První podzimní den a výzdoba

<strong>První podzimní den a výzdoba</strong>

Podzimní rovnodennost a s ní i první podzimní den přichází každý rok v období od 21. – 24. září. Podzimní rovnodennost je den, kdy slunce při svém zdánlivém pohybu na obloze překračuje rovník a stáčí se k jižní polokouli. Právě tento okamžik je začátek každého podzimu. Den se vyrovnává svou délkou noci a mění se i charakter počasí. Slunce by mělo tedy mělo vyjít přesně na východě a zapadnout přesně na západě. Rovnodennost nastává 2x do roka: na jaře a na podzim.

Pro většinu z nás je podzim doba, která přináší nejen zhoršující se počasí, ale také je to doba sklizně, zavařování a uchovávání potravin na zimu. Naši předkové doporučovali hledat v období podzimního slunovratu vnitřní harmonii a rovnováhu. Využívali zejména bylinky nasbírané v průběhu letních měsíců. V tomto období přichází i tolik oblíbené babí léto, kdy můžeme pozorovat poletující lehké pavučinky. Dny se začínají krátit a délka noci získává navrch.

Podzim je plný barev, a proto také těší naše oko. S tím souvisí i naše domovní výzdoba. V pradávné severské mytologii měli svátek bohové Mabon a Herfest. Podzimní rovnodennost staří seveřané slavili 21. září. Byl to čas poděkování za hojnou úrodu. Symbolicky se pak blížil konec čarodějnického roku. Domovy se zdobily podzimními plody, barvami v odstínech červené, hnědé a zlaté barvy, klasy obilí. Tím lidé do svých příbytků přinášeli do svých příbytků pestrost a kouzlo podzimu. Snažili se však vyhýbat barvě šedé jako symbolu deště a chladných mrazivých dní. Dýně, obilné snopy a klasy jsou i v současnosti ideální ozdobou domů, bytů a teras, protože přinášejí pozitivní vibrace nastřádané sluncem za období předcházejícího léta. Tuto tradici s oblibou drží naši rakouští a němečtí sousedé, ale už i u nás najdeme mnoho překrásně vyzdobených domů.

Pozvěte si barvy podzimu domů

Náš obchod máme tradičně připravený na skvělou a barevnou výzdobu. Pojďte si ho vyzdobit tak, abyste se v něm cítili dobře a dekorace vám přinesly zmíněné pozitivní vibrace.

Podzimní výzdoba přinese do vašeho domova tu správnou atmosféru. Nechte se inspirovat a vyberte si tu nejlepší.