Zdravé recepty pro úspěšný start

Zdravé recepty pro úspěšný start

Vítám Vás v novém roce s krásnou číslovkou 2020! Rozhodně Vás nehodlám na jeho začátku otravovat se žádnými dietami. Ostatně, jak známo, předsevzetí je lepší si nedávat, protože jsme pak zbytečně zklamaní, když je nedodržíme. Myslím si však, že trochu lehčí strava nám po svátcích jenom prospěje. Saláty z čerstvé zeleniny nejsou na zimní období příliš vhodné. Jsou sice zdravé, ale ochlazují, takže jsem Vám připravila pár chutných a zdravých receptů z tepelně upravené zeleniny.  

Brokolice se sýrem

Suroviny: brokolice, sýr (eidam, gouda, blaťácké zlato apod.), máslo, sůl

Postup: do vroucí osolené vody vložte brokolici rozebranou na růžičky a povařte ji tak, jak máte rádi. Ideálně by si měla udržet krásně zelenou barvu a neměla by být příliš měkká. Jen tak si uchová své živiny, vitamíny a minerály. Hotovou brokolici slijeme a ještě horkou ji poklademe plátky másla a zasypeme oblíbeným sýrem. Podáváme s vařenými brambory a nastrouhanou salátovou okurkou smíchanou se zakysanou smetanou, solí a pepřem. Kdo má rád česnek, může si tento přílohový salát ochutit i jedním či dvěma prolisovanými stroužky.

Náš tip: brokolici můžete také snadno zapéci, stačí když ji lehce povařenou a rozebranou na růžičky vložíte do pekáčku lehce vymazaného máslem, zalijete rozšlehanými vejci s trochou mléka a zasypete oblíbeným sýrem. Stejným způsobem je možné připravit také květák. Jako příloha jsou ideální brambory ve všech podobách, vařené, šťouchané nebo jako pyré.

Brambory s tuňákem

Suroviny: brambory, konzerva tuňáka (ideálně v olivovém oleji), rajčata, sýr (eidam, gouda apod.)

Postup: oloupeme brambory a nakrájíme je na tenké plátky. Otevřeme konzervu s tuňákem a olivovým olejem lehce vymažeme pečicí papír na plechu. Naskládáme na něj brambory, posypeme je rozdrobeným tuňákem a poklademe rajčaty nakrájenými na kolečka. Nakonec zasypeme sýrem a dáme péci do trouby asi na půl hodiny. Jakmile jsou brambory měkké a sýr dozlatova, je jídlo hotové.

Náš tip: tento pokrm připravujte na větším plechu a v tenčí vrstvě, díky čemuž bude výborně propečený. Doplňte jej zeleninovým salátem, ideálně hlávkovým, s jemnou zálivkou z jogurtu, soli, pepře a balzamikového octa.

Pečená zelenina s nivou

Suroviny: dýně (ideálně Hokkaidó, která má velmi měkkou slupku), sýr se zelenou plísní (Niva nebo Gorgonzola)

Postup: dýni i se slupkou nakrájíme na kostičky a naklademe na plech vyložený pečicím papírem. Lehce pokapeme olivovým olejem a hojně zasypeme plísňovým sýrem. Zapékáme do měkkosti dýně a zezlátnutí sýrové vrstvy.

Náš tip: skvělá je také cuketa na stejný způsob, pokud ji nakrájíte na tenká kolečka, získáte výborné, křupavé zdravé „chipsy“.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.