Nejnovější příspěvky

Dezerty z grilu

Dezerty z grilu

Receptů na grilování masa je spousta. Můžete grilovat hovězí i vepřové steaky, hamburgery (my jsme si doma velmi oblíbili ty z mletého krůtího masa), různé druhy špízů, ale také sýry. Hitem poslední doby je například výborný sýr halloumi. Já jsem se ale rozhodla nenosit tzv. dříví do lesa a dnes se s Vámi podělím o tři skvělé recepty na grilované dezerty. Ve všech případech se jedná o ovoce, protože po grilovaní by se do nás jiný druh dezertu už stejně nevešel😊.

Grilujeme ostošest

Grilujeme ostošest

Když jsem se dívala na stránky Ústavu pro jazyk český, jak se správně píše o sto šest, nečekala jsem, že tam bude i možné vysvětlení vzniku této složeniny. Sice neověřené, ale o to zajímavější. A dokazuje, že mladí muži nebyli před téměř 140 lety o moc jiní než dnes. V roce 1880 se učitel Ladislav Malý z Příbrami vsadil se svým kamarádem, že nezíská dívku, která se jim líbila. Kamarád měl na to, aby v dívce vzbudil náklonnost ke své osobě čas od 29. ledna do 15. května 1880, tedy 106 dní. Kdykoli o této sázce hovořili, říkal, že jde „o sto šest“. Převzali to jejich přátelé a už se to šířilo dál jako lavina.

Léto na chalupě

Léto na chalupě

Aby člověk strávil perfektní dovolenou, nemusí vůbec jezdit do ciziny nebo k moři. Své zasloužené volno si můžeme užít i na své chatě či chalupě. Že jsme my Češi, národem chalupářů, to je všeobecně známá věc. Víte, že podle statistik jsme 2. největší chataři a chalupáři na světě? Porážejí nás jenom Švédové. A tak se určitě nespletu, když Vás dnes potěším výběrem báječných tipů na dovolenou na chalupě. Krásně si ji užijte, já se na ní chystám také a už se moc těším!

Chalupa je málokdy nově postavená, většinou se rekreujeme v domech, které už něco pamatují. A jako takové si tak zaslouží i stylové zařízení a dekorace. Já jsem si například pořídila dva květináče, které připomínají vědro, jímž se dříve nabírala voda ze studně. Vypadají velmi dekorativně a jejich rustikální přírodní vzhled se bude skvěle hodit ke starší chalupě. Jejich vzhled je k nerozeznání od skutečného dřeva, ale jde o kvalitní plast – polypropylen, který je v podstatě věčný. Pevné, trvanlivé květníky, odolné vůči vodě i počasí ozdobí okolí Vašeho domu velmi dlouhou dobu.

Pro příjemnou relaxaci na zahradě se Vám bude určitě hodit víceúčelová židle, která se může v okamžiku proměnit v houpací křeslo nebo na pohodlné lehátko. Užijete ji nejen na chalupě, ale i na balkóně nebo při kempování. Je pevná, ergonomicky tvarovaná a mimořádně pohodlná. Disponuje odnímatelnou opěrkou hlavy a praktickým potahem s upevněním na gumu pro Váš dokonalý komfort. Sklopné nohy zajistí dobrou stabilitu.

A protože nejen dům a zahrada by měly mít svůj styl, vytipovala jsem pro Vás i tři velmi zajímavé doplňky, díky nimž se budete cítit opravdu trendy. Prvním je okouzlující letní klobouk, který by měla mít každá žena. Při zalévání květin, opalování nebo při jízdě na kole, Vás tento lehoučký a vzdušný model s lesklou saténovou stužkou perfektně zastíní a ochrání Vaši pleť a šíji před agresivním a nebezpečným slunečním zářením. Klobouk je v nádherném vintage stylu a bude se hodit ke každému outfitu.

Mým druhým speciálním tipem pro stylovou dovolenou na chalupě je naprosto úchvatný zvonek na kolo. Když pomineme jeho funkci, která spočívá ve Vaší bezpečnosti při jízdě na kole a ochraně před nebezpečnými situacemi, je na něj navíc skutečně krásná podívaná. Dech beroucí květinový vzor je velmi neobvyklý a originální a upoutá pozornost každého.

A co teprve, když k němu přidáte ještě můj třetí tip, kterým je stejně veselý a pestrobarevný potah na sedlo. Neochrání jen Vaše sedlo před deštěm a nečistotami, ale skvěle také doladí Váš prázdninový vintage outfit. Jemný květinový vzor se bude hodit k romantickým šatům i trendy šortkám.

Ani v létě nesmíme zapomenout na výborné jídlo, zahradní párty, grilování a příjemné chvíle s rodinou a přáteli. Venkovní stolování je fenomén, při kterém se můžete opravdu stylisticky odvázat. Nejen tohle léto jsou moderní svěží a veselé barvy ve spojení s tradičními vzory. Já jsem si letos na chalupu pořídila tři pestrobarevné kostkované ubrusy. Jsou velmi velké a nesmírně praktické, nic nepropustí, jsou omyvatelné a v sadě obdržíte tři barvy – červenou, modrou a zelenou.

