Teplé večeře pro chladné podzimní večery

Teplé večeře pro chladné podzimní večery

Chladný podzim je definitivně tady. Taky je Vám v těch mlhavých a nevlídných večerech tak příjemně doma? Určitě se mnou budete souhlasit, že hřejivou atmosféru domova nepodpoří nic tak skvěle jako teplé jídlo. Já vždy při nástupu podzimu a studeného počasí na sobě sleduji, jak začínám mít chuť na horké výživné polévky a vůbec hutnější jídla. Dnes jsem pro Vás vybrala dva skvělé recepty, které Vás potěší i zahřejí.

Pastýřský koláč

Tohle jídlo pochází z Velké Británie a je dokonce i oblíbeným pokrmem královské rodiny. Pojmenování koláč možná není až tak přesné, je to vlastně mleté maso se zeleninou navrchu zapečené vrstvou bramborové kaše. Ale připravuje se v zapékací míse, pekáči nebo vyšším plechu, a tak si název koláč určitě zaslouží.

Suroviny na 4 porce: 500 g mletého masa (ideálně hovězí, ale může být i kombinace s vepřovým), 1 cibule, 1 mrkev, menší ¼ celeru, 2 rajčata nebo rajský protlak, 4 velké brambory, mléko, máslo, olivový olej, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, muškátový oříšek.

Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev a celer nastrouhejte. Na větší pánvi rozehřejte olej a zeleninu restujte několik minut. Přidejte mleté maso, rozmíchejte a opět restujte několik minut. Potom poprašte moukou, přidejte sůl, pepř a opékejte, dokud se směs nespojí. Pak trošku podlijte, přidejte rajčata nebo protlak a nechte vařit cca půl hodiny, dokud směs nezhoustne.

Mezitím si oloupejte brambory a uvařte je doměkka. Udělejte bramborovou kaši tak, jak jste zvyklí, s mlékem a máslem a nakonec ji dochuťte muškátovým oříškem. Do zapékací mísy nebo pekáče rozprostřete nejprve masovo-zeleninovou směs a na ni pak navršte bramborovou kaši. Dejte zapéct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na cca 20 minut. Když je kaše zezlátlá, pokrm je hotový.

Náš tip: Do bramborové kaše vmíchejte strouhaný čedar, parmezán nebo jiný Vámi oblíbený sýr, koláč pak bude ještě chutnější a s lepší krustou.

Barevný plech

Pokrm, kterému doma říkáme barevný plech, si můžete přizpůsobit dle ročního období, protože se dělá ze sezónní zeleniny, a samozřejmě i dle svojí fantazie a chuti. Jeho příprava spočívá v nakrájení brambor a zeleniny na menší kostky, zastrouhání sýrem a zapečení.

Suroviny (přizpůsobte si sami podle počtu strávníků): brambory, cibule, česnek, mrkev, celer, dýně, olivový olej, sůl, libovolné koření a sýr Niva

Postup: Všechny suroviny dle potřeby oloupejte, oškrábejte a nakrájejte na menší kostky. Smíchejte v míse se solí, oblíbeným kořením a olivovým olejem. Potom vše vysypte na pečicí papír rozprostřený na plechu a pokryjte vrstvou nastrouhaného sýra. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečte do zlatova.

Náš tip: Zeleninu můžete obměňovat dle ročního období, pro lehkou letní večeři se bude hodit středomořská varianta s batáty, cuketou, lilkem, rajčaty a paprikami. Pro tuto verzi použijte na zapečení sýr balkánského typu.

Co připravujte nejčastěji k večeři Vy?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.