Nejnovější příspěvky

<strong>Je čas se osvěžit</strong>

Je čas se osvěžit

Také jste se nemohli dočkat horkých letních paprsků a posezení na zahradě nebo u vody? V našem obchodě jsme se na tyto chvíle připravovali celou zimu. Právě tyto horké letní dny si žádají osvěžení. Lidský organismus v dusném a horkém počasí dostává pořádně zabrat. Pokud máte možnost […]

<strong>Oslavte s dětmi jejich den</strong>

Oslavte s dětmi jejich den

Nejen ženy, maminky a tatínkové mají svoje svátky. Také naši nejmenší mají svůj Mezinárodní den. Jak a kdy vznikl Mezinárodní den dětí? Poprvé se Den dětí slavil druhou červnovou neděli roku 1857 v Americe. Ten den v jednom nejmenovaném městečku ve státě Massachusetts sloužil speciální mši za […]

<strong>Což takhle dát si špenát?</strong>

Což takhle dát si špenát?

Jaro září veselými barvami, ale nejvíce svěží a šťavnatou zelenou v mnoha odstínech. Dostat ji na talíř bude jednoduché.

Máme pro vás báječný recept, v kterém je zelená barva hojně zastoupená, a navíc je náramně chutný.

Co byste řekli na lahodnou špenátovou roládu? Že nejste proti? Tak pojďme na to:

Na těsto budete potřebovat:

  • 400 g čerstvého listového špenátu
  • 5 žloutků
  • 50 g měkkého smetanového sýra
  • 1 zarovnaná kávová lžička soli
  • 3 zarovnané polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 zarovnaná kávová lžička kypřícího prášku
  • 5 ks ušlehaných bílků

Na náplň:

  • 1 balení Crème fraîche nebo zakysanou smetanu
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1 zarovnaná kávová lžička soli
  • 1 zarovnaná polévková lžíce tymiánu
  • 20 g strouhaného parmazánu
  • 12 ks sušených rajčat

Příprava:

Špenát spaříme horkou vodou (po dobu 2 minut). Hned poté ho scedíme a vymačkáme z něj vodu. V míse smícháme špenát se žloutky, smetanovým sýrem, solí, moukou a kypřícím práškem. Všechny suroviny v míse rozmixujeme ponorným mixérem. Bílky v jiné míse vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň, aby byly tuhé a zlehka vmícháme do špenátové směsi. Vzniklé těsto stejnoměrně rozetřeme na plech (30x 40 cm), který jsme předtím vyložili pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 15 minut.

  • Elektrická trouba: 180 °C
  • Horkovzdušná trouba: 160 °C
  • Plynová trouba: 180 °C

Upečený plát překlopíme na další pečicí papír, který jsme posypali parmazánem. Z plátu stáhneme papír, na kterém se pekl a necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme náplň smícháním Crème fraîche nebo zakysané smetany, s česnekem, solí a tymiánem.

Vychladlý plát potřeme náplní, poklademe nakrájenými sušenými rajčaty a zarolujeme. Roládu dáme ztuhnout do ledničky nejméně na 2 hodiny.

Co k pečení rozhodně využijete

Náš skvělý e-shop má pro pečení mnoho pomocníků. Vybrali jsme pro vás ty, které k dnešnímu pečení rozhodně využijete

S našimi pomocníky se to rozhodně lépe peče nebo vaří. Usnadní vám nejen práci, ale také ušetří mnoho času i energie.

Přejeme vám dobrou chuť.

<strong>Jak uklízet s radostí</strong>

Jak uklízet s radostí

Konečně jsme se dočkali svěžího jara a s ním přišel i čas úklidu… Co prosím? Už zase? Máte pocit, že jste se ocitli v kolotoči neustálého uklízení, a navíc to není nikde vidět? Nevěšte hlavu. Máme pro vás tolik vychytávek a pomocníků, že vás od této chvíle […]

<strong>Den všech maminek</strong>

Den všech maminek

Den matek se slaví na mnoha místech světa. Slaví se v různé dny a v České republice tento svátek připadá na druhou květnovou neděli. V tento den vzdáváme poctu maminkám a mateřství. Obdobou tohoto svátku je Den otců, který se slaví vždy třetí neděli v červnu. Historie Podobné svátky […]

<strong>Dívky na koštěti</strong>

Dívky na koštěti

Kdo z nás by neznal dívku na koštěti? Saxana je v našich krajích nejpopulárnější a nesympatičtější čarodějnice. Získala si srdce mnoha generací, a ještě si získá.