Kde trávíte dovolenou nejraději Vy? Máte rádi svou chalupu či chatu nebo cestujete? A pokud ano tak po Česku nebo radši do zahraničí? Napište nám do komentářů, těšíme se na Vaše názory 😊

Hurá na prázdniny!

Hurá na prázdniny!

A je to tady, začaly prázdniny! Možná i Vám se zasteskne po tom pocitu nevýslovného štěstí, který jsme v tuto dobu pociťovali jako děti a teenageři školou povinní. Já si na to pamatuju velmi dobře a musím říci, že se mi po tom trochu stýská. Snad to souvisí s věkem, že se člověk už neumí tak bezprostředně radovat. Zkusme se tedy těšit alespoň trochu podobně na dovolenou nebo prožívat tyto pocity s dětmi. Mám pro Vás pár báječných tipů na dovolenou a přeji Vám všem KRÁSNÉ LÉTO!

Nejlepší jahodové dorty, jaké jste jedli

Nejlepší jahodové dorty, jaké jste jedli

Jahod prý bude letos výrazně méně. Jejich úrodu poničily květnové noční mrazíky. Dobrou zprávou ale pro nás je, že vzhledem k vysoké konkurenci si jahodáři nemohou dovolit svou produkci příliš zdražit. Takže nějaké ty jahody se šlehačkou, jahodovou bublaninu nebo i trochu džemu na příští rok si určitě udělat zvládneme. Já jsem si pro Vás dnes připravila recepty na dva dorty, které u nás doma „frčí“ už spoustu let a nikdy neomrzí. Oba jsou velmi lehké a zdravé, skoro bych řekla, že „dietní“ 😊

Červen ve znamení jahod

Červen ve znamení jahod

I když se říká: studený máj – v stodole ráj, o jahodách to zřejmě neplatí. Jejich pěstitelé v celém Česku si stěžují, že jim letošní chladné počasí s nočními přízemními mrazíky z počátku května snížilo úrodu nejméně o 30 %. Tak uvidíme, jak to nakonec s jahodami v obchodech dopadne. Ale my si můžeme jahodovou sezónu udělat i doma. Našla jsem pro Vás produkty s motivem této sladké červené dobroty a doufám, že se Vám zalíbí stejně jako mně a nějaké si také pořídíte. Krásný červen!

Pokud jste milovníky jahod nejen jako výborného a mnohostranně využitelného ovoce, ale máte, stejně jako já, rádi i jejich vzhled, mám pro Vás skvělou zprávu. Produkty s dekorem jahod jsou totiž letos velmi oblíbené, a tak si jimi můžete snadno vyzdobit svou domácnost.  

A co začít hned u oken. Objednejte si krásnou záclonku s červenou „jahodovou“ výšivkou a širokým ozdobným kostkovaným lemem. Záclonka s poutky ve stejném kostičkovaném dekoru z jemné průsvitné organzy se postará o letní atmosféru a vykouzlí úsměv na tváři nejen Vám, ale i Vašim hostům.

Dalším praktickým produktem s motivem oblíbeného červeného ovoce je středový ubrus v hedvábně třpytivém saténovém vzhledu. Ubrus je čtvercový o rozměrech 85 x 85 a můžete jej použít jako běhoun na jednobarevný ubrus nebo jen samotný na menší dřevěný stůl. Pak doporučujeme umístění na koso (šikmo).

Jako poslední textilní produkt s výšivkou jahod Vám nabízím dekorativní povlak na polštář, který je dokonale sladěný se záclonkou a ubrusem a kterých byste si měli objednat raději hned více. Na kuchyňské lavici se budou vyjímat přímo dokonale.

Další šikovné výrobky s jahodovými motivy jsou cukřenka, kterou můžete využít i na mnoho jiných způsobů jako například na ukládání cukrovinek, čokolády nebo oříšků, a roztomilá slánka s pepřenkou.

Kuchyňská minutka „Jahoda“ zase může být hezkým a vhodným dárkem nejen pro začínající kuchařky. Pokud chcete někomu udělat radost, tak příjemný veselý vzhled a zároveň praktické využití jsou k tomu výborným předpokladem. Časovač je možné nastavit od 1 do 60 minut.

Do kategorie praktických produktů tohoto jahodového chlapce nezařadíme ani při nejlepší vůli. Ale copak je nutné, aby vše ve Vaší domácnosti bylo vždy jen praktické? Něco přece může být jenom hezké a na ozdobu. Stačí kousek místa na parapetu nebo na poličce a tohle roztomilé stvoření Vás bude těšit každý den. Všechny figurky jsou ručně malované, a tak obdržíte vždy originál.

A aby byla Vaše jahodová nálada dokonalá, určitě si pořiďte i tyto čajové svíčky s jejich vůní. V balení obdržíte šest kusů a pokud máte aroma jahod rádi opravdu hodně, pak si jich raději pořiďte více.

