Nejnovější příspěvky

Báječné recepty z lesního ovoce

Báječné recepty z lesního ovoce

Srpen je obdobím dozrávání lesních plodů. Borůvky, maliny, ostružina a brusinky se červenají a modrají jako o závod. Neznám snad člověka, který by neměl rád lesní ovoce. Borůvkové koláče, malinová šťáva, ostružinová marmeláda a brusinkový kompot ke svíčkové, to jsou dobroty, které všichni milujeme od dětství. Já jsem si pro Vás dnes připravila pár receptů, které máme doma moc rádi a vždy se kvůli nim těšíme na pozdní léto.

S dekorem pozdního léta

S dekorem pozdního léta

Vždycky jsem měla ráda období pozdního léta. Ještě je teplo, ale už není horko. Večery a rána začínají být chladnější, více prší. Příroda se díky vyšší vláze krásně zbarvuje a dozrávají plody. Stačí se jen při procházce dívat kolem sebe. Červenají se šípky a jeřabiny a v lese rozkvétá mnoha odstíny fialové vřes. Květiny a tráva chytají druhý dech. Sklízejí se pole a také zahrádky začínají vydávat, co jsme do nich během jara a začátku léta vložili. Připomeňme si toto krásné období i v bytových dekoracích.

Druhá půlka prázdnin začíná, co dělat, když prší?

Druhá půlka prázdnin začíná, co dělat, když prší?

První polovina prázdnin je pryč. Také máte pocit, že čím jsme starší, tím nám ten čas utíká rychleji? Vzpomínám si, jak jsem si jako dítě volno užívala a měla dojem, že letní dny jsou přímo nekonečné. Letošní srpen by podle předpovědí mohl přinést trochu vláhy, však je jí také velmi třeba, takže jsem pro Vás vybrala pár tipů na zábavu s dětmi, když zrovna počasí nepřeje hrátkám venku. Schovejte vše, co má displej a zkuste pozornost dětí přitáhnout ke klasickým deskovým hrám. Užijete si to i Vy!

Strategickou hru s názvem halma mají rády všechny věkové kategorie. Její klasickou verzi na poli s čtvercovou sítí o velikosti 16 x 16 políček, podobnou šachovnicovému poli, vymyslel v roce 1880 americký chirurg George Howard Monks. Cílem hry je převést všechny své figurky z jednoho rohu do rohu protilehlého. Dnes je o něco známější trojúhelníková verze této hry, určená pro tři až šest hráčů, které se říká čínská dáma. Tato klasická desková hra tříbí paměť, logické uvažování a kombinační schopnosti a pro dnešní děti bude skvělou protiváhou k počítačům a mobilům.

Také jste v dětství milovali hru domino? Černé kameny se stříbrnými puntíky v různých počtech v klasickém dřevěném boxu s výsuvnou horní deskou, tak si jej všichni pamatujeme a v nezměněné podobě Vám tuto hru nabízíme i dnes. Domino naučí Vaše děti hravým způsobem základy matematiky a výborně trénuje postřeh a rychlé uvažování.

Dám Vám hádanku. Jaká je nejslavnější loterijní hra s čísly? Napovím, že ji můžete znát z mnoha amerických filmů, kde ji rádi hrají především senioři. Stejně jako je např. pétangue oblíbenou hrou starších mužů ve Francii. Ano, myslím, že jste to již uhádli, jedná se o bingo. Tato hra sestává z losovacího bubínku, kuliček s čísly, karet a čipů. Vylosovaná čísla si na hrací kartě zaplňujete pomocí čipů. Existují i jiné verze např. s papírovými tikety na jedno použití s natištěnými mřížkami s čísly. Naše bingo je však věčné. Nic nevyhazujete, nic není třeba psát ani gumovat.

