Obuv pro váš volný čas

<strong>Obuv pro váš volný čas</strong>

Zvolit si obuv pro volný čas nemusí být vždy tak jednoznačné. Každý z nás si totiž pod tímto pojmem představujeme různé typy obuvi. Výběr se tedy odvíjí od toho, jak rádi trávíme volný čas a také naše požadavky na samotnou obuv.

Zdraví v botách

Až 98 % lidí se rodí se zdravými chodidly. Ale už jen 40 % dospělých je má skutečně zdravá. Deformace chodidel všeho druhu, stejně jako potíže páteří nebo kyčlemi mohou být zapříčiněné právě špatnou obuví, nošenou v dětství. Jak by správná obuv měla vypadat a jak ji vybrat?

Správně zvolená obuv kopíruje naši chůzi. Když chodíme, ohýbají se naše chodidla u prstních kloubů. Právě proto by obuv neměla být tvrdá, aby mohla tento pohyb kopírovat. V této oblasti by tedy měla být co nejohebnější. Pokud by byla obuv příliš tvrdá, nohy se dříve unaví, mohou se také začít více potit a může dojít i k poklesu klenby.

Jak se pozná správná bota?

Musí nabízet dostatečný prostor pro prsty, proto dávejte přednost botám s kulatou špičkou. Kontrolujte také ohebnost. Jak jsme již zmínili, nejohebnější by měla být obuv v oblasti prstních kloubů. Upřednostňujte měkčí podešev, ať je každý váš došlap co nejpříjemnější.

Aby nedocházelo k nežádoucím pohybům při chůzi, je dalším důležitým bodem dobrá fixace nohy. Vybírejte proto dostatečně vysoký, dlouhý a tuhý opatek.

Velmi důležitý faktor představuje i hmotnost obuvi. Čím lehčí obuv, tím snadnější chůze a minimální únava nohou.

Upřednostňujte obuv s tlumicími vlastnostmi. Správná obuv na sport by měla být také prodyšná, aby při jakékoliv aktivitě odváděla pot a vlhkost.

Opatrně s podpatky

Ženy se rády líbí, a proto často nosí podpatky. Podpatky mají tu moc, že prodlouží ženskou nohu a tím vytvoří atraktivní siluetu. Jednou za čas to nohám neškodí, ale každodenní nošení je pro nohy již problém. Úzké špičky lodiček a jejich stavba dokáží nohy zdeformovat tak, že se nohy stávají nejen nevzhlednými, ale jde také o velmi bolestivou záležitost. Úzká obuv totiž narušuje přirozenou klenbu a prsty tlačí jeden na druhý. Celé chodidlo je tak ve zcela nepřirozené poloze a je mu znemožněn přirozený pohyb. To znamená nejen nepříjemnou bolest prstů a kloubů, ale také spadlá klenba a v horších případech i nepříjemné bolesti páteře. Podpatky proto volte u dámské obuvi maximálně ve výšce 4 cm, u dětské obuvi 5 mm, pro starší děti do 15 mm a u dospívajícího do 25 mm.

Obuv pro sport i na vycházky

Tak jako v každém článku jsme pro vás i dnes našli produkty, které se k tématu vztahují.

Pokud hledáte sportovní obuv, máme pro vás pár skvělých tipů:

Pro běžné nošení a na procházky:

Nohy nám slouží každý den, a proto je důležité si je hýčkat a pečovat o ně každý den. Dopřejte jim čas od času také příjemnou koupel, masáž a pedikúru. Dobře padnoucí obuv je pak již pomyslná třešnička na dortu.