pro nošení ve městě. Velkou výhodou je protiskluzová profilovaná podrážka a pohodlný klínový asi čtyřcentimetrový podpatek.

K výše uvedeným botám si rozhodně pořiďte barevně i stylově sladěnou soupravu čepice a šály. Čepice má heboučkou flísovou podšívku a je zdobená péřovou broží s ozdobnými korálky. Soupravu doplňuje měkká šála s dekorativními třásněmi.

A nezapomeňte ani na ty části těla, které v chladném počasí trpí nejvíce – obličej a ruce. Ošetřete je krémem z bambuckého másla s hodnotnými oleji a vitamíny. Tento vysoce kvalitní krém je optimální péčí o suchou pokožku. Poskytuje vysokou úroveň hydratace, regeneruje a zklidňuje podrážděné oblasti kůže a zanechává jemný, vláčný pocit.

V barvách podzimního listí

V barvách podzimního listí

Podzim je bezesporu nejbarevnějším ročním obdobím. Příroda jako by se předháněla v tom, jak nádherné tóny dokáže vytvořit. Okouzluje nás nepřebernou paletou všech odstínů žluté, oranžové, červené a hnědé. Barvy podzimního listí jsou krásné nejen venku, ale dokáží velmi zpříjemnit a zútulnit i interiér Vašeho domova. Našla jsem pro Vás pár produktů, díky nimž snadno přenesete úchvatnou podzimní paletu i do svých obydlí. Stačí jen málo a ucítíte také doma teplo babího léta…

Kuchyně v duchu Halloweenu

Kuchyně v duchu Halloweenu

Říjen je měsíc dýní a ať už Halloween slavíte nebo ne, půvab této oranžové zeleniny k podzimu zkrátka patří. V poslední době snad není domácnost, kde by se z ní nevařila lahodná krémová polévka a velmi oblíbené jsou i zářivé dekorace s jejími motivy. Já jsem pro Vás dnes vybrala pár našich nejprodávanějších kousků, z nichž některé mám doma i já sama. Schválně, jestli uhodnete, které z nich jsou mými favority. Nebudu Vás napínat, jsou to hned ty první dva – miska a minutka.

Oblíbená jídla z hub

Oblíbená jídla z hub

Rostou! Už pár týdnů nosíme z lesů košíky hub. Konečně trochu zapršelo a vyhřátá lesní půda nám vydává své poklady. Pro mě je procházka v lese obrovským potěšením. Už jen to posvátné ticho přerušené pouze občas ťukáním datla. A když na Vás z mechu vykoukne nějaká ta sametově hnědá hlavička, je to radost nad všechny radosti. Ideální dobou pro sbírání hub je ráno, než nám začne sluníčko svítit do očí. Pak si z nich také stihneme uvařit báječný oběd: kulajdu a zapečené těstoviny.

Kulajda

Suroviny na 4 porce: 250 g čerstvých hub, 5 větších brambor, 4 vejce natvrdo, hrst čerstvého kopru nebo 2 polévkové lžíce naloženého či mraženého, 1 litr vývaru, 2-3 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky (zkuste špaldovou, je výborná), 1 kelímek smetany na vaření (postačí tučnost 10 – 12 %), 40 g másla (asi šestinu 250g kostky), 1 dcl octa, cukr, sůl, drcený kmín, bobkový list, nové koření, celý pepř.

Postup: Z másla a mouky uděláme jíšku, kterou lehce opražíme do zhnědnutí. Do jíšky vlijeme horký vývar a dobře rozmícháme. Pak přidáme nakrájené brambory a houby spolu s kořením – solí, kmínem, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem.

Vaříme do změknutí brambor asi 15 minut. Pak vyjmeme z polévky koření, přidáme smetanu, kopr a dochutíme octem a cukrem. Vejce se do polévky dávají nakonec, mohou být celá, na půlky, čtvrtky nebo i pokrájená.

Náš tip: Vyzkoušejte tzv. ztracené vejce. Uděláte ho tak, že ve vroucí polévce vytvoříte uprostřed vír a do něj pak vlijete vejce. Chce to trochu šikovnosti, aby zůstal žloutek vcelku, ale není to zase až taková věda. I když se nepovede, budete mít pak kulajdu s vajíčkem rozšlehaným. 

Zapečené těstoviny s houbami

Suroviny na 4 porce: 500 g těstovin (ideální jsou zvlněné flíčky), 1 velká cibule, 250 g hub, 250 g libovější slaniny vcelku, 4 vejce, cca 1 dcl mléka, kousek másla na vymazání, sůl, pepř, drcený kmín, sladká paprika, 250 g eidamu vcelku.

Postup: V dostatečném množství slané vody uvařte těstoviny doměkka. Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte v pánvi mírně rozpustit a osmahnout. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a opět lehce osmahněte. Nakonec přijdou houby a koření dle chuti.

Vymažte si nádobu máslem. Já používám hluboký pečicí plech, pokrm je pak dobře propečený. Rozšlehejte vejce s trochou mléka a také trochu okořeňte stejně jako houby. Směs slaniny, cibule a hub vmíchejte do uvařených těstovin a pak rozprostřete na plech. Zalijte rozšlehanými vejci s mlékem, a nakonec hojně zasypejte nahrubo strouhaným sýrem.  

Náš tip: Vyzkoušejte jako přílohu výborný salát z kysaného zelí s cibulí, mrkví a červenou paprikou. Je velmi zdravý a ke křupavým těstovinám se hodí přímo dokonale!

A co Vy, jak prožíváte letošní houbařskou sezónu? Chodíte rádi na houby? Jaké byly Vaše letošní úlovky? Máte svá oblíbená jídla z hub? Podělte se s námi o své zážitky a recepty, těšíme se 😊