Nejnovější příspěvky

Interiér s plody podzimu

Interiér s plody podzimu

Nevím jak Vy, ale já mám podzim ze všech ročních období nejraději. A když se povede babí léto a v září je ještě krásně, pak to opravdu nemá chybu. Sluníčko ještě hřeje, ale už nepálí, všechno je vyhřáté, listí zlátne a my sklízíme plody. Plody podzimu jsou nejenom krásně barevné, ale i velmi zdravé. Jablka, hrušky, švestky, šípky, jeřabiny… Všechno se dá v naší kuchyni skvěle využít. Všechny ty výborné kompoty, džemy, šťávy či likéry, to je jako slunce uchované v láhvích na horší zimní časy.

Jablka tradičně i netradičně

Jablka tradičně i netradičně

Září není jen začátek školy, je to taky doba sklizně jablek. Právě v tomto období se v našich zeměpisných šířkách jablka sbírají a také se z nich, jako z kvalitní a oblíbené sezónní potraviny vaří a peče. Kdo by neměl rád jablečný štrúdl nebo třeba čerstvě vylisovaný mošt? Já jsem si dnes pro Vás připravila dva výborné recepty. Jeden je tradiční jablečný dezert a druhý je méně obvyklý. Ale pokud máte, stejně jako já, rádi spojení masa a ovoce, pak Vám tyhle netradiční špízy určitě zachutnají.

Sklízíme, mrazíme a zavařujeme

Sklízíme, mrazíme a zavařujeme

Konec léta je obdobím, kdy nás zahrady odměňují za celoroční péči velkým množstvím plodů. Dozrává mnoho druhů ovoce a zeleniny a na nás je, abychom si poradili s jejich uchováním na pozdější dobu. Nastává tedy doba zpracovávání úrody, kdy nejvíce mrazíme a zavařujeme. Našla jsem pro Vás pár šikovných pomocníků a vychytávek, díky nimž se Vám to bude dařit ještě lépe, pohodlněji a v kratší době. A možná si u některých řeknete, jak je možné, že jste si je nepořídili už dřív 😊.

U každého vaření, ale i u zavařování a vaření marmelád je velmi důležité přesné odvážení jednotlivých přísad. Přesnost je většinou klíčem k úspěchu. Vyzkoušejte tuto kuchyňskou váhu, která je nejen velmi přesná, ale zároveň i krásná. Retro přístroje jsou v poslední době velmi moderní a když mají, stejně jako ciferník této váhy, ještě navíc lehce industriální styl, stanou se často i vkusnou dekorací.  Elegantní tmavomodrá váha má dobře čitelnou stupnici po 10 gramech a praktickou funkci dovažování.

Kdo už někdy vařil marmeládu, určitě mi dá za pravdu, že nejhorší je její nalévání do sklenic. Horká hustá hmota se těžko dávkuje a pro její pozdější kvalitní uchování je důležité, aby hrdla zavařovacích sklenic nebyla ulepená a pokapaná. Proto jsem pro Vás našla tento trychtýř na marmeládu. Hodí se na všechny zavařovací sklenice a můžete jej využít i na přelévání omáček a dalších tekutin z větších nádob.

Další z mých tipů jsou, dle mého soudu, naprosto báječné etikety na kompoty a marmelády. Korunujte své výtvory vlastními ozdobnými štítky! Můžete mít buď oválné nebo hranaté. Oboje dodáváme ve čtyřech různých provedeních – s motivy různého ovoce. A u obou typů dostanete celkem 96 kusů etiket v balení, od každého „ovocného“ motivu je tam vždy 24 kusů.

Pokud se chystáte výdobytky své zahrady mrazit, jistě se Vám budou hodit pevně uzavíratelné klipsy na sáčky. Na sáčky se zmrazenými potravinami jsou jako ochrana zcela nepostradatelné. Víte, že mráz, který kontinuálně proniká do sáčku k pokrmům, je může naprosto vysušit a znehodnotit? Říká se tomu spálení mrazem a na kvalitě a chuti je to velmi znát. V jednom balení obdržíte 10 kusů různobarevných klipsů.

A když jsme u toho mrazení, pak Vám ještě doporučím báječnou vychytávku na uchování bylinek. Hodí se na všechny typy, hlavně na ty do polévek, omáček nebo míchaných nápojů. Bylinky podle potřeby naporcujte. Například petrželku, pažitku a kopr nasekejte nadrobno a mátu a libeček nechte v celých lístkách. Vložte je do tvořítek na led a zalijte vodou. Výsledkem budou ledové kuličky plné bylinek, které stačí pak jen vhodit do připravovaného pokrmu. V sadě obdržíte tři plata tvořítek po 21 kuličkách.

