Nejnovější příspěvky

Rebarborový koláč

Rebarborový koláč

Už jen pár dní zbývá do svatého Jana, tedy do konce června, kdy je nejzazší termín sklizně reveně kadeřavé neboli rebarbory. Od tohoto data se již tato pochutina nedoporučuje v kuchyni používat, neboť se v ní nadlimitně zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Ta vadí především lidem s nemocemi pohybového aparátu […]

Ekologické recepty

Ekologické recepty

Ekologie je téma, které se v posledních letech skloňuje ve všech pádech. Já jsem vám nedávno přinesla článek o ekologickém nakupování, protože se konečně podařilo ukotvit zákaz rozdávání umělohmotných tašek zdarma v zákoně. Dnes vám zase poradím, jak skvěle využít slupky – z pomerančů, brambor a jablek. […]

Zdravá smoothie nejen pro děti

Zdravá smoothie nejen pro děti

Hit posledních let – smoothie – není vlastně až taková novinka. Koktejly ze sezónního ovoce tady byly odjakživa. Ale změnilo se složení směrem ke zdravějším potravinám. Zmrzlinu nahradil nízkotučný jogurt, cukr zase med, stévie či agávový sirup a na ozdobu se místo kopečku šlehačky dávají oříšky, chia semínka případně ovesné vločky. Smoothie můžete dělat samozřejmě i bez mléčných výrobků pouze s vodou či ledem. A pro milovníky zeleniny jsou tu i smoothie špenátová, řepná, okurková, rajčatová, mrkvová a další.

Asi nejoblíbenějším druhem ovocem pro malé i velké je banán. Banán také slouží jako nejčastější základní surovina pro výrobu ovocného smoothie. Recept je velmi jednoduchý a můžete si jej libovolně přizpůsobovat podle své nálady. Tedy variovat jogurt s různými druhy mléka – sójové, mandlové apod. a také sladit podle chuti třtinovým cukrem, medem či různými rostlinnými sladidly.

Banánové smoothie

Na přípravu tohoto velmi oblíbeného druhu smoothie, které díky své vydatnosti nahradí svačinu, si připravte 2 banány, jeden bílý jogurt, lžíci medu a 4 kostky ledu. Vše postupně vložte do mixéru nebo speciálního smoothie makeru a rozmixujte. Pro ještě větší vydatnost můžete jeden banán nahradit předem namočenými semínky chia, lněnými či sezamovými semínky případně dalšími, která máte rádi. Ozdobit je můžete opět různými semínky či oříšky.

Smoothie z jablek a mrkve

Zeleninová smoothie jsou často kombinovaná s nějakým druhem ovoce. Zde se k mrkvím a okurkám přidávají pro lepší chuť ještě jablka. Na jednu dávku svěžího nápoje si připravte dvě nakrájené mrkve, půl salátové okurky a jedno šťavnaté jablko. Na zředění pak několik kostek ledu a minerální vodu. Rozmixované suroviny můžete dochutit například skořicí nebo muškátovým oříškem. Smoothie jsou báječným občerstvením také na různé dětské oslavy.Ježek na jednohubky

Svátky, narozeniny nebo Mezinárodní den dětí, to vše jsou příležitosti, kdy se děti mohou setkávat a bavit. Při přípravě pochoutek pamatujte na to, že dnešní děti mívají často různé alergie. Pokud jim budete chtít připravit jako občerstvení zdravá smoothie, pak raději vynechte všechny oříšky a upozorněte děti, ve kterých variantách jsou mléčné výrobky. I na laktózu je dnes mnoho dětí alergických.

Na dětské oslavy se nejlépe hodí svěží ovocná smoothie z různých druhů ovoce. Nejoblíbenější jsou banán a jahody případně sezónní lesní ovoce – maliny a borůvky. Náš tip: připravte několik různých druhů tedy jak mléčná, tak nemléčná a uvidíte, jak rychle budou tyto nápoje – svačinky mizet.

Už jste o těchto ovocných nápojích slyšeli nebo je to pro Vás opravdu novinka?