Dnešní článek však nebude tak zcela o hodných čarodějnicích…

Filipojakubská a Valpuržina noc

Každý rok v podvečer 30. dubna dochází na mnoha místech naší republiky k zvláštní zábavě – k pálení čarodějnic. Je to lidový zvyk spojený s pálením ohňů. V tento den se totiž slaví Beltain. Jedná se o původní keltský svátek, který oslavuje příchod jara, teplo a zrození. Je to protipól svátku Halloweenu. Pověsti hovoří o tom, že v tuto noc vládly nečisté a zlé síly větší mocí než kdy jindy. Lidé věřili, že v tuto noc je povětří plné čarodějnic letících na sabat. Čarodějnice se scházely na skalách, na skalních kamenech nebo jiných pustých místech. Na sletu tyto účastnice tancovaly, zpívaly a skákaly nejen přes oheň, ale i do něj.

Obzvlášť staré ženy byly podezřívány ze spojení s ďáblem a lidé se jich proto také báli a vyhýbali se jim. Na ochranu před čarodějnicemi se proto na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Tento zvyk k nám dorazil pravděpodobně z Německa a postupem doby se z toho stalo „pálení čarodějnic“ tak, jak je známe dnes.

Dnes je z „pálení čarodějnic“ především společenská událost, kdy se schází dospělí a děti. Spíše, než ochrana před temnými silami se slaví konec zimy a příchod jara.

Večer pro vás

Pokud jste se rozhodli, že budete pořádat svoje soukromé „čarodějnice“ na zahradě, máme pro vás několik dobrých tipů.

Pálení čarodějnic přímo vybízí k opékání buřtů a k dalšímu pohoštění pod širým nebem.

Pro začátek prostřete na stůl ubrus, který skvěle odolá nepřízni počasí a je omyvatelný.

 Aby u potravin nedocházelo k rychlé zkáze a nehezkému osychání, je tu praktická sada 3 ks dóz s těsnicími víčky. Někdo se s chutí zakousne do buřtu tak, jak si ho přinese od ohně a jiný si tuto tábornickou pochoutku užije s jídelním servisem. V takovém případě můžete strávníkům nabídnout talíře s motivem slunečnic.

Protože budete mít v ohništi dostatek žhavého popela, můžete své hosty překvapit lahůdkou – pečenými bramborami. K tomu se skvěle hodí 2 vidličky na loupání brambor.

Čerstvé pečivo uložte do textilního košíku.

Jistě budete mít na výběr několik druhů nápojů. Právě proto jsme si pro vás připravili několik druhů skleniček či kelímků. Mezi populární patří sklenice s víčkem a brčkem, které vypadají trochu jako zavařovací. Máte však s nimi jistotu, že se k nápoji nedostane obtížný hmyz nebo nečistota. Skvělou volbou je sada džbánu a 4 pohárků. Díky odolnému plastu nehrozí, že je rozbijete.

Ostatní pohoštění přinesete pohodlně na podnosu z praktického bambusu.

Nyní, když máte připravené vše potřebné, je potřeba připravit i pohodlné sezení. Večery v tomto období bývají ještě chladné, a proto je důležité myslet na pohodlí. V našem obchodě nabízíme mnoho typů podsedáků. Co kdybyste se posadili třeba do trávy na vysoký a měkký podsedák v různých barvách? Když si pak přes ramena přehodíte hebkou flanelovou deku, nebude vám už nic chybět.

Užijte si tento večer tak, jak to máte rádi.

<strong>Péče o pleť se vyplácí v každém věku</strong>

Péče o pleť se vyplácí v každém věku

Péče o pleť patří mezi důležité každodenní prvky. Příchod prvních vrásek a narušenou strukturu pokožky můžeme pozorovat již kolem 30. roku. Jsou to však minimální změny. Vše nabere na obrátkách po 40. roce. V tomto období již musíme upravit každodenní kosmetické návyky. Mezi razantní změny patří […]

<strong>Všichni ke grilům</strong>

Všichni ke grilům

Věděli jste, že Česká republika patří v grilování ke světové špičce? Více jak 90 % Čechů už někdy grilovalo a oblíbenost této činnosti i dále stoupá. Grilování je totiž velmi oblíbená forma setkávání se s přáteli nebo s rodinou. Na grilu se nejčastěji připravuje maso, klobásky, uzeniny, ryby […]

<strong>Velikonoční tradice a výzdoba</strong>

Velikonoční tradice a výzdoba

Velikonoce patří mezi největší křesťanské svátky a připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Nejsou to však pouze křesťanské svátky. Jejich tradice a zvyky pocházejí už z předkřesťanských dob a ze starších židovských i pohanských zvyků.

