Nejnovější příspěvky

Na čem si pochutnáme o Velikonocích

Na čem si pochutnáme o Velikonocích

Současná situace nám bohužel moc příležitostí k radosti nedává, vlastně ještě vůbec nevíme, jak a kde budete trávit Velikonoce. Zkusme na chvilku zapomenout na to, jak náročné to teď všichni máme a připomeňme si pokrmy, které jsou pro svátky jara typické. Každá rodina má určitě ty své nejlepší recepty na velikonoční pochoutky a možná tohle je cesta, jak současná omezení přečkat. Těšme se na obvyklé jarní radosti a svátky a zkusme chvíli dělat, jako by se nic nedělo. Veselé Velikonoce všem!

Zahrádky pomalu ožívají

Zahrádky pomalu ožívají

Po mírné zimě nastupuje jaro rychleji, a tak je nutné si pospíšit i se zahradními pracemi. Stromy a keře nasazují pupeny dříve, takže pokud je potřebujeme prořezat, je na to ta nejlepší doba. Stejně tak je třeba se postarat o trávníky, cestičky a terasy. Našla jsem několik skvělých pomocníků, s nimiž Vám zahradní práce půjdou nejen pohodlněji a snadněji, ale i jejich výsledek bude skvělý. Užijte si příjemné jarní víkendy a nezapomeňte si po dobře vykonané práci udělat táborák a opéct si buřty!

Březen, za kamna vlezem

Březen, za kamna vlezem

I když zima letos za moc nestála a sněhové nadílky jsme se dočkali jenom na horách, a to ještě poskrovnu, o jaru se zatím úplně mluvit nedá. Obzvláště rána, večery a noci jsou pořád hodně chladné. Proto Vám možná přijde vhod pár tipů, jak se zahřát doma i venku. Přelom zima a jara je také obdobím zvýšeného rizika nachlazení či přímo chřipkové epidemie. Takže nezapomeňte, hodně vitamínů, pohyb na čerstvém vzduchu a kvalitní odpočinek, prostě všechny ty obecně známé rady.   

V téhle roční době se Vám při jakémkoli pobytu venku, ať už kratším či delším, bude hodit kvalitní pláštěnka. Je krásně lehká a skladná, vejde se i do malého batůžku či kabelky a je ideální ochranou proti náhlým rozmarům počasí. Pláštěnka je vybavena kapucí a postranními patentkami a má univerzální vzhled i velikost, takže je určená jako pro muže, tak pro ženy.

Další skvělým tipem do vlhkého počasí jsou moderní polstrované kotníkové holínky. Nabízím Vám dvě trendy provedení: leopardí potisk nebo vzor červeno-černé skotské kostky. Tyhle botky Vás opravdu zahřejí, protože mají uvnitř speciální hřejivou vrstvu. Disponují i malým podpatkem o výšce cca 2 cm. Vaše nohy tak budou vždycky v suchu a teple i za velmi špatného počasí.

Takže se určitě nenechte odradit malým deštíkem a vyrazte na výlet v každém počasí. Vezměte si příklad z obyvatel Skandinávie, kteří se pohybují venku doslova za každého počasí a dle různých průzkumů jsou nejzdravějšími a nejšťastnějšími národy vůbec.  

I když už máte určitě připravené své oblíbené jarní outfity, nezapomeňte je doplnit módní vestou. Já Vám nabízím tento model v příjemné jarní pastelové barvě. Vesta je z čisté bavlny, v prodlouženém střihu o délce cca 74 cm se zapínáním na zip. Praktický límec má šňůrku na stažení. Když si k ní pořídíte stylový šál v hodících se barvách, budete připravena i na nenadálé ochlazení nebo chladnější vítr.

Po návratu z procházky, vyvětraní a unavení, se určitě rádi stulíte s hrnkem teplého čaje do hřejivé náruče pohovky. Aby byl Váš odpočinek ještě příjemnější, zachumlejte se do hřejivé flísové deky. Našla jsem pro Vás vkusný model s dekorativním květinovým ornamentem. Rozmazlí Vás svou hřejivostí a lehkostí. Deka má hezké ozdobné lemování a díky její příznivé ceně nejí problém zakoupit si dva i více kousků, aby měl každý člen rodiny svou.

Přechodné období bývá někdy náročné i proto, že se v domech s centrálním vytápěním přestává topit. Pro takové případy máme jistě všichni připravená nějaká malá topná tělesa na elektřinu. A abychom nepropálili kalhoty, můžeme si pomoci ještě pořádnou dekou. Tento kostkovaný exemplář je mimořádně hřejivý, a navíc se dá pomocí patentů zapnout na teplý domácí kabát. Takže se můžete úplně celí schovat.

A když si navíc pod hřejivou deku obléknete flanelově jemnou domácí soupravu se stylovým žakárovým vzorem, chlad už nebude mít nejmenší šanci. Horní díl, bunda, má rafinovaný střih, který nechá vyniknout ženské tvary. Zapíná se vpředu na zip, který vede až po praktický stojáček. Univerzální jednobarevné kalhoty s pasem do gumy jsou pak úžasné pohodlné.

