Máte rádi červenou řepu?

Máte rádi červenou řepu?

Červená řepa patří spolu s koprem, houbami, olivami a zrajícími sýry k tzv. kontroverzním potravinám. To v podstatě znamená, že jí buď milujete nebo nesnášíte. Pochází ze Středomoří a Severní Afriky a dnes je oblíbená doslova po celém světě. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Ve starém Římě byla bohatě využívána nejen jako jídlo, ale také jako lék. Dnes je červená řepa nazývána superpotravinou a já Vám z ní nabízím výborný koláč a salát.

Koláč s červenou řepou

Suroviny na 4 porce: 250 g hladké mouky, 150 ml vody, 1 prášek do pečiva, 5 lžic oleje, 1 lžičku soli, 2 menší uvařené červené řepy, 2 syrové brambory, 200 g fety (nebo balkánského sýra), sůl, pepř, olivový olej na pokapání

Postup: Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva. Přidáme olej a vodu a vypracujeme hladké těsto. Mezitím, co bude těsto odpočívat, oloupeme a nakrájíme syrové brambory na tenké plátky a stejně tak i uvařenou řepu. Pak těsto pomocí navlhčených rukou rozprostřeme na plech s pečicím papírem, poklademe jej plátky brambor, osolíme, opepříme a stejným způsobem navrstvíme a dochutíme i plátky řepy. Nahoru rozdrobíme bohatě bílý sýr, zakapeme jej olivovým olejem a pečeme asi půl hodiny na 180 stupňů.

Náš tip: Tento koláč lze jíst samotný, poslouží Vám jako výborná svačina nebo v kombinaci se zeleninovým salátem (s jogurtovou zálivkou) i jako lehký oběd. Ale můžete jej udělat i jako přílohu k pečenému masu, naprosto dokonalý bude například k jehněčímu na bylinkách.

Řepné carpaccio s kozím sýrem

Suroviny na 4 porce: 2 menší vařené nebo pečené červené řepy, 500 g rukoly (nebo polníčku či mladých špenátových listů), 200 g kozího sýra, olivový olej, balzamikový krém (sladký), sůl, pepř

Postup: Červenou řepu je možné uvařit, ale pozor, vkládejte ji vždy do vroucí vody, aby se Vám z ní nevyvařila všechna šťáva. Pokud byste ji dali do studené vody a zahřívali postupně, získali byste řepný vývar. Můžete ji také upéci, této variantě dávám přednost já. Zabalím řepu do alobalu a peču ji asi na 160 stupňů cca dvě hodiny. Trvá to sice déle, ale výsledek mi připadá chutnější. Měkkou a zchlazenou řepu nakrájejte na tenoučké plátky. Do hlubokých talířů rozprostřete samotnou rukolu nebo směs zelených salátů (rukola, polníček, špenátové listy) a poklaďte plátky řepy. Nahoru rozdrobte kozí sýr a dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a hustým sladkým balzamikovým krémem.

Náš tip: Tento zdravý a chutný salát může sloužit jako výborný předkrm, ale v kombinaci s pečivem nahradí v případě potřeby i večeři. Nebo může být také skvělým doplňkem ke grilovaným masům.  

A co Vy, máte rádi červenou řepu nebo ji naopak od dětství nesnášíte? Zavařujete ji doma nebo máte nějaký recept, o který byste se chtěli podělit s ostatními? Těšíme se na Vaše komentáře 😊



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.