Nejnovější příspěvky

Kuchyně jako u babičky

Kuchyně jako u babičky

Nevím jak Vy, ale já jsem velká romantička, což se projevuje v mnoha oblastech života. Asi proto se tak ráda obklopuji starými věcmi, nemám ráda moderní zařízení a už vůbec ne v kuchyni, která by měla být oázou klidu a pohody. A právě to pro mne symbolizují […]

Den otců oslavte grilovačkou!

Den otců oslavte grilovačkou!

Už máme za sebou Den matek, který slavíme druhou květnovou neděli, Den dětí, jež jsme oslavili prvního června a ještě nás tedy čeká Den otců. Tento svátek se ve většině zemí slaví třetí červnovou neděli, ale najdou se i výjimky, které jej slaví třeba na […]

Rebarborový koláč

Rebarborový koláč

Už jen pár dní zbývá do svatého Jana, tedy do konce června, kdy je nejzazší termín sklizně reveně kadeřavé neboli rebarbory. Od tohoto data se již tato pochutina nedoporučuje v kuchyni používat, neboť se v ní nadlimitně zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Ta vadí především lidem s nemocemi pohybového aparátu – dnou, artritidou a revmatem. Malým dětem a citlivým jedincům může ve vyšší koncentraci přivodit i lehkou otravu. Nicméně do koláčů je rebarbora velmi lahodná, její svěží kyselá chuť se skvěle hodí například ke kombinaci s tvarohem. Kombinovat tuto rostlinu s vápníkem je ostatně právě kvůli obsahu kyseliny šťavelové doporučováno. To je také důvodem, proč se například do špenátu přidává smetana. Krásně červené řapíky rebarbory spařte horkou vodou a oloupejte. Pak jsou připraveny ke kuchyňské úpravě.

INGREDIENCE NA TĚSTO
2 ½ hrnku polohrubé mouky1 ½ hrnku pískového cukru
1 hrnek mléka
½ hrnku oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:

2 vaničky tvarohu
150 g cukru moučka
rebarbora (kterou předtím nakrájíme na kousky a krátce svaříme s cukrem)
vanilkový cukr

Postup přípravy: ingredience na těsto postupně smícháme (nejprve sypké suroviny a pak postupně po jednom přidáváme mléko, olej a vejce). Těsto dáme péct na vymazaný a vysypaný plech. Pak smícháme ingredience na náplň, a když je těsto částečně upečené (cca napůl), vyndáme jej třeba za pomoci speciálních chňapek s izolační hliníkovou vrstvou, rozetřeme na něj dohladka smíchanou náplň stěrkou a dopečeme. Hotový koláč můžete vzít s sebou na návštěvu k přátelům, protože takové pozornosti udělají větší radost než cokoli zakoupeného v obchodě.

Náš tip: náplň můžete ještě posypat drobenkou z hladké mouky, cukru a másla. V tomto případě snižte množství cukru v náplni tak, že dáte cca polovinu množství a polovinu necháte na drobenku.

Jedli jste někdy rebarboru? Bublaninu s ovocem zdá asi každý, ale co vyzkoušet náš tip a k odpolední kávě si upéct tento koláč? Jak Vám chutná?

Ekologické recepty

Ekologické recepty

Ekologie je téma, které se v posledních letech skloňuje ve všech pádech. Já jsem vám nedávno přinesla článek o ekologickém nakupování, protože se konečně podařilo ukotvit zákaz rozdávání umělohmotných tašek zdarma v zákoně. Dnes vám zase poradím, jak skvěle využít slupky – z pomerančů, brambor a jablek. […]

Zdravá smoothie nejen pro děti

Zdravá smoothie nejen pro děti

Hit posledních let – smoothie – není vlastně až taková novinka. Koktejly ze sezónního ovoce tady byly odjakživa. Ale změnilo se složení směrem ke zdravějším potravinám. Zmrzlinu nahradil nízkotučný jogurt, cukr zase med, stévie či agávový sirup a na ozdobu se místo kopečku šlehačky dávají […]

Ekologické nakupování

Ekologické nakupování

Také jste si všimli, že v poslední době vám už nikde nedají igelitovou či mikrotenovou tašku zadarmo? A vydat denně dvě a až pět korun za kus igelitu, to už se každému nechce. Toto nové nařízení má za cíl ochránit přírodu a snížit zaplňování našeho životního prostředí plasty. Dalo by se říci, že se mu to celkem úspěšně daří. Jak můžeme přispět k ochraně naší planety ještě víc? Ráda vám poradím!