Kdo by neznal šipky! Hra v klasickém provedení s barevným terčem a šipkami s ostrými hroty je oblíbená mezi dětmi i dospělými. Má dokonce i své místo jako regulérní sport, pořádá se v něm i mistrovství světa a odměny pro hráče se pohybují v milionech dolarů. U nás se šipky hrají doslova v každé hospůdce a nějakou verzi této hry má doma snad každý. Já jsem pro Vás našla velmi zajímavé provedení a to magnetické. Namísto ostrých kovových hrotů jsou v terči a v šipkách magnety. To má velkou výhodu především při hře s dětmi, protože zde nehrozí skutečně žádné nebezpečí zranění. Terč je navíc oboustranný, takže spousta zábavy je tu zaručená.

I když se to podle názvu nezdá, další můj tip, hra mikádo, vůbec nepochází z Dálného Východu, ale z Evropy. Obsahuje 42 cca patnáct centimetrů dlouhých dřevěných tyčinek označených různými barvami. Jejich názvy sice odkazují na japonský původ, ale jak jsem již zmínila, hra je z Evropy, pravděpodobně z Maďarska. Zelené tyčky se nazývají samuraj, červené kuli, oranžové bonzen, žluté nebo černé mandarín a modrá mikádo.  Hra probíhá tak, že hráč celý svazek tyčinek zarovná, sevře dlaní a pak je rychle pustí. Tyčky dopadnou na stůl a hráči pak vytahují z hromádky jednu za druhou. Cílem je, aby se žádné z ostatních nepohnuly. Procvičíte si pevnou ruku a cit v prstech.

Jaké hry hrajete doma Vy? Také se Vám stalo, že jste nějakou hru hráli jinak než Vaši známí a přátelé, takže vlastně máte jakási rodinná pravidla? Napište nám do komentářů, na Vaše názory se těšíme!

Nepodceňte aktivní dovolenou

Nepodceňte aktivní dovolenou

Mnoho z nás, kdo má sedavé zaměstnání, si rád vyrazí na aktivní dovolenou. Může být turistická, cyklistická nebo jinak „sportovní“. A právě v tomto období nám hrozí nejvíce nepříjemných událostí. Když se tedy zvedneme z kancelářské židle, jsou naše lehce zlenivělá těla náchylná na drobná poranění, ať už z únavy, nepozornosti či přetížení. Proto jsem pro Vás dnes vytipovala několik zajímavých produktů, které Vám zpříjemní a ulehčí minimálně první dny Vaší aktivní dovolené.

Dezerty z grilu

Dezerty z grilu

Receptů na grilování masa je spousta. Můžete grilovat hovězí i vepřové steaky, hamburgery (my jsme si doma velmi oblíbili ty z mletého krůtího masa), různé druhy špízů, ale také sýry. Hitem poslední doby je například výborný sýr halloumi. Já jsem se ale rozhodla nenosit tzv. dříví do lesa a dnes se s Vámi podělím o tři skvělé recepty na grilované dezerty. Ve všech případech se jedná o ovoce, protože po grilovaní by se do nás jiný druh dezertu už stejně nevešel😊.

Grilujeme ostošest

Grilujeme ostošest

Když jsem se dívala na stránky Ústavu pro jazyk český, jak se správně píše o sto šest, nečekala jsem, že tam bude i možné vysvětlení vzniku této složeniny. Sice neověřené, ale o to zajímavější. A dokazuje, že mladí muži nebyli před téměř 140 lety o moc jiní než dnes.  V roce 1880 se učitel Ladislav Malý z Příbrami vsadil se svým kamarádem, že nezíská dívku, která se jim líbila. Kamarád měl na to, aby v dívce vzbudil náklonnost ke své osobě čas od 29. ledna do 15. května 1880, tedy 106 dní. Kdykoli o této sázce hovořili, říkal, že jde „o sto šest“. Převzali to jejich přátelé a už se to šířilo dál jako lavina.

Tak to bylo trochu historie a zajímavosti a teď už bych se vrátila k tomu, o čem chci dnes psát. Protože léto je takříkajíc v plném proudu, na všech zahradách, terasách i balkonech to nejen žije, ale také se tam o těch příslovečných sto šest griluje 😊!