Tak se Vám líbí produkty s motivy jahod? Zdobíte své domovy tematicky podle ročních období? Napište nám do komentářů, těšíme se na Vaše názory 😊

Další úspěšný charitativní projekt

Další úspěšný charitativní projekt

Jak možná už víte, společnost PackWay spolupracuje již 12 let s Nadačním fondem Zdeňky Žádníkové. Máme za sebou několik desítek společných projektů, které mají za cíl zlepšit prostředí v nemocnicích především výtvarnou výzdobou v podobě nástěnných maleb, ale i orientačními systémy případně i zařizovacími prvky. Společnými projekty se snažíme pomoci pečujícímu personálu i k lepší adaptaci dětského pacienta na pobyt v nemocnici a tím současně i k rychlejšímu a úspěšnějšímu průběhu léčby.

Zahradní slavnost ke Dni dětí

Zahradní slavnost ke Dni dětí

Blíží se Mezinárodní den dětí a tak možná přemýšlíte, co podniknout a jak tento svátek se svými dětmi nebo vnoučaty oslavit. Napovědět může pohled do kalendáře. Začátkem června bývá už hezky teplo a tak se myšlenka zahradní slavnosti přímo nabízí. A zabijete tak doslova více much jednou ranou. Děti se vyřádí venku na čerstvém vzduchu, nebudete mít doma žádný nepořádek a navíc, zahradní párty si mohou skvěle užít i dospělí. Vše jsem promyslela a vyhledala pro Vás pár dobrých tipů.

Sezóna rebarbory je tu!

Sezóna rebarbory je tu!

Rebarbora neboli reveň kadeřavá není jen tak nějaká rostlina. Možná ani netušíte, co obsahuje, kdy se má konzumovat a na co bychom si u ní měli dát pozor. Snažila jsem se zjistit a shrnout vše podstatné tak, abyste si na ní v její sezóně, která je právě nyní, mohli bez starostí pochutnat. Rebarbora je výborná, ale vyplatí se o ní vědět víc. Naše prababičky všechno možná přesně nevěděly, nicméně podle receptů, které se k reveni vážou, zásady správné konzumace dodržovaly.

Jedná se o bylinu s bohatým bílým květem, který se ovšem nehodí na nic jiného než na ozdobu zahrady. Nejezte ani listy, protože obsahují příliš velké množství kyseliny šťavelové a další jedovaté sloučeniny. K vaření a pečení se z rebarbory používá pouze řapík, tedy stonek, a to pouze v období sezóny cca od poloviny května do poloviny června.

Později, tedy v době, kdy jde rostlina do květu, se i v řapících výrazně zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Tato kyselina, kterou rebarbora obsahuje nejvíce ze všech rostlin, je velmi problematická, především proto, že váže vápník do šťavelanu vápenatého. Pokud byste kyselinu šťavelovou požívali dlouhodobě, může se podílet na vzniku osteoporózy. Dále jsou šťavelany vápenaté také základem ledvinových a močových kamenů, a tak by se lidé se zvýšenou dispozicí k jejich tvorbě měli rebarboře vyhnout úplně.

V rozumné míře by ji však měli konzumovat i zcela zdraví lidé. Důležité je kombinovat rebarboru s potravinami obsahujícími vápník. Proto je ideální kombinací s rebarborou například tvaroh. Já jsem si dnes pro Vás připravila dezert, který je v našich zeměpisných šířkách méně obvyklý, nicméně mnozí z Vás jej určitě už znají. Je to tzv. crumble. Jedná se o moučník bez klasického těsta, připravuje se jako ovoce zapečené s drobenkou ve speciálních malých zapékacích miskách.  

Rebarborový crumble   

Suroviny na 6-8 misek (dle velikosti): 12 řapíků rebarbory, celá skořice, 4 lžíce třtinového cukru, 6 lžic portského vína. Drobenka: 100 g másla, 100 g třtinového cukru a 100 g hrubé nebo polohrubé mouky 

Postup: Řapíky omyjte a nakrájejte na dvoucentimetrové kousky. Rebarboru nemusíte loupat, je to jeden ze zavedených mýtů. Její tenká slupka při jakékoli tepelné úpravě totiž snadno změkne.

Pokrájenou rebarboru dejte do kastrůlku, přidejte jeden svitek skořice vcelku, posypte třtinovým cukrem a zalijte portským vínem. Povařte na mírném ohni 2 – 3 minuty, odstavte a nechte vychladnout.

Vyjměte skořici a rebarboru vložte do zapékacích misek. Bohatě zasypte drobenkou připravenou ručním mnutím výše uvedených tří surovin.

Misky vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte do zezlátnutí drobenky. Šťáva z rebarbory by měla lehce probublávat. Před konzumací nechte opět trochu vychladnout.  

Náš tip: Abychom dodrželi zásadu servírovat rebarboru vždy s potravinou, která obsahuje vápník, doporučujeme Vám si ušlehat na ozdobu trochu šlehačky, pro light verzi je možné použít méně tučnou zakysanou smetanu.

Také pečete nějakou dobrotu z rebarbory? Rádi uvítáme nové recepty pro ostatní čtenáře, napište nám je do komentářů. Děkujeme!