Potěšte své domácí mazlíčky

Potěšte své domácí mazlíčky

Věděli jste, že u nás je nejvíce psů na osobu z celé Evropy? Že jsme náruživí chataři a chalupáři, to jsem věděla a v jednom z minulých článků i zmínila. A že milujeme psy a kočky, to jsem samozřejmě dobře věděla také. Ale že jsme na úplné špici žebříčku chovatelů zvířat, to jsem skutečně netušila. Představte si, že ve čtyřech a půl miliónu českých domácností žije na dva milióny psů a milión koček. Takže je jisté, že se svým dnešním tématem strefím do vkusu v podstatě každého čtenáře😊.

Letní péče o tělo

Letní péče o tělo

éto pomalu končí a my si uvědomujeme, že naše pokožka a vlasy dostaly během tohoto období pěkně zabrat. Časté slunění a koupání se na pleti a vlasech vždy projeví, obzvláště když jde o pobyt u moře. Silné sluníčko a slaná voda jsou sice příjemné, ale pokožku a hřívu nám zároveň pěkně vysušují. Proto je třeba se o ně řádně postarat a poskytnout jim i kvalitní regeneraci. Teď je na to přesně ten správný čas. Našla jsem pro Vás pár zajímavých produktů, které Vám v tom pomohou.

Báječné recepty z lesního ovoce

Báječné recepty z lesního ovoce

Srpen je obdobím dozrávání lesních plodů. Borůvky, maliny, ostružina a brusinky se červenají a modrají jako o závod. Neznám snad člověka, který by neměl rád lesní ovoce. Borůvkové koláče, malinová šťáva, ostružinová marmeláda a brusinkový kompot ke svíčkové, to jsou dobroty, které všichni milujeme od dětství. Já jsem si pro Vás dnes připravila pár receptů, které máme doma moc rádi a vždy se kvůli nim těšíme na pozdní léto.

Tvarohový koláč s lesním ovocem

Suroviny: 250 g měkkého tvarohu, 50 g másla, 100 g třtinového cukru, 2 vejce, 150 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, cca 300 g lesního ovoce dle chuti

Postup: vyšlehejte žloutky s cukrem, tvarohem a máslem. Smíchejte s moukou, do které jste předtím vmíchali prášek do pečiva. Ušlehejte sníh z bílků a jemně zapracujte do těsta. Rozprostřete těsto do formy (ideálně kulaté), zasypte směsí lesního ovoce a pečte asi 20 minut na 180 stupňů.

Náš tip: k lesnímu ovoci a tvarohu se skvěle hodí chuť vanilky. Vyškrábaný obsah vanilkového lusku můžete vmíchat do těsta nebo ovoce před upečením posypte klasickým vanilkovým cukrem.

Smetanové poháry s lesním ovocem

Suroviny: 250 g lesního ovoce, 250 g mascarpone nebo zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, balení dětských piškotů, smetana ke šlehání, kakao na posypání

Postup: smíchejte mascarpone (nebo zakysanou smetanu) s vanilkovým cukrem. Pak vrstvěte postupně do vysokých štíhlých sklenic piškoty, smetanovou směs a ovoce.  Nechte vychladit minimálně několik hodin, ideálně přes noc. Před podáváním ozdobte šlehačkou a posypte kakaem.

Náš tip: pokud máte rádi kakao, můžete polovinu mascarpone (nebo zakysané smetany) smíchat s kakaem a vrstvy střídat.

Pečený čaj z lesního ovoce

Suroviny: 2 kg lesního ovoce, 1 kg třtinového cukru, 2 citróny, celé kousky voňavého koření – skořice, badyán, anýz, hřebíček).

Postup: omyté ovoce smíchané s kořením a oloupanými a na kostičky nakrájenými citróny vložíme do pekáče. Zasypeme cukrem a pečeme asi 45 minut na 200-220 stupňů zhruba do doby, než ovoce pustí šťávu. Mezitím si připravte důkladně umyté menší skleničky se šroubovacími víčky. Jakmile bude směs upečená, plňte ji do skleniček, které po zavíčkování obraťte na několik minut vzhůru nohama.

Náš tip: tato varianta je nealkoholická a tedy vhodná pro děti. Ale pokud čaj děláte výhradně pro dospělé, můžete na začátku pečení přidat ještě rum, griotku nebo jakýkoli jiný druh alkoholu.

Jak se Vám líbily dnešní recepty? Uděláte si je nebo máte vlastní tipy, jak zpracovat lesní plody? Napište nám do komentářů, budeme se těšit!

S dekorem pozdního léta

S dekorem pozdního léta

Vždycky jsem měla ráda období pozdního léta. Ještě je teplo, ale už není horko. Večery a rána začínají být chladnější, více prší. Příroda se díky vyšší vláze krásně zbarvuje a dozrávají plody. Stačí se jen při procházce dívat kolem sebe. Červenají se šípky a jeřabiny a v lese rozkvétá mnoha odstíny fialové vřes. Květiny a tráva chytají druhý dech. Sklízejí se pole a také zahrádky začínají vydávat, co jsme do nich během jara a začátku léta vložili. Připomeňme si toto krásné období i v bytových dekoracích.