Každý z náš už asi nějaký ten gril doma má. Dříve byly velmi populární grily na dřevěné uhlí a mnoho lidí na ně dodnes nedá dopustit. Chuť masa z klasického grilu se prý nedá dosáhnout žádným jiným způsobem. Nicméně pro ty, kteří chtějí zkusit změnu, a to změnu zdravou, je tu gril elektrický. Není to jen o kouři a dalších zplodinách, je to opravdu i o zdraví, protože na elektrickém grilu nedochází k zahoření šťáv vytékajících z masa a vzniku velmi nezdravého kouře.

Tento model elektrického grilu můžete navíc používat nejen s vysokým stojanem s kolečky na zahradě, ale i bez něj jako šikovný stolní gril. Je velmi dobře vybavený, disponuje velkou odnímatelnou grilovací plochou, automatickým termostatem, izolační rukojetí a dalším úložným prostorem – policí.

Jistě víte, že do masa se nemá píchat. Proto se Vám budou určitě hodit šikovné kleště na obracení masa. A můžete je využít v kuchyni i na mnoho jiných věcí. Zkuste s nimi třeba vyndat špagety z hrnce. Kleště jsou z kvalitní nerezavějící oceli a mají jemné nylonové koncovky. V dodávce obdržíte dva kusy, jedny větší (34 cm) a jedny menší (26 cm)

Další báječná pomůcka, kterou jsem si velmi oblíbila, je grilovací podložka. Má dvě praktické strany, mřížku na grilování všech druhů mas a rošt s drážkami, který garantuje rovnoměrné grilování párků, špízů a klobás. Velkou výhodou je, že kulaté dobroty v drážkách skvěle drží a nikam se nekutálejí.

A díky našemu grilovacímu košíku vám už z grilu nespadne nikdy nic! Košík je objemný a má praktickou dřevěnou, tepelně izolovanou, rukojeť. Já v něm nejraději připravuji zeleninu, která je na grilování méně praktická, především cibuli, žampiony, papriku a cuketu. Můžete v něm ale grilovat i menší kousky masa jako například drůbeží játra. 

Protože mám všechny pomocníky na grilování s rukojetí, mohu si klidně vzít ochranné chňapky. Nevím, jak váš gril, ale ten náš se někdy rozpálí opravdu hodně, a tak je určitě dobře mít ruce ochráněné vrstvou hliníkových vláken. Tyhle extra dlouhé stříbrné chňapky zabrání spálenině skutečně spolehlivě a ochrání vás nejen před žárem grilu, ale i klasické pečicí trouby.

A na závěr mám pro Vás opravdu geniálního přípravek na čištění grilů. Vysoce aktivní čisticí gel odstraní bez drhnutí dokonce i silné připáleniny, saze a mastnotu. Jednoduše napěníte pomocí houbičky, necháte krátce působit a opláchnete. Gel je vhodný také na fritézy, filtry a digestoře.

A co Vy? Grilujete rádi? Podělte se s námi a ostatními čtenáři o nějaký senzační rodinný recept, předem děkujeme!

Léto na chalupě

Léto na chalupě

Aby člověk strávil perfektní dovolenou, nemusí vůbec jezdit do ciziny nebo k moři. Své zasloužené volno si můžeme užít i na své chatě či chalupě. Že jsme my Češi, národem chalupářů, to je všeobecně známá věc. Víte, že podle statistik jsme 2. největší chataři a chalupáři na světě? Porážejí nás jenom Švédové. A tak se určitě nespletu, když Vás dnes potěším výběrem báječných tipů na dovolenou na chalupě. Krásně si ji užijte, já se na ní chystám také a už se moc těším!

Hurá na prázdniny!

Hurá na prázdniny!

