Plody podzimu a dobroty z nich

Plody podzimu a dobroty z nich

Kalendářní podzim už začal a je to cítit i venku. Chladná už jsou nejen rána a večery. Rtuť teploměru – k velké radosti mnoha z nás – klesla z třicítek k příjemným deseti až patnácti stupňům. Je tu skutečný podzim, nádherně pestrý, s čerstvým vzduchem a občasným pohlazením slunečními paprsky. Jeho barevnou paletu tvoří oranžové dýně, žlutá jablka, červené šípky a leskle hnědé kaštany.

Tento týden jsem si pro Vás připravila jednoduchý recept na oblíbenou dýňovou polévku s několika zajímavými tipy na její obměnu i servírování. Těšit se můžete také na rychlý jablečný koláč a správný postup výroby šípkového čaje.

Dýňová polévka stokrát jinak

Suroviny: 1 dýně Hokkaidó, 1 cibule, 50 g másla, sůl a pepř

Postup: V hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme dýni na kostky (výhodou typu Hokkaidó je, že se nemusí loupat), osolíme a opepříme. Chvilku smažíme, aby se suroviny hezky rozvoněly. Pak zalijeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby vše bylo zcela ponořeno. Promícháme a vaříme na mírném ohni, dokud není dýně měkká, což je podle velikosti kostek cca 20-30 minut. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem. Tuto klasickou jednoduchou variantu podávejte s dýňovým pečivem ozdobenou kopečkem zakysané smetany zakápnuté dýňovým olejem.

Náš tip: Do dýňové polévky můžete také přidat nakrájené brambory, mrkev, česnek a dokonce i zázvor. Na dochucení se báječně hodí i kari, kurkuma a kokosové mléko. Dýňová polévka je úžasná v tom, že ji můžete udělat na mnoho způsobů, ať již klasicky českou s bramborami, mrkví a česnekem, nebo pikantní orientální se zázvorem a kurkumou. A kdo má rád exotické chutě, pak jej určitě osloví kombinace s kari a kokosovým mlékem.

Rychlý jablkový koláč

Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, ½ hrnku rostlinného oleje, 1 vejce, 1 vanilinový cukr, 1 prášek do pečiva, 5 jablek, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy – plechu, dle chuti rozinky, skořice, mleté vlašské ořechy

Postup: V míse smícháme postupně všechny suroviny a vytvoříme hladké těsto. To vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a rozetřeme stěrkou dohladka. Pak jej posypeme jablky nastrouhanými na tenké plátky, které můžeme smíchat se skořicí, rozinkami a mletými vlašskými ořechy. Koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby cca na 180 stupňů.

Náš tip: Naložte si rozinky do rumu a mějte je ve šroubovací sklence v lednici stále po ruce. Budou skvělé do všech podzimních a zimních moučníků, koláčů, závinů, pudinků apod.

Šípkový čaj se zachovanými vitamíny

Pokud šípkový čaj zaléváte vroucí vodou, děláte chybu. Tímto způsobem se totiž připravujete o cenné vitamíny C, A, K i B. Správným druhem přípravy je tzv. macerace, tedy výluh za studena.  Jak na to? Sušené šípky lehce rozdrťte, přelijte vlažnou vodou a ponechte ideálně přes noc, ale klidně i několik dnů, při pokojové teplotě. Občas promíchejte. Ideální množství jsou dvě lžíce drcených šípků na litr vody.

Výluh přelijte přes umělohmotné sítko a před konzumací zahřejte na cca 70 stupňů. Můžete si jej osladit medem. Pít ho ale můžete i studený.

Jaké plody podzimu využíváte v kuchyni Vy?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.