Masopustní dobroty II

Masopustní dobroty II

Když jsem Vám začátkem února nabídla tři recepty na vynikající pochoutky z masa (pečený bůček, vařené koleno a výpečky na pivě), slíbila jsem Vám také sladké masopustní dobroty. Tak, tady jsou, vláčné koblihy a křupavé boží milosti. Jsem si jistá, že Vás dostanou úplně stejně jako maso. Protože já osobně neznám nikoho, kdo by těmto dvěma úžasným dobrotám dokázal odolat. A protože mnohé z nás čeká čtyřicetidenní půst až do Velikonoc, tak je určitě namístě se pořádně najíst a „zásobit se“.  

Masopustní koblihy

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 50 g másla, 2 sáčky vanilkového cukru, 5 žloutků, 2 lžíce rumu, 1 kostka droždí, zavařenina na plnění a mouka na posypání válu. Na dokončení: olej na smažení, moučkový cukr na posypání

Postup: mouku promícháme se špetkou soli a oběma sáčky vanilkového cukru. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme žloutky, vlažné mléko, rozpuštěné máslo, rum a rozdrobené droždí.  Promícháme a zpracujeme na vláčné těsto, které pak poprášíme moukou a necháme na teplém místě pod čistou utěrkou vykynout, dokud ho není přibližně dvojnásobek.

Pak ho přesuneme na pomoučněný vál a rozválíme do placky o tloušťce asi 1,5 cm. Půlku placky poklademe kopečky marmelády a přiklopíme druhou polovinou. Skleničkou vykrajujeme koblížky tak, aby marmeláda byla vždy uprostřed. Se zbylým těstem pak postup opakujeme.

Do menšího hrnce dáme rozpálit vyšší vrstvu oleje a koblížky v něm smažíme dozlatova. Upečené je pokládáme na ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Ještě vlažné je pocukrujeme.

Náš tip: z uvedeného množství surovin vytvoříte asi dvacet koblih. Pokud chcete této sladké pochoutky vyrobit více, pak jednoduše množství vynásobte. A co se týká zavařeniny, buďte kreativní, nemusíte používat pouze klasiku jakou jsou meruňková a jahodová. Vyzkoušejte třeba nevšední rybízovou nebo pikantní pomerančovou či citrónovou. 

Boží milosti

Suroviny: 300 g hladké mouky, 4 lžíce mléka, 40 g másla, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce moučkového cukru, 1-2 žloutky (podle velikosti vajec), 2 lžíce rumu a mouka na posypání válu. Na dokončení: sádlo na smažení, 2 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr

Postup: Ze všech přísad vytvoříme rukama hladké těsto a důkladně ho propracujeme. Pak ho vložíme do sáčku a dáme na 30 minut do ledničky. Po půlhodině těsto rozválíme na tenký plát cca 0,5 cm, který zubatým rádýlkem rozkrájíme na čtverečky cca 5 x 5 cm. V každém z nich uprostřed uděláme několik zářezů. Pozor, aby okraje zůstaly celé.

V pánvi nebo v hrnci rozpálíme vyšší vrstvu sádla a jednotlivé kousky smažíme po obou stranách. Hotové jsou, když se trochu nafouknou a lehce zrůžoví. Vyndáváme je na ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Ještě horké milosti obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Náš tip: z uvedeného množství surovin vytvoříte přibližně 20 – 25 kousků cukroví. Jsou stejné dobré teplé jako studené.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.