Nejnovější příspěvky

Máte rádi červenou řepu?

Máte rádi červenou řepu?

Červená řepa patří spolu s koprem, houbami, olivami a zrajícími sýry k tzv. kontroverzním potravinám. To v podstatě znamená, že jí buď milujete nebo nesnášíte. Pochází ze Středomoří a Severní Afriky a dnes je oblíbená doslova po celém světě. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Ve starém Římě byla bohatě využívána nejen jako jídlo, ale také jako lék. Dnes je červená řepa nazývána superpotravinou a já Vám z ní nabízím výborný koláč a salát.

Procházky v listopadu

Procházky v listopadu

Po teplém říjnu tu máme o něco chladnější listopad. A počasí nám opravdu dokazuje, že se pomalu a jistě blíží zima. Chladná mlhavá rána, brzké stmívání a daleko menší chuť pobývat venku, to jsou typické znaky pozvolného nástupu zimy. Ale pokud máte podzim rádi stejně jako já, pak určitě neodoláte ani v listopadu procházkám v přírodě a o to více se pak budete těšit domů, do tepla, k šálku dobrého čaje. Mám pro Vás pár tipů, co si venku užít a jak se na listopadové vycházky vybavit.

V barvách podzimního listí

V barvách podzimního listí

Podzim je bezesporu nejbarevnějším ročním obdobím. Příroda jako by se předháněla v tom, jak nádherné tóny dokáže vytvořit. Okouzluje nás nepřebernou paletou všech odstínů žluté, oranžové, červené a hnědé. Barvy podzimního listí jsou krásné nejen venku, ale dokáží velmi zpříjemnit a zútulnit i interiér Vašeho domova. Našla jsem pro Vás pár produktů, díky nimž snadno přenesete úchvatnou podzimní paletu i do svých obydlí. Stačí jen málo a ucítíte také doma teplo babího léta…

Hned u vstupních dveřích Vás i Vaše návštěvy může uvítat nádherný podzimní věnec. Je bohatě zdobený dýněmi, bobulemi a barevnými listy. Ovšem nejlepší na něm je osvětlení deseti šetrnými elektroluminiscenčními diodami.

A protože jsem si tento typ světelné energie doma velmi oblíbila, nabízím Vám ještě tři šikovné dekorace se stejným druhem „pohonu“. První z nich je stylová vosková svíčka s nostalgickým motivem podzimního listí a ptáčka. Je ideální pro příjemné večery i slavnostní příležitosti.

Mým dalším tipem je koule z originálního krakelovaného skla umělecky malovaná barevnými listy. Zářivě krásná dekorace, která je nádherným příkladem fascinujícího světelného designu. Díky deseti diodám vydává skutečně silné světlo se zajímavými efekty.

A posledním produktem dokonale využívajícím tuto úspornou technologii je nástěnný obraz, jak jinak než s motivem podzimního listí. Barevné stromy vypadají krásně samy o sobě, ale když zapnete šest světelných diod, vypadá pak les opravdu magicky.

Nepostradatelným pomocníkem při stolování se stane sada 24 kusů prostírání, které je zpracované jako trhací blok. Přírodní papír potištěný motivy barevných listů lze navíc i individuálně nadepsat, můžete tedy velmi stylově stolovat i s osobními jmenovkami. Takové milé gesto Vaše hosty jistě potěší.

Krásnou atmosféru babího léta můžete vnést i do své ložnice. Protože tomuto příjemnému povlečení z čisté bavlny udává tón podzimní slunce. Ložní souprava s praktickým zapínáním na zip a jemným přechodem barev s krásně provedenými girlandami listů zútulní každou ložnici.

A protože jsme začínali dveřmi, budeme končit oknem. Já osobně mám velmi ráda samolepicí obrazy na okna, protože se velmi snadno aplikují, jsou opakovaně použitelné a udělají opravdu velkou parádu. Tento podzimní motiv obsahuje výra na větvi, barevné listí a měsíc. Radost pohledět zevnitř i zvenku!

A co Vy, máte rádi barvy podzimní přírody a vnášíte ji i do svých interiérů? Také milujete podzimní kytice z listí všech barev, bobulí, jeřabin a šípků? Napište nám do komentářů, těšíme se na Vaše názory a tipy!