Ekologické nakupování

Ekologické nakupování

Také jste si všimli, že v poslední době vám už nikde nedají igelitovou či mikrotenovou tašku zadarmo? A vydat denně dvě a až pět korun za kus igelitu, to už se každému nechce. Toto nové nařízení má za cíl ochránit přírodu a snížit zaplňování našeho životního […]

Chřest last minute

Chřest last minute

Květen a červen to jsou měsíce chřestu. Stejně jako loni, i letos vám přináším recepty, které jsme si oblíbili ať už já nebo moji kolegové. A protože letošní chřestová sezóna už bude trvat jen přibližně dva týdny, rozhodla jsem se doslova na poslední chvíli pro […]

Piknik ke Dni matek

Piknik ke Dni matek

Je tu druhá květnová neděle, a to se u nás slaví Den matek. Oficiálně se tento svátek oslavuje už přes 100 let, v roce 1914 jej v USA ustanovil prezident Woodrow Wilson. U nás byla jeho velkou propagátorkou Alice Masaryková, byť byl po druhé světové válce postupně vytlačován mohutnými oslavami Mezinárodního dne žen 8. 3. Po roce 1989 se však vrátil a výborně ujal. Ne všechny země jej ale slaví ve stejném čase, jindy se například slaví ve Velké Británii a jindy v arabských zemích.

U nás patří Den matek k mimořádně oblíbeným svátkům, a protože v této době již bývá hezké počasí, chci vás, po vzoru Geralda Durella, pozvat na piknik. Možná někteří z vás tuto povídku známého britského spisovatele a přírodovědce znáte. Mimořádně vtipně v ní vylíčil právě oslavu Dne matek. On a jeho tři sourozenci se rozhodli svou maminku v tento den potěšit a uspořádat jí hezkou oslavu – piknik. Paní Durellová tak již od brzkého rána vařila, pekla, smažila a chystala dobroty do piknikových košů, aby ji nakonec málem nechali doma. A i další průběh dne je pro tuto rodinu zcela typický.

My se ale nebudeme řídit jejich příkladem a vše připravíme sami. Jistě víte, co má vaše maminka ráda, a tak nebude problém jídlo nachystat. Samozřejmě ideální jsou různé formy studeného občerstvení tedy šunky, salámy, sýry, paštiky, zelenina a pečivo. A nezapomeňte ani na sladkou tečku v podobě dezertu a ovoce. Jak ale vše dobře zabalit a uchovat, když venku zrovna panuje teplé a slunečné počasí?

Šikovným pomocníkem může být piknikový košík. A když má ještě termo úpravu, kdy udrží stabilní chladnou teplotu, je vyhráno. Všechny slané i sladké lahůdky, které je třeba uchovat v chladu, do něj můžete směle naskládat. Košík je mimořádně elegantní a stabilní, v nadčasovém designu, s izolační fólií a příjemně měkkou rukojetí. Po použití jej můžete dokonce složit.taška

Pokud chcete připravit i nějaké teplé pokrmy, nabízí se možnost uložení v praktických termo mísách. Na uchování a přepravu teplého jídla jsou přímo senzační. Mají totiž jednu velkou výhodu, otevírají se pomocí tlačítka pouze jedním prstem! Víko je přitom odnímatelné, takže si budete moci nabírat ze všech stran.

Jestli máte rádi vejce, ať již naměkko či natvrdo, určitě také budete chtít, aby zůstala teplá. S termo obaly to bude hračka. Kromě toho, že vajíčka uchovají v příjemné teplotě, ve svých svěžích barvách navíc krásně vypadají na stole i na piknikové dece. A když jsme u té deky, tu určitě nezapomeňte, protože bez ní by nebyl piknik piknikem. Co třeba tuhle hřejivou flísovou s motivem oveček?

A na závěr každého pikniku by měla přijít káva, kdy si nejen vychutnáte dezert, ale můžete předat mamince i nějaký malý dárek. A káva v krásné nostalgické termo konvici s báječnou vlastnoručně upečenou bábovkou je takovým dárkem už vlastně i sama o sobě! Ať si to vaše maminka letos užije!

Čím jste potěšili dnes maminku Vy?