Představte si, že jdete na nákup potravin, a to na opravdu velký. Musíte toho koupit spoustu včetně ovoce, zeleniny a nápojů. Potřebovali byste na to nejméně čtyři až šest igelitových tašek, které byly dříve na pokladnách zdarma. A jak známo, co je zdarma, tím se nešetří. Vzpomínáte také, že mnoho lidí si dalo do tašky jen pár věcí a brali si další a další?

My ale myslíme na naše životní prostředí a chceme uchovat planetu dlouho v udržitelném stavu i pro příští generace. Připravme si tedy před velkým nákupem tašku, která se dá používat znovu a znovu. Praktickou látkovou tašku, která se dá i snadno složit. Je mimořádně lehká, takže si jich můžete vzít do kabelky klidně i více.

A víte, že dnes už jsou k dostání zase kdysi tolik oblíbené síťovky? Pokud jste ještě zažili dobu před sametovou revolucí eventuálně chvíli po ní, tak si je budete jistě pamatovat z dětství. Skvělý model velkoobjemové tašky, která toho pojme několikrát více než byste vůbec čekali!

Skvělé jsou také nosiče lahví, které mohou být v pevném tvaru, jež vám vydrží desítky let, nebo i v podobě látkové tašky, která má uvnitř praktické přihrádky. Pokud rádi kupujete nápoje ve skleněných obalech, pak se vám budou tito dva pomocníci hodit nejen na nákup, ale i na uskladnění a následné vrácení láhví zpět do supermarketu.

Další báječnou pomůckou pro ekologické nakupování může být chladicí taška 2 v 1. Jak už název říká, jedná se o tašku s dvojnásobnou výhodou. Můžete ji používat na nákupy mražených a chlazených potravin, které v ní donesete domů ve výborném stavu, aniž by se na nich podepsala přeprava z prodejny, a to i v horkém létě! A tato praktická taška vám může ještě jednou ekologicky posloužit. V zimě ji totiž můžete využít jako tepelně izolující sedák na cesty.

Podobně nepostradatelným společníkem může být termo nákupní košík. Lze jej využít jako chladicí tašku na nakupování nebo na cesty, výlety a piknik. Vaše jídlo i nápoje v něm zůstanou příjemně chladné a zdravé. Košík v krásném vzoru je velmi elegantní a stabilní, v nadčasovém designu, s izolační fólií a příjemně měkkou rukojetí.

Výborným způsobem transportování větších nákupů je také skládací nákupní vozík s kolečky. Je dokonale skladný, neboť se vejde do kabelky a rozložený má objem 30 litrů. Pomocník s praktickou vnější kapsou na zip, zapínáním na suchý zip, dvěma kolečky a dvěma nožičkami.

Jak nakupujete Vy? Šetříte přírodu a nosíte si vlastní tašky na opakované použití nebo jste hlava děravá a nezbývá Vám než pokaždé koupit jednorázovou?

Chřest last minute

Chřest last minute

Květen a červen to jsou měsíce chřestu. Stejně jako loni, i letos vám přináším recepty, které jsme si oblíbili ať už já nebo moji kolegové. A protože letošní chřestová sezóna už bude trvat jen přibližně dva týdny, rozhodla jsem se doslova na poslední chvíli pro […]

Piknik ke Dni matek

Piknik ke Dni matek

Je tu druhá květnová neděle, a to se u nás slaví Den matek. Oficiálně se tento svátek oslavuje už přes 100 let, v roce 1914 jej v USA ustanovil prezident Woodrow Wilson. U nás byla jeho velkou propagátorkou Alice Masaryková, byť byl po druhé světové válce postupně […]

Pohodová kávička

Pohodová kávička

Udělat si čas na příjemné posezení u kávy s rodinou či přáteli, něco dobrého si upéci a strávit pár hezkých momentů, to je radostí v každém ročním období. Jistě to máte rádi stejně, jako já. Po celodenním shonu nebo i o nabitém víkendu je vždy tak milé posedět si s blízkými lidmi, popovídat a prostě jen… být spolu.