Užijte si krásné březnové dny i příjemné večery plné odpočinku a relaxace!

Proč slavit MDŽ bez předsudků

Proč slavit MDŽ bez předsudků

Mezinárodní den žen (ve zkratce MDŽ), připadá každoročně na 8. březen. Tento mezinárodně uznávaný svátek byl stanovený Organizací spojených národů u příležitosti výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908 . Tento, u nás různě přijímaný svátek, je v České republice od roku 2004 významným dnem . Určitě i Vy na něj máte svůj názor, který je nepochybně závislý na Vašem věku. Dříve narození jej mají v paměti bohužel jako politický svátek, který minulý režim mohutně oslavoval.

Přestupný rok – mýty a tradice

Přestupný rok – mýty a tradice

Letošní rok s magickou číslovkou 2020 je také tak zvaným rokem přestupným. Přestupný rok je delší než běžný rok a slouží k vyrovnání rozdílů mezi délkou kalendářního a tropického roku. Nebudu Vás nudit zdlouhavými a složitými výklady. Prostě délka kalendářního roku se odvozuje od doby rotace Země kolem své osy, resp. doby rotace Měsíce kolem Země. Tropický rok je proti tomu dán dobou oběhu Země kolem Slunce. Přestupný rok má zkrátka jeden den navíc, takže jich místo 365 má 366.

Masopustní dobroty II

Masopustní dobroty II

Když jsem Vám začátkem února nabídla tři recepty na vynikající pochoutky z masa (pečený bůček, vařené koleno a výpečky na pivě), slíbila jsem Vám také sladké masopustní dobroty. Tak, tady jsou, vláčné koblihy a křupavé boží milosti. Jsem si jistá, že Vás dostanou úplně stejně jako maso. Protože já osobně neznám nikoho, kdo by těmto dvěma úžasným dobrotám dokázal odolat. A protože mnohé z nás čeká čtyřicetidenní půst až do Velikonoc, tak je určitě namístě se pořádně najíst a „zásobit se“.  

Masopustní koblihy

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 50 g másla, 2 sáčky vanilkového cukru, 5 žloutků, 2 lžíce rumu, 1 kostka droždí, zavařenina na plnění a mouka na posypání válu. Na dokončení: olej na smažení, moučkový cukr na posypání

Postup: mouku promícháme se špetkou soli a oběma sáčky vanilkového cukru. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme žloutky, vlažné mléko, rozpuštěné máslo, rum a rozdrobené droždí.  Promícháme a zpracujeme na vláčné těsto, které pak poprášíme moukou a necháme na teplém místě pod čistou utěrkou vykynout, dokud ho není přibližně dvojnásobek.

Pak ho přesuneme na pomoučněný vál a rozválíme do placky o tloušťce asi 1,5 cm. Půlku placky poklademe kopečky marmelády a přiklopíme druhou polovinou. Skleničkou vykrajujeme koblížky tak, aby marmeláda byla vždy uprostřed. Se zbylým těstem pak postup opakujeme.

Do menšího hrnce dáme rozpálit vyšší vrstvu oleje a koblížky v něm smažíme dozlatova. Upečené je pokládáme na ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Ještě vlažné je pocukrujeme.

Náš tip: z uvedeného množství surovin vytvoříte asi dvacet koblih. Pokud chcete této sladké pochoutky vyrobit více, pak jednoduše množství vynásobte. A co se týká zavařeniny, buďte kreativní, nemusíte používat pouze klasiku jakou jsou meruňková a jahodová. Vyzkoušejte třeba nevšední rybízovou nebo pikantní pomerančovou či citrónovou. 

Boží milosti

Suroviny: 300 g hladké mouky, 4 lžíce mléka, 40 g másla, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce moučkového cukru, 1-2 žloutky (podle velikosti vajec), 2 lžíce rumu a mouka na posypání válu. Na dokončení: sádlo na smažení, 2 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr

Postup: Ze všech přísad vytvoříme rukama hladké těsto a důkladně ho propracujeme. Pak ho vložíme do sáčku a dáme na 30 minut do ledničky. Po půlhodině těsto rozválíme na tenký plát cca 0,5 cm, který zubatým rádýlkem rozkrájíme na čtverečky cca 5 x 5 cm. V každém z nich uprostřed uděláme několik zářezů. Pozor, aby okraje zůstaly celé.

V pánvi nebo v hrnci rozpálíme vyšší vrstvu sádla a jednotlivé kousky smažíme po obou stranách. Hotové jsou, když se trochu nafouknou a lehce zrůžoví. Vyndáváme je na ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Ještě horké milosti obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Náš tip: z uvedeného množství surovin vytvoříte přibližně 20 – 25 kousků cukroví. Jsou stejné dobré teplé jako studené.

