Masopustní dobroty I

Masopustní dobroty I

V minulých receptech jsem Vám doporučila odlehčená jídla z vařené zeleniny, která po vánočním hodování určitě přišla vhod. Nyní však nastává masopustní období, a to je, jak jeho název napovídá, přípravou na dobu půstu. Proto již naši předkové v této době pořádali slavnosti plné dobrého jídla, především masa, a také zabíjačky. Vybrala jsem pro Vás tři recepty na oblíbené masové pochoutky, které jsou pro tento čas typické a na kterých si občas rád pochutná snad každý!

Pečený bůček  

Suroviny: 1-2 kg vepřového boku, 2 červené cibule, 1 palička česneku, 2 mrkve, ¼ celeru, sůl, pepř

Postup: kůži nařežte do tvaru mřížky a maso ze všech stran dobře osolte a opepřete. Podlijte vodou a pekáč vložte nepřiklopený do trouby rozpálené na cca 200 stupňů. Asi po 20 minutách přiklopte, teplotu snižte asi na 160 stupňů a pečte přibližně hodinu. Pak přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu – cibuli, česnek, mrkev a celer – a pečte další hodinu, posledních 20 minut pak bez horní části pekáče, aby se vytvořila křupavá kůžička. Po upečení maso vyjměte a šťávu podle potřeby dořeďte horkou vodou nebo vývarem. Omáčku rozmixujte, maso nakrájejte a podávejte s pečivem nebo bramborami.

Náš tip: pokud máte rádi kůži opravdu hodně dokřupava, pak Vám doporučuji bůček při pečení potírat medem. Stačí rozpustit 2 polévkové lžíce v malé trošce horké vody tak, aby vznikla řidší kašička a pravidelně potírat.

Vařené koleno

Suroviny: 1-2 kg vepřového kolena, 1 – 2 cibule, 3 – 6 stroužků česneku, 6 kuliček nového koření, 12 kuliček pepře, 2 bobkové listy, sůl

Postup: kůži kolena na několika místech nařízněte, maso se pak bude lépe krájet. Vložte do hrnce, přidejte koření a celou cibuli (nemusíte ji dokonce ani loupat, stačí omýt) a česnek (ten oloupejte). Zalijte vodou nebo vývarem a vařte doměkka, což může trvat 1,5 – 2,5 hodiny podle velikosti kolene.

Náš tip: ovarové koleno podávejte s čerstvým chlebem s křupavou kůrkou a s různými pochutinami jako je čerstvě nastrouhaný křen, různé druhy hořčic a pikantní nakládaná zelenina jako např. beraní rohy nebo feferonky.

Výpečky na pivě  

Suroviny: 1-2 kg vepřové plece, 4-6 větších cibulí, 1 palička česneku, 500 ml silného černého piva, sůl, pepř, červená paprika, mletý kmín

Postup: maso nakrájejte na malé kostky a cibuli a česnek na tenké plátky. Dobře okořeňte solí, pepřem, sladkou červenou paprikou a mletým kmínem. Podlijte vodou nebo vývarem a pečte na cca 180 stupňů asi hodinu a půl. Ke konci pečení odkryjte, aby byly výpečky hezky zbarvené a opečené. Podávat můžete s oběma druhy knedlíků, s bílým zelím nebo špenátem. Záleží na Vaší chuti a preferencích.

Náš tip: dokřupava opečené kousky vepřového masa se budou skvěle snoubit s chutí jablek. Pokud máte rádi podobné kombinace, přidejte cca v polovině pečení k masu ještě na kostky nakrájená sladká jablka.

Masopust, to není jenom maso a pochoutky z něj, ale také výborné sladkosti. Už pro Vás připravujeme Masopustní pochoutky II, kde naleznete skvělé recepty na typické sladké dobroty pro toto období. Pokud máte nějaký dobrý rodinný recept, budeme rádi, když nám jej zašlete, možná ho uveřejníme!



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.