Nejlepší silvestrovské koktejly

Nejlepší silvestrovské koktejly

Silvestr je za pár dní a tak už jistě přemýšlíte, jak ho letos prožijete. Zapomeňte na televizní program, pozvěte přátele a vrhněte se na přípravy toho nejlepšího silvestrovského večírku! A co na takové akci nikdy nesmí chybět? Přece báječné koktejly! Jestlipak víte, kde vznikly ty nejoblíbenější? Dám Vám malou nápovědu. Zavřete oči a zaposlouchejte se: mojito, daiquiri, piňa colada… Ještě stále nevíte? Pak už asi jen stačí říci: cuba libre 😊. Udělejte si i Vy tuhle fantastickou kubánskou čtyřku!

Mojito

Suroviny: čerstvá máta, bílý rum, třtinový cukr, šťáva z limetek, drcený led, sodovka

Postup: na jednu porci rozdrťte dřevěnou paličkou 10-12 lístků máty s 1-2 lžičkami třtinového cukru podle toho, jak moc sladkou variantu máte rádi. Přidejte 4 cl bílého rumu, 2 cl limetkové šťávy, dosypte drceným ledem a dolijte sodovkou. Vršek ozdobte plátkem limetky a mátou.

Víte, že… obliba mojita spočívá mimo jiné i v tom, že se dá velmi snadno připravit také v nealkoholické variantě jako tzv. virgin mojito? To se hodí vždycky, protože v každé skupině oslavujících se nachází někdo, kdo zrovna pít nemůže, ať už to je těhotná žena, někdo, kdo bere léky nebo má jiné zdravotní důvody.

Daiquiri

Suroviny: bílý rum, šťáva z limetek, cukrový sirup, drcený led

Postup: na jednu porci smícháte v šejkru 4 cl bílého rumu, 2 cl šťávy z limetek, cukrový sirup (dle chuti) a ledovou tříšť a přes sítko pak nalijete do koktejlové sklenice.

Víte, že…. daiquiri poprvé umíchal v roce 1896 ve městě Santiago de Cuba americký důlní inženýr Jenning Cox v období nedostatku ginu a že bylo oblíbeným nápojem amerického spisovatele Ernesta Hemingwaye, který část svého života pobýval na Kubě? A měl ho rád i americký prezident John Fitzgerald Kennedy.

Piňa Colada

Suroviny: bílý rum, kokosové mléko (sirup či krém), ananasová šťáva (nebo džus), led

Postup: na jednu porci rozmixujte kostky ledu, 3 cl rumu, 3 cl kokosového mléka a 3 cl ananasové šťávy.

Víte, že… v Karibiku se piňa colada vždy připravuje z čerstvého kokosu a ananasu? Společně se rozmixují a následně, již ve sklenici, se doplní o bílý rum. V Evropě se čerstvý kokos zpravidla nahrazuje kokosovým mlékem, krémem nebo sirupem a ananas pak ananasovým džusem. Můžete se setkat i s variantou Malibu, kdy je koktejl ještě ochucen smetanou. To je sice velmi chutné, avšak zcela neoriginální. Piňa colada (i Malibu) se servírují zdobené plátkem ananasu, ideálně čerstvého.

Cuba libre

Pokud si chcete připravit cuba libre, použijte recept na výrobu mojita, pouze sodovku nahraďte colou.

A co Vy, jaké koktejly máte rádi? Podělíte se s námi a ostatními čtenáři o jejich recept? Děkujeme 😊!



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.