Kuchyně v duchu Halloweenu

Kuchyně v duchu Halloweenu

Říjen je měsíc dýní a ať už Halloween slavíte nebo ne, půvab této oranžové zeleniny k podzimu zkrátka patří. V poslední době snad není domácnost, kde by se z ní nevařila lahodná krémová polévka a velmi oblíbené jsou i zářivé dekorace s jejími motivy. Já jsem pro Vás dnes vybrala pár našich nejprodávanějších kousků, z nichž některé mám doma i já sama. Schválně, jestli uhodnete, které z nich jsou mými favority. Nebudu Vás napínat, jsou to hned ty první dva – miska a minutka.

Oblíbená jídla z hub

Oblíbená jídla z hub

Rostou! Už pár týdnů nosíme z lesů košíky hub. Konečně trochu zapršelo a vyhřátá lesní půda nám vydává své poklady. Pro mě je procházka v lese obrovským potěšením. Už jen to posvátné ticho přerušené pouze občas ťukáním datla. A když na Vás z mechu vykoukne nějaká ta sametově hnědá hlavička, je to radost nad všechny radosti. Ideální dobou pro sbírání hub je ráno, než nám začne sluníčko svítit do očí. Pak si z nich také stihneme uvařit báječný oběd – kulajdu a zapečené těstoviny.

Co potřebuje zahrada v říjnu

Co potřebuje zahrada v říjnu

I když je stále ještě co sklízet, na zahradě už pomalu a jistě začíná příprava na další sezónu. Pokud rádi pracujete venku, pak si právě v říjnu můžete užít spoustu krásných prosluněných dní, byť s chladnějšími rány a večery. Nezapomeňte, že kromě samotné zahrádky určitou péči a očistu vyžaduje i pracovní náčiní a různí pomocníci jako třeba truhlíky a květináče. V říjnu je také čas na výsadbu nových ovocných i okrasných stromů a keřů, trvalek i cibulovin. 

Říjnová zahrada potřebuje velkou spoustu práce a péče, takže si nasaďte ochranné rukavice a jdeme na to. Začít můžeme vyčištěním záhonů, truhlíků a květináčů po letničkách. Pak ostříháme trvalky a choulostivější druhy přikryjeme buď přihrnutou zeminou nebo chvojím. Záhony po sklizené zelenině musíme dobře zrýt a klidně je můžeme i pohnojit, ideálně přírodním hnojivem a popelem ze dřeva.

Abychom se mohli po zahradě rychle a účelně pohybovat a nemuseli jsme stále odbíhat pro nějaké náčiní, bude se nám výborně hodit zahradnická taška. Vejde se do ní spousta pomocníků a všechny je budete mít přehledně uložené a stále po ruce. Taška má osm přihrádek na nářadí, postřikovače apod.

Už teď můžete zasadit mrkev nebo další druhy kořenové zeleniny. Semínka v zemi bez problémů vydrží celou zimu a na jaře ve správnou dobu vyraší. Klidně vysaďte i cibuloviny jako jsou tulipány nebo česnek. Bude to právě tak akorát, aby stihly zakořenit ještě před prvními mrazíky. Naopak ze země vyjměte cibulky jiřin, které jsou poměrně choulostivé. Nechte je oschnout, zabalte do papíru a uložte do sklepa.

Jestliže jste na zahrádce letnili pokojové květiny, než je uložíte zpět do bytů a zimních zahrad, ostříhejte jim výhonky. Pokud vaše muškáty ještě kvetou, zbavte je před uložením k přezimování dovnitř všech květů a zastřihněte je.

Trávník před zazimováním dobře pohrabejte. Vyzkoušejte to lehoučkými hráběmi s flexibilními hroty, které můžete použít také na dlažbě. Hrabání listí je velmi důležité, protože pokud bychom jej na trávníku ponechali, začne tlít a pod vrstvou zetlelého listí se pak tvoří plísně.

Ostatně hrabání listí je tradiční říjnovou kratochvílí, my s ním vždy začínáme ihned po příjezdu na chalupu a při odjezdu pak můžeme začít nanovo. Velmi se nám osvědčila robustní zahradní taška, do které lze naskládat obrovské množství listí, posekané trávy, plevele, větví a podobně. Je dokonale prostorově úsporná, po vysypání ji stačí jen složit.

Při zazimovávání zahrady nesmíme zapomenout ani na nábytek. Ne vždy je možnost jej uložit někam dovnitř, speