Význam adventu a vhodná výzdoba

Význam adventu a vhodná výzdoba

Advent je příjemné období před Vánocemi, které si všichni užívají. Možná to také cítíte stejně jako já, že těšení se na vánoční svátky je vlastně na nich to nejhezčí. Nostalgické čtyři týdny před nimi mnoho z nás bere jako čas radostných příprav, pečení cukroví, setkávání s rodinou a přáteli. Pojďme si ale připomenout, co přesně advent znamená a jaké lidové i moderní tradice symbolizuje.

Význam adventu může být pro každého z nás různý. Záleží na výchově, víře a mnoha dalších aspektech. Ale ať už pro Vás tento čas znamená uvolnění, zastavení se a rozjímání či dobu radostného očekávání příchodu Spasitele, jistě ve všichni shodneme na tom, že je to jedno z nejkrásnějších období roku.

V naší, západní tradici, je advent pojímán jako čas zklidnění a odpočinku. Vychází to ze způsobu života našich předků, kdy jaro, léto a podzim představovaly období intenzivní práce venku, na polích, sadech a zahradách a v zimě pak nastal čas pro různé domácí činnosti jako například předení, tkaní, šití, draní peří apod. Dnes je samozřejmostí i zdobení příbytků větvemi jehličnanů a různými dalšími dekoracemi.

Adventem nazýváme čas, který je vymezen čtyřmi adventními nedělemi. Poslední z nich předchází první svátek vánoční (25. prosince). Takže první adventní neděle, kterou celé toto období začíná, se pohybuje v týdnu od 27. listopadu do 3. prosince. A čtvrtá adventní neděle tak může klidně vyjít na Štědrý den, 24. prosince, jak se také nedávno stalo.věnec

Asi nejtradičnějším symbolem adventu je adventní věnec. Tento věnec se liší svým vzhledem, počtem a barvou svíček jak v různých zemích, tak v různých náboženstvích. Nejčastější formou je však věnec se čtyřmi svíčkami, které mají většinou stejnou barvu, i když to není z hlediska tradice zcela správně.

Obvyklými barvami svíček dle liturgie jsou totiž tři fialové (případně modré) a jedna růžová. Fialová (nebo modrá) barva symbolizuje pokání, ztišení a čekání. Růžová pak reprezentuje radost z blížícího se konce půstu a těšení se na oslavy. A jak se jednotlivým svíčkám říká a v jakém pořadí se zapalují?

Jako první rozsvěcujeme fialovou svíčku, které se říká svíce proroků a upomíná na ty, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. O druhém adventu rozsvěcujeme také fialovou svíčku, zvanou betlémská. Ta má krásnou symboliku, protože představuje lásku. Třetí na řadu přichází růžová svíčka zvaná pastýřská nebo také Gaudetes z latinského slova radovat se. Reprezentuje radost z konce postního období. Jako poslední zapalujeme třetí fialovou svíčku, které se říká andělská a symbolizuje mír a pokoj.

Tradice rozsvěcení svící na adventním věnci pochází z židovského svátku světel – Chanuky. Typický svícen zvaný menora má sedm ramen, avšak chanuková menora nazývaná chanukija má ramen devět. Osm světel se zapaluje postupně od prostředního, které slouží právě k rozsvěcování ostatních.

Máte již na letošní adventní čas vše nachystáno? A dáváte přednost živému věnci nebo raději těm, které vydrží několik let?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.