Receptů na grilování masa je spousta. Můžete grilovat hovězí i vepřové steaky, hamburgery (my jsme si doma velmi oblíbili ty z mletého krůtího masa), různé druhy špízů, ale také sýry. Hitem poslední doby je například výborný sýr halloumi. Já jsem se ale rozhodla nenosit tzv. dříví do lesa a dnes se s Vámi podělím o tři skvělé recepty na grilované dezerty. Ve všech případech se jedná o ovoce, protože po grilovaní by se do nás jiný druh dezertu už stejně nevešel😊.
Grilované banány
Suroviny: banány
podle počtu strávníků, citrón, šlehačka, skořicový cukr, čokoládová poleva
(rozpuštěná čokoláda na vaření s kouskem másla a mléka nebo hotová poleva
v láhvi), mleté ořechy na posypání (ideální jsou vlašské)
Postup: Banán
rozřízneme na dvě poloviny, položíme na alobal, zakapeme bohatě citrónem a
posypeme skořicovým cukrem a ořechy. Zabalíme a grilujeme přibližně 5 minut. Po
upečení rozbalíme, ozdobíme šlehačkou a pokapeme čokoládovou polevou.
Náš
tip: Nemusíte používat jen čokoládovou polevu, výborná je také
například karamelová. Pro opravdové fajnšmekry je tu pak ještě možnost
flambování.
Grilované
broskve
Suroviny: broskve,
máslo, citrón, třtinový cukr
Postup: Broskve nakrájíme
na půlky. Na pánvi připravíme marinádu. Rozpustíme několik lžic cukru a než
zkaramelizuje, zředíme jej šťávou z citrónu. Pak do omáčky přidáme kousek
másla. V teplé lázni necháme broskve marinovat cca hodinu. Pak už je
můžeme rovnou grilovat. Hotové broskve zdobíme šlehačkou a mletými ořechy.
Náš
tip: Zbylou marinádou můžete ještě broskve polít, než je před
podáváním dozdobíte šlehačkou a ořechy.
Grilovaný
ananas
Suroviny: ananas,
med
Postup: Ananas
nakrájíme na plátky a potřeme medem (pokud máme med hodně hustý, můžeme ho
trochu naředit horkou vodou). Ananas necháme asi hodinu odležet, pustí hodně
šťávy (z té si můžeme udělat výbornou domácí limonádu, stačí přidat led,
limetku a trochu máty). Po hodině můžete plátky ananasu rovnou grilovat. Stačí
pár minut z každé strany.
Víte, že…. Grilovaný
ananas nemusíte podávat jen jako dezert. Výborně se hodí také jako příloha
k masu. Obsahuje totiž velké množství enzymů, které napomáhají trávení.
Proto je, především v Jižní Americe, podávají jako přílohu k pečenému
a grilovanému masu.
Potěšily Vás dnešní recepty? Co grilujete doma nejraději Vy? Už
jste zkoušeli grilovat ovoce? Podělte se s námi o nějaký zajímavý rodinný
recept, budeme rádi!