Jedeme na hory

Jedeme na hory

Minulý týden na horách připadl sníh, což je teď, před jarními prázdninami přímo skvělá zpráva! Asi neznám nikoho, kdo by nejezdil rád na hory. A to počítám i zarputilé nesportovce, které ani nenapadne si s sebou na hory vzít lyže. Bílé pláně v kontrastu s azurovou oblohou, to je zkrátka zimní pohádka, kterou miluje každý bez rozdílu. Já jsem pro Vás dnes vybrala pár produktů, které by Vám při, byť jen víkendovém pobytu na horách, neměly chybět. A třeba Vás inspiruji k zimnímu výletu.

Nemračte se na Valentýna!

Nemračte se na Valentýna!

V posledních letech se čím dál častěji setkávám s názorem, že svatý Valentýn je umělý dovezený svátek z USA a že bychom měli slavit jenom náš starý dobrý První máj. Já si ale myslím, že bychom měli naopak využít každou možnost pro vybočení ze všedního stereotypu. Nemusíme podléhat komerční mánii a nakupovat jako diví rudé růže a bonboniéry ve tvaru srdce. Ale určitě nezaškodí si tento, byť importovaný, svátek lásky trochu užít. Připravila jsem pro Vás pár tipů, jak na to.

Masopustní dobroty I

Masopustní dobroty I

V minulých receptech jsem Vám doporučila odlehčená jídla z vařené zeleniny, která po vánočním hodování určitě přišla vhod. Nyní však nastává masopustní období, a to je, jak jeho název napovídá, přípravou na dobu půstu. Proto již naši předkové v této době pořádali slavnosti plné dobrého jídla, především masa, a také zabíjačky. Vybrala jsem pro Vás tři recepty na oblíbené masové pochoutky, které jsou pro tento čas typické a na kterých si občas rád pochutná snad každý!

Pečený bůček  

Suroviny: 1-2 kg vepřového boku, 2 červené cibule, 1 palička česneku, 2 mrkve, ¼ celeru, sůl, pepř

Postup: kůži nařežte do tvaru mřížky a maso ze všech stran dobře osolte a opepřete. Podlijte vodou a pekáč vložte nepřiklopený do trouby rozpálené na cca 200 stupňů. Asi po 20 minutách přiklopte, teplotu snižte asi na 160 stupňů a pečte přibližně hodinu. Pak přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu – cibuli, česnek, mrkev a celer – a pečte další hodinu, posledních 20 minut pak bez horní části pekáče, aby se vytvořila křupavá kůžička. Po upečení maso vyjměte a šťávu podle potřeby dořeďte horkou vodou nebo vývarem. Omáčku rozmixujte, maso nakrájejte a podávejte s pečivem nebo bramborami.

Náš tip: pokud máte rádi kůži opravdu hodně dokřupava, pak Vám doporučuji bůček při pečení potírat medem. Stačí rozpustit 2 polévkové lžíce v malé trošce horké vody tak, aby vznikla řidší kašička a pravidelně potírat.

Vařené koleno

Suroviny: 1-2 kg vepřového kolena, 1 – 2 cibule, 3 – 6 stroužků česneku, 6 kuliček nového koření, 12 kuliček pepře, 2 bobkové listy, sůl

Postup: kůži kolena na několika místech nařízněte, maso se pak bude lépe krájet. Vložte do hrnce, přidejte koření a celou cibuli (nemusíte ji dokonce ani loupat, stačí omýt) a česnek (ten oloupejte). Zalijte vodou nebo vývarem a vařte doměkka, což může trvat 1,5 – 2,5 hodiny podle velikosti kolene.

Náš tip: ovarové koleno podávejte s čerstvým chlebem s křupavou kůrkou a s různými pochutinami jako je čerstvě nastrouhaný křen, různé druhy hořčic a pikantní nakládaná zelenina jako např. beraní rohy nebo feferonky.

Výpečky na pivě  

Suroviny: 1-2 kg vepřové plece, 4-6 větších cibulí, 1 palička česneku, 500 ml silného černého piva, sůl, pepř, červená paprika, mletý kmín

Postup: maso nakrájejte na malé kostky a cibuli a česnek na tenké plátky. Dobře okořeňte solí, pepřem, sladkou červenou paprikou a mletým kmínem. Podlijte vodou nebo vývarem a pečte na cca 180 stupňů asi hodinu a půl. Ke konci pečení odkryjte, aby byly výpečky hezky zbarvené a opečené. Podávat můžete s oběma druhy knedlíků, s bílým zelím nebo špenátem. Záleží na Vaší chuti a preferencích.

Náš tip: dokřupava opečené kousky vepřového masa se budou skvěle snoubit s chutí jablek. Pokud máte rádi podobné kombinace, přidejte cca v polovině pečení k masu ještě na kostky nakrájená sladká jablka.

Masopust, to není jenom maso a pochoutky z něj, ale také výborné sladkosti. Už pro Vás připravujeme Masopustní pochoutky II, kde naleznete skvělé recepty na typické sladké dobroty pro toto období. Pokud máte nějaký dobrý rodinný recept, budeme rádi, když nám jej zašlete, možná ho uveřejníme!