Pohodová kávička

Pohodová kávička

Udělat si čas na příjemné posezení u kávy s rodinou či přáteli, něco dobrého si upéci a strávit pár hezkých momentů, to je radostí v každém ročním období. Jistě to máte rádi stejně, jako já. Po celodenním shonu nebo i o nabitém víkendu je vždy tak milé […]

Jarní salát

Jarní salát

Pochutnejte si na jaru! Usaďte sena své zahrádce, terase či balkóně a pochutnejte si na svěžím jarním salátu. Právě na jaře se Vám budou hodit vitamíny a minerály, které čerstvá zelenina nabízí. Doplňte tento salát čerstvým celozrnným pečivem a získáte chutnou, lehkou a zdravou večeři. […]

Zdraví na talíři

Zdraví na talíři

Letos jsme tu sice už nějaké recepty na saláty měli, ale já si říkám, že zeleniny není nikdy dost, zvláště v našich končinách. Česká strava má, co se týká zdraví, určitě co dohánět. Naše kuchyně se té oficiálně nejzdravější – středomořské – bohužel ani neblíží. Máme zkrátka rádi tučné maso, smetanové omáčky a knedlíky. Když kuře, tak na paprice nebo grilované, a ani zdravý králík hutné smetaně neunikne. Dejme si tedy salát místo večeře alespoň obden, co říkáte?

JARNÍ SALÁT S DIJONSKOU ZÁLIVKOU

Když se řekne salát, spousta z nás si představí ten klasický, zelený, hlávkový. Proto jsem vybrala recept právě z něj. Připravte si rovnou dva, protože tenhle salát je vážně skvělý. Dále budete potřebovat dva svazky ředkviček, tedy asi dvacet kusů, jednu kedlubnu, jednu větší mrkev, několik jarních cibulek a česnek, ideálně medvědí, pokud ho neseženete, pak samozřejmě stačí klasický, asi dva větší stroužky. Na zálivku budete potřebovat dvě lžíce dijonské hořčice, špetku soli, špetku cukru, šťávu z čerstvého citronu a olivový olej.

Salát dobře omyjeme, odstředíme z něj vodu a natrháme jej na malé kousky. Přidáme omyté a na kolečka nakrájené ředkvičky, nasekanou jarní cibulku a stejně upravený medvědí česnek. Mrkev a kedlubnu nastrouháme na nudličky. Všechny připravené suroviny smícháme a dochutíme zálivkou. Po smíchání se zálivkou salát ihned podáváme. Pokud jej nebudeme hned konzumovat, ale připravujeme jej například ke grilování, pak zálivku necháme do poslední chvíle zvlášť. Jinak by salát povadnul a změknul.

NÁŠ TIP: Vyzkoušejte multifunkčního pomocníka, ve kterém můžete zeleninu omýt, nechat okapat i nakrájet. Na medvědí česnek a jiné zelené bylinky můžete zase použít praktickýmlýnek.

PRAVÝ ŘECKÝ SALÁT SE SÝREM FETA Mlýnek

Pokud chcete vyzkoušet zdravou středomořskou kuchyni, pak nejjednodušším způsobem je řecký salát. Připravte si asi půl kila zralých rajčat, podle velikosti jednu až dvě okurky, tři až čtyři různě barevné papriky, jednu až dvě červené cibule, hrst černých a hrst zelených oliv, asi čtvrt kila sýru feta (pokud si skutečně chcete dopřát autentický zážitek, nenahrazujte ho žádným jiným sýrem, použijte vždy originál fetu) a asi deci kvalitního olivového oleje, nejlépe panenského, lisovaného za studena.

Veškerou zeleninu omyjeme a nakrájíme na kousky, cibuli na kolečka nebo půlměsíčky. Vše smícháme v míse s olivovým olejem, přidáme olivy a sýr, který lze buď nakrájet na kostičky nebo nadrobit rukama.  K dochucení můžeme použít červený vinný ocet.

NÁŠ TIP: Salát je výborný i samotný jako lehká večeře, s opečenou bagetkou či toastem. Výborně chutná s bílým řeckým vínem Retsina.

Prozraďte nám do komentáře, kolikrát týdně večeříte salát?