Na Velikonoce se oslavovala smrt zimy, příchod jara a nový život.

Jak to celé bylo?

Na začátku našeho letopočtu byl Ježíš Kristus ukřižován. Byl to pátek, který dnes hraje v tradici velkou roli a nazývá se Velký pátek. V noci ze soboty na neděli se stal zázrak zmrtvýchvstání. Tato chvíle se od té doby jmenuje Velká noc. Právě od tohoto slovního spojení je odvozený náš název Velikonoce.

O tom, co se tehdy odehrálo se zachovalo jen velmi málo informací a žádná z nich neudává ani přesné datum. Tradice řadí neděli po Velké noci na první jarní úplněk. Tehdy slaví svůj velký svátek Pesach i Židé.

Přibližně koncem 6. století byl přijat Alexandrijský způsob výpočtu data Velikonoc. Vychází ze zásady slavení Velikonoc po jarní rovnodennosti, (21. 3.) v neděli po prvním jarním úplňku. Takto stanovená neděle může spadá do období od 22. 3. do 24. 4.

Svatý týden

  • Podle křesťanské tradice končí právě Velikonocemi čtyřicetidenní půst, který začal Popeleční středou.
  • Květná neděle – poslední postní neděle.
  • Modré pondělí – začátek úklidu a spravování rozbitých věcí.
  • Žluté úterý – nebo také šedivé úterý byl den, kdy se smýčí a uklízí.
  • Škaredá středa – den, který připomíná poslední Ježíšovy chvíle a Jidášovu zradu. Vymetají se saze z komína, proto se této středě říká i Sazometná.
  • Zelený čtvrtek – jí se pouze zelená strava (špenát, zelí, kopřivy, zelí), aby byl člověk zdravý po celý rok. Kostelní zvony zní naposledy a poté odlétají do Říma. Znovu se rozezní až na Bílou sobotu.
  • Velký pátek – den smutku, rozjímání a půstu připomíná smrt Ježíše Krista.
  • Bílá sobota – je ve znamení úklidu a posledních příprav na Vzkříšení a Hod boží velikonoční. Pečou se mazance, velikonoční beránci, pletou pomlázky a zdobí vajíčka.
  • Hod boží velikonoční – den, kdy se světí všechny pokrmy. Připomínáme si Zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
  • Velikonoční pondělí – den pomlázky. Chlapci chodí na koledu s pomlázkou spletenou z vrbových proutků a ozdobenou mašlemi. Vyplácejí pomlázkou děvčata, aby byla zdravá po další rok. Za to dostávají malovaná vejce.

Velikonoční výzdoba

S Velikonocemi slavíme také příchod jara a výzdoba se nese proto v tomto duchu. Je barevná a svěží tak, jako jaro bývá. Podívali jsme se do našeho obchodu, abychom vám pomohli vybrat co nejvhodnější.

K Velikonocím patří i zvířátka. Máme pro vás velmi oblíbenou dekoraci na dveře. Je to závěsný zajíc, který přivítá radostně každého návštěvníka. Na dveře nebo na stůl se pak skvěle hodí věnec s vejci v nádherných pastelových barvách.

V tyto dny se sluší slavnostně prostřít. Velikonoční ubrus se zajíčky je ten správný pro váš stůl. Na něj se hodí velikonoční stromek v květináči, který nikdo nepřehlédne. Velikonoční dobroty si vychutnáte na dokonalém nádobí. Co říkáte na krásnou porcelánovou sadu? Ubrousky pak opatřete jednoduchými, ale efektními kroužky s něžnými zaječími oušky.

Na stůl pak můžete pro koledníky postavit velikonoční misku s pamlsky nebo sladký velikonoční výběr želé a fondánového krému v mnoha podobách.

Skleněné okenní výplně vyzdobte samolepicími obrázky, které můžete později uklidit a příště zase okna nazdobit.

K Velikonočním svátkům patří i svíčky. Ty, které vypadají jako malovaná vajíčka jsou obzvlášť krásné a vytvoříte s nimi tu nejlepší atmosféru.

Velikonoce jsou svátky jara a radosti. Přejeme vám, abyste je prožili co nejveseleji a nejchutněji.