Svátek sladké komodity

<strong>Svátek sladké komodity</strong>

Kdo z nás by neznal čokoládu? Tato delikatesní pochoutka nás provází od dětství po celé generace. Tahle skvělá sladkost je tak výjimečná, že si zaslouží svůj svátek. Sotva se u nás najde někdo, kdo by ji neochutnal.

Historie vzniku Mezinárodního dne čokolády ale není vůbec stará. První oficiální Mezinárodní den čokolády se oslavil 13. září 2009. Byl zaveden s cílem uctít čokoládu jako oblíbenou pochoutku, která si zaslouží svoje místo v kalendáři.

 Zrodila se čokoláda

Všechno začalo před více než 3000 lety ve Střední Americe. První národy, které kolem roku 1000 př. n. l. objevily kakaové boby a jejich využití byli Mayové a Aztékové. Od 7. do 16. století používaly kakaové boby staré civilizace jako velmi cenné platidlo. Kakaové boby byly považovány za dar Bohů a nápoj z kakaového prášku pili během rituálních obřadů pouze vyvolení. Tento nápoj měl však k dnešní horké čokoládě velmi daleko. Byl velmi hořký, pěnil a dochucoval se kořením jako byla vanilka, pepř nebo chilli.

Moderní historie čokolády se však datuje až do roku 1517, kdy se s oblíbeným nápojem domorodců seznámil španělský objevitel Hernán Cortés. Čokoládový nápoj mu ale zpočátku vůbec nechutnal. Pro Evropana měl příliš hořkou a kyselou chuť. Zkusil do nápoje přidat med a vyplatilo se. Slazení medem nápoj vylepšilo natolik, že vznikla horká čokoláda. Cortés se po deseti letech vrátil z cest zpátky do Evropy s nákladem kakaa a vybavením k přípravě čokolády. Španělsko se díky tomu stalo kolébkou evropské čokoládové historie. Začaly vznikat první čokoládovny, ve kterých se po celý den připravovala čerstvá horká čokoláda. Z jejího pití se stala velmi módní a chutná záležitost. V bohatých kruzích se pití čokolády vžilo tak, že se stalo zvykem uctít horkou čokoládou vzácné hosty. Paničky z vyšších vrstev začaly pořádat kakaové dýchánky, na kterých se čokoláda nalévala ze stříbrných konviček do luxusního porcelánu a pro Španěly se stala tím, čím byl pro Angličany čaj.

Čokoláda pro zdraví

Skutečný převrat však nastal, když se začala čokoláda sladit cukrem. V čokoládovém porcelánovém servisu tak přibyla i cukřenka.

Jak tomu u pochutin bývá, čokoládové šílenství se začalo rychle šířit do celého světa.

Čokoláda se však stále konzumovala pouze v tekutém stavu.

Teprve v roce 1847 se objevila v pevné formě, jako první a velmi nekvalitní, hrudkovitá tabulka čokolády. Až za dalších 28 let vznikla první mléčná čokoláda. Úžasné pralinky dokonce až v roce 1913. Oblíbenost kakaových bobů stále stoupala. Najednou patřily mezi velmi ceněnou komoditu, s kterou se začalo obchodovat na burze.

Mohlo by se zdát, že je čokoláda sladkost, která je jen dokonale chutná. Čokoláda však s sebou nese i bonus v podobě příznivého vlivu na naše zdraví. Je to velký zdroj antioxidantů, které chrání náš organismus před volnými radikály, jež vznikají látkovou přeměnou tuků. Její rozumná konzumace také pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém, pomáhá redukovat vysoký krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Působí jako prevence chronických onemocnění a ovlivňuje produkci endorfinu (hormonu štěstí).

Vyberte si u nás

Připravili jsme pro vás několik čokoládových kousků z našeho obchodu, které byste si neměli nechat ujít.

Pokud vám čokoláda chutná, ale jste přísní ke své linii, v tento den (13. září) se nemusíte trápit výčitkami. Dopřejte si aspoň tento den tu nejlepší čokoládu a podpořte u sebe produkci slastného endorfinu.