Jak slavnostně prostřít

Jak slavnostně prostřít

Určitě už máte uklizeno, upečeno a někteří z nás mají dokonce zabalené dárky 😊. Já tedy takhle vzorná nejsem, místo cukroví dělám speciální vánoční štrúdl a oříškovou bábovku s čokoládovou polevou, z úklidu se nehroutím a dárky ještě ani nemám všechny. Ale vánoční atmosféru a výzdobu doma i na zahradě miluji nadevše a velkou radostí je pro mne krásně prostřený štědrovečerní stůl. Takže dnes mám pro Vás pár tipů, co by ani na Vaší slavnostní tabuli určitě nemělo chybět.  

Asi mi dáte za pravdu, že naprostým základem dobře prostřeného vánočního stolu je správný a také kvalitní ubrus. Můžete si vybrat nádherný kousek s celoplošným potiskem, který zakryje celý stůl a pak už se věnovat jenom doplňkům v podobných barvách. Příkladem takového ubrusu může být například tento s vánočními hvězdami. Doporučuji Vám prostřít jej už o prvním adventu a nechat ho na stole dle tradice až do svátku Tří králů. 

Druhou možností je ponechat na stole základový ubrus v příjemné neutrální barvě a doladit jej středovým s výraznějšími vánočními motivy. V tomto případě jsou to safírové hvězdy, k nimž bych určitě sladila také ubrousky a další výzdobu. Tento elegantní ubrus můžete mít ve třech velikostech.

A poslední, neméně zajímavou variantou je takzvaný běhoun. Základem slavnostního prostírání je opět podkladový ubrus a přes něj pak položíme podlouhlý kus, na němž se budou báječně vyjímat další dekorace jako středové aranžmá nebo různé svícny, světýlka apod. 

Příkladem originálního běhounu jsou velké vedle sebe poskládané vánoční hvězdy. Tento zajímavý ubrus bude obdivuhodným dekorativním prvkem v každém interiéru a dokonale podtrhne krásné společné chvíle. Elegantní žakárový model s tkaným vzorem hvězd a s jemným třpytem. Výrazné barvy zdůrazňují slavnostní ráz a vytvoří z každého stolu sváteční tabuli.

Ať již máte samostatnou jídelnu nebo u Vás příležitostné a sváteční stolování probíhá v obývacím pokoji či kuchyni, určitě chcete mít slavnostní atmosféru i tam. Na menších stolech, kuchyňských ostrůvcích či barovém sezení se bude skvěle vyjímat exkluzivní sada prostírání s motivem zasněžené zimní krajiny.

A ještě bych Vám ráda doporučila tři zajímavé dekorace, které se dokonale hodí na vánoční tabuli. Stylovou ozdobou stolu může být bohaté aranžmá z jedlových větviček doplněné přírodními materiály a 20 světýlky. Díky pohonu na baterie krásně svítí i bez překážejících kabelů.

Druhým mým tipem je bohatě zdobený elegantní svícen v jemných pastelových barvách. Objednejte si rovnou dva, protože stejně jako další bytové dekorace vynikne právě v páru. Kromě svícnů se doporučuje v sadě dvou kusů pořizovat i další interiérové doplňky jako například lampy, obrazy a další. 

Za báječný nápad na dekoraci vánoční tabule považuji světelný řetěz. Třeba tento s hvězdičkami, který ke svému provozu potřebuje jen tři tužkové baterie, můžete použít nejen na stůl, ale také na stromeček, na okno, na větve ve váze a na mnoha dalších místech. Vaší fantazii se meze nekladou!



2 thoughts on “Jak slavnostně prostřít”

  • Dobrý den, všechno je pěkné, jen mi ještě poraďte, kde zakoupit příbor, které máte na obrázku, případně zobrazený porcelánový servis a skleničky.
    Pěkné vánoce přeje
    MUDr. Jan Pták

  • Dobrý den, pane doktore, moc děkujeme za milou reakci. Co se týká příboru, servisu a skleniček, tyto bohužel nejsou z našeho sortimentu, na úvod článků používáme kvůli formátu ilustrační obrázky z mezinárodních fotobank. Nicméně jsme velmi rádi, že jste si přečetl náš článek a přejeme Vám krásné prožití svátků vánočních a vše nejlepší v novém roce 2020, srdečně tým Magnet 3Pagen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.