Druhá půlka prázdnin začíná, co dělat, když prší?

Druhá půlka prázdnin začíná, co dělat, když prší?

První polovina prázdnin je pryč. Také máte pocit, že čím jsme starší, tím nám ten čas utíká rychleji? Vzpomínám si, jak jsem si jako dítě volno užívala a měla dojem, že letní dny jsou přímo nekonečné. Letošní srpen by podle předpovědí mohl přinést trochu vláhy, však je jí také velmi třeba, takže jsem pro Vás vybrala pár tipů na zábavu s dětmi, když zrovna počasí nepřeje hrátkám venku. Schovejte vše, co má displej a zkuste pozornost dětí přitáhnout ke klasickým deskovým hrám. Užijete si to i Vy!

Nepodceňte aktivní dovolenou

Nepodceňte aktivní dovolenou

Mnoho z nás, kdo má sedavé zaměstnání, si rád vyrazí na aktivní dovolenou. Může být turistická, cyklistická nebo jinak „sportovní“. A právě v tomto období nám hrozí nejvíce nepříjemných událostí. Když se tedy zvedneme z kancelářské židle, jsou naše lehce zlenivělá těla náchylná na drobná poranění, ať už z únavy, nepozornosti či přetížení. Proto jsem pro Vás dnes vytipovala několik zajímavých produktů, které Vám zpříjemní a ulehčí minimálně první dny Vaší aktivní dovolené.

Pokud vyrážíte na kolo, pak určitě nezapomeňte na pohodlné měkké sedlo. Na kvalitně polstrovaném sedle ujedete i delší vzdálenosti, jelikož se optimálně přizpůsobí Vašemu tělu. Sedlo je mimořádně komfortní, ergonomicky tvarované přesně podle anatomie lidského těla. Disponuje také dvojitým odpružením, a tak skvěle tlumí nárazy. Je proto opravdu ideální na dlouhé cesty.

Na jakékoliv cestování se Vám určitě budou hodit kompresní návleky. Lze je bez problémů nosit pod oblečením. Díky vysoce elastické tkanině ulevují při pocitu těžkých nohou a pomohou předcházet vzniku křečových žil. Například pro delší cesty letadlem se doporučují i mladším ročníkům. Tyto návleky jsou k dostání jak v dámském, tak v pánském provedení. V nabídce jsou však i jednoduché unisexové modely.

Další nepříjemností, která Vás může potkat při větším sportovním zatížení, jsou různé odřené, otlačené nebo i zapařené prsty u nohou. Snadnou pomocí jsou tu antibakteriální gelové návleky, které Vám poskytnou skutečně efektivní úlevu. Jsou velmi praktické také pro poraněné prsty. V sadě jsou čtyři kusy ve dvou velikostech.

Při výraznějších pohybových aktivitách, než na jaké je Vaše tělo zvyklé, jsou asi nejvíce zatíženy nohy. Mnoho z nás má také problémy s pokleslou nožní klenbou nebo přímo plochýma nohama. V tomto případě jsou výborným řešením speciální vložky. Jsou k dispozici v dámské i pánské verzi a poskytnou citelné ulehčení po námaze. Díky odpružení při chůzi dochází k podpoře podélné nožní klenby, což uleví nohám a páteři a předejde případné bolesti.

Když jste po celodenní chůzi nebo jízdě na kole unaveni a nohy přece jenom trochu bolí, doporučuji Vám osobně vyzkoušený, blahodárně působící a pečující borovicový balzám s hřejivým efektem. Velmi účinně uleví namoženým svalům, a navíc je intenzivně a příjemně prohřeje. Můžete jej samozřejmě použít i na ruce a záda.

Pokud míříte na turistické výšlapy ať již v nížinách nebo na horách, nezapomeňte si s sebou přibalit hole na tzv. nordic walking neboli severskou chůzi. Tento typ pohybu je pro Vaše zdraví třikrát prospěšnější než obyčejná chůze bez holí. Díky zapojení paží a tím i celé horní poloviny těla budete zvyšovat svou vytrvalost, sílu a koordinaci pohybů.

holemi na nordic walking aktivujete více svalů, spálíte více kalorií a spotřebujete také více kyslíku. Vašemu tělu i duši to velmi prospěje a účinky této chůze ucítíte prakticky hned. Pokud máte problémech s pohybovým aparátem, pak Vám tyto hole rozhodně nesmějí ve výbavě na dovolenou chybět. Jsou teleskopické, s možností nastavení od 68 do 135 cm.

Jste vyznavači aktivní dovolené nebo si více odpočinete na pláži u moře či rybníka? A nemáte nějaký tip na aktivní dovolenou třeba na kolech? Napište nám do komentářů, na Vaše názory se těšíme!