Aby byl náš pocit domácí pohody dokonalý, chce to samozřejmě i zakousnout něco dobrého ke kávě či čaji. Nebudu vás dnes omračovat nějakým složitým moderním nebo cizokrajným receptem a uděláme si klasický český jablkový závin nebo chcete-li štrúdl.

Jablka jsou v našich končinách dostupná celoročně, a tak není problém je mít vždy po ruce. A i když bych vám mohla napsat několik receptů na domácí listové těsto, neudělám to. Protože i já velmi často sáhnu po tom kupovaném. Je to tak rychlé, a tak jednoduché. A o to víc se můžu „vyřádit“ na náplni.

Asi vám nemusím říkat, jak se dělá štrúdl. Když si koupíte již rozválené listové těsto, stačí jej poklást jablky, nastrouhanými na plátky, podle toho, jak jsou sladká, případně trochu osladit (pokud nechcete cukrem, můžete medem). Pak již jen hezky poprášit skořicí a případně přidat hrst rozinek či ořechů. Ale to bych ani nebyla já, abych vám nepřidala pár našich rad a tipů.

Jistě se vám také už stalo, že vám ze závinu vytekla jablečná šťáva, která na plechu, byť vyloženém praktickým pečicím papírem, rychle zčerná. Tomu lze zabránit, když pod vrstvu jablek podsypete trochu rozdrcených dětských piškotů. Ty šťávu spolehlivě vsáknou. Můžete je nahradit i obyčejnou strouhankou, ale co si budeme povídat, ta štrúdlu na chuti nepřidá, piškoty jsou prostě lepší.

Dalším mým tipem je naložit si rozinky a vyloupané vlašské ořechy na pár dní do rumu. Já mám dvě dózy s touto dobrotou v lednici vždy připravené. Štrúdl totiž děláme celoročně a už si ho bez ovoněných rozinek a ořechů neumíme představit. Dóza

Také vám doporučuji: skořicí na jablka nešetřete! Není jen výborná, ale je i velmi zdravá. Nevěřili byste, čemu všemu může skořice pomoci. Například podporuje funkci mozku, účinně bojuje proti bakteriím, virům a plísním, umí hlídat hladinu cukru v krvi, skvěle působí na zažívání, proti trombóze a umí udržet i čistý dech. Když prý denně sníme jednu lžičku skořice smíchanou se lžičkou medu, uděláme hodně pro své zdraví. Já to rozhodně vyzkouším.

Takže máme medem lehce oslazená nastrouhaná jablka, podsypaná rozdrcenými piškoty, ochucená voňavými rozinkami a ořechy a dostatečným množstvím skořice. Náplň zabalíme a štrúdl vložíme do formy. Pokud použijete speciální hranatou fólii, pak se nemusíte bát, že závin z formy nevyndáte. Fólie má totiž šikovná ouška, pomocí kterých jej snadno vyjmete.

Moje poslední rada je na servírování. Jistě jste už ochutnali nebo viděli podávat štrúdl s vanilkovou zmrzlinou. Je to skvělé, ale zmrzlinu nemáte asi pokaždé doma. Zato vanilkový pudink určitě ano. Uvařte polovinu pudinku s obvyklým množstvím mléka a vznikne vám báječný vanilkový krém. Ať již se šlehačkou nebo jen s krémem samotným bude teplý štrúdl chutnat prostě FANTASTICKY. Dobrou chuť!

Štrúdl patří k tradičním receptům. Jak ho připravujete Vy? Dáváte rozinky i ořechy?