V minulých receptech jsem Vám doporučila odlehčená jídla z vařené zeleniny, která po vánočním hodování určitě přišla vhod. Nyní však nastává masopustní období, a to je, jak jeho název napovídá, přípravou na dobu půstu. Proto již naši předkové v této době pořádali slavnosti plné dobrého jídla, především masa, a také zabíjačky. Vybrala jsem pro Vás tři recepty na oblíbené masové pochoutky, které jsou pro tento čas typické a na kterých si občas rád pochutná snad každý!
Pečený
bůček
Suroviny:
1-2 kg vepřového boku, 2 červené cibule,
1 palička česneku, 2 mrkve, ¼ celeru, sůl, pepř
Postup:
kůži nařežte do tvaru mřížky a maso ze
všech stran dobře osolte a opepřete. Podlijte vodou a pekáč vložte nepřiklopený
do trouby rozpálené na cca 200 stupňů. Asi po 20 minutách přiklopte, teplotu
snižte asi na 160 stupňů a pečte přibližně hodinu. Pak přidejte na kostičky
nakrájenou zeleninu – cibuli, česnek, mrkev a celer – a pečte další hodinu,
posledních 20 minut pak bez horní části pekáče, aby se vytvořila křupavá
kůžička. Po upečení maso vyjměte a šťávu podle potřeby dořeďte horkou vodou
nebo vývarem. Omáčku rozmixujte, maso nakrájejte a podávejte s pečivem
nebo bramborami.
Náš
tip: pokud máte rádi kůži opravdu hodně dokřupava, pak Vám doporučuji
bůček při pečení potírat medem. Stačí rozpustit 2 polévkové lžíce v malé
trošce horké vody tak, aby vznikla řidší kašička a pravidelně potírat.
Vařené
koleno
Suroviny:
1-2 kg vepřového kolena, 1 – 2 cibule, 3
– 6 stroužků česneku, 6 kuliček nového koření, 12 kuliček pepře, 2 bobkové
listy, sůl
Postup:
kůži kolena na několika místech
nařízněte, maso se pak bude lépe krájet. Vložte do hrnce, přidejte koření a
celou cibuli (nemusíte ji dokonce ani loupat, stačí omýt) a česnek (ten
oloupejte). Zalijte vodou nebo vývarem a vařte doměkka, což může trvat 1,5 –
2,5 hodiny podle velikosti kolene.
Náš
tip: ovarové koleno podávejte s čerstvým chlebem s křupavou
kůrkou a s různými pochutinami jako je čerstvě nastrouhaný křen, různé
druhy hořčic a pikantní nakládaná zelenina jako např. beraní rohy nebo
feferonky.
Výpečky
na pivě
Suroviny:
1-2 kg vepřové plece, 4-6 větších
cibulí, 1 palička česneku, 500 ml silného černého piva, sůl, pepř, červená
paprika, mletý kmín
Postup:
maso nakrájejte na malé kostky a cibuli
a česnek na tenké plátky. Dobře okořeňte solí, pepřem, sladkou červenou
paprikou a mletým kmínem. Podlijte vodou nebo vývarem a pečte na cca 180 stupňů
asi hodinu a půl. Ke konci pečení odkryjte, aby byly výpečky hezky zbarvené a
opečené. Podávat můžete s oběma druhy knedlíků, s bílým zelím nebo
špenátem. Záleží na Vaší chuti a preferencích.
Náš
tip: dokřupava opečené kousky vepřového masa se budou skvěle snoubit
s chutí jablek. Pokud máte rádi podobné kombinace, přidejte cca
v polovině pečení k masu ještě na kostky nakrájená sladká jablka.
Masopust, to není jenom maso
a pochoutky z něj, ale také výborné sladkosti. Už pro Vás připravujeme
Masopustní pochoutky II, kde naleznete skvělé recepty na typické sladké dobroty
pro toto období. Pokud máte nějaký dobrý rodinný recept, budeme rádi, když nám
jej zašlete, možná ho uveřejníme!