Jak oslavit Den české státnosti

<strong>Jak oslavit Den české státnosti</strong>

Od roku 2000 si Česká republika 28. září připomíná v rámci Dne české státnosti smrt svatého Václava, jednoho z prvních Přemyslovců. Ačkoliv kníže Václav vládl relativně krátce, přesto ho po jeho mučednické smrti obestřela aura ochránce a patrona země. Kníže Václav, který žil na počátku 10. století se stal jednou z nejvýznamnějších postav dějin českého státu. Zasadil se mj. o christianizaci českého státu a byl vzorem křesťanského panovníka, čímž silně přispěl k rozšíření víry v zemi.

Zakládal kostely a podporoval duchovní a do země dokonce povolal kněží z jiných zemí.

Dobová svědectví o Václavovi hovoří jako o osvětovém, morálním a zásadovém vládci, byť měl velmi mírumilovnou povahu. Přesto, pokud si to situace žádala, dokázal být nejen velmi rázný, ale i nekompromisní.

Kníže Václav byl zavražděn údajně 28. září roku 935 ve Staré Boleslavi bratrem Boleslavem. Podle historiků byla vražda vyústěním mocenských sporů mezi bratry.

Václavovy ostatky byly po třech letech převezeny a uloženy v rotundě sv. Víta a to se v tehdejší době rovnalo dnešní kanonizaci neboli svatořečení. Sochy českého patrona se nacházejí na Václavském náměstí, uvnitř Svatovítského chrámu a na Karlštejně. Vyobrazení svatého Václava zdobí dnes i dvacetikorunovou minci. Můžete si udělat výlet na tato místa nebo také do Staré Boleslavi, kde se vždy 28. září koná na jeho počest Národní svatováclavská pouť.

Pokud je pro vás takový výlet daleko, můžete kult příkladného panovníka svatého Václava oslavit i doma. Můžete si něco dobrého smlsnout, protože máme pro vás již upečené sladkosti, můžete také něco skvělého upéct či uvařit a pozvat své blízké a přátele.

Z našeho e-shopu jsme pro vás vybrali:

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv program tohoto volného dne, přejeme vám, abyste si ho užili v co nejlepší atmosféře. Není nutné za každou cenu bujaře oslavovat, ale o to, abyste si tento den užili i se svými milými co nejradostněji.