A je to tady, začaly prázdniny! Možná i Vám se zasteskne po tom pocitu nevýslovného štěstí, který jsme v tuto dobu pociťovali jako děti a teenageři školou povinní. Já si na to pamatuju velmi dobře a musím říci, že se mi po tom trochu stýská. Snad to souvisí s věkem, že se člověk už neumí tak bezprostředně radovat. Zkusme se tedy těšit alespoň trochu podobně na dovolenou nebo prožívat tyto pocity s dětmi. Mám pro Vás pár báječných tipů na dovolenou a přeji Vám všem KRÁSNÉ LÉTO!

Nejlepší jahodové dorty, jaké jste jedli

Nejlepší jahodové dorty, jaké jste jedli

Jahod prý bude letos výrazně méně. Jejich úrodu poničily květnové noční mrazíky. Dobrou zprávou ale pro nás je, že vzhledem k vysoké konkurenci si jahodáři nemohou dovolit svou produkci příliš zdražit. Takže nějaké ty jahody se šlehačkou, jahodovou bublaninu nebo i trochu džemu na příští rok si určitě udělat zvládneme. Já jsem si pro Vás dnes připravila recepty na dva dorty, které u nás doma „frčí“ už spoustu let a nikdy neomrzí. Oba jsou velmi lehké a zdravé, skoro bych řekla, že „dietní“ 😊

 Nepečený jahodový dort z piškotů a smetany

Suroviny: 1 balení dětských piškotů, 3 velká balení zakysané smetany (cca 400 g), 3 vanilinové cukry, 500 g jahod, 1-2 lžíce pravého kakaa na posypání 

Postup: Balíček piškotů si rozdělte na dvě poloviny. Otevřete si zakysané smetany a do každé vmíchejte vanilinový cukr. Jahody omyjte, odřízněte stopky a nakrájejte šikovným pomocníkem.

Nyní můžete začít vrstvit. Na dno dortové formy naskládejte polovinu balíčku piškotů. Zalijte jednou zakysanou smetanou. Na smetanu poklaďte všechny nakrájené jahody. Následuje opět vrstva smetany a po ní druhá polovina piškotů. Jako poslední bude třetí smetana, kterou hezky uhladíte a posypete kakaem. Dort vložte do lednice na cca 4 až 6 hodin.

Náš tip: Nemusíte používat jednu velkou dortovou formu, vyzkoušejte moderní způsob servírování dezertů a udělejte každému jeho vlastní malý dortík. 8dílná souprava (6 kroužků a dvě pomůcky) Vám to umožní a Vy tak jistě sklidíte obdiv svých hostů 😊

Jahodový dort s jogurtem, šlehačkou a ricottou

Suroviny: na těsto: 3 vejce, 100 g cukru krupice, 150 ml bílého jogurtu, 200 g hladké mouky, 50 ml oleje, půl lžičky prášku do pečiva a 150 g jahod, na krém: 200 g šlehačky, 200 g ricotty, 3 lžíce cukru moučka, na dokončení: 150 g jahodového džemu, 150 g jahod a snítku máty.

Postup: Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a zapracujeme do nich zlehka olej a jogurt. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těstem naplníme dortovou formu a rozložíme na něj pokrájené jahody. Pečeme asi na 160 stupňů přibližně 50 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.

Krém vyšleháme z ricotty, cukru a šlehačky, až bude hezky pevný. Pak potřeme vychladlý dort džemem, naneseme připravený krém a dozdobíme druhou částí jahod a mátovými lístky.

Náš tip: Při dokončení nemusíte krém natřít na dort v jedné vrstvě. Použijte sáček s ustřiženým rohem a vytvarujte na vršek dortu z ricotty se šlehačkou malé kulaté pusinky, jednu vedle druhé. Dort tak bude vypadat naprosto úžasně!

Jak se Vám líbily dnešní recepty? A jaké dobroty z jahod děláte doma Vy? Napište nám do komentářů a potěšte i ostatní čtenáře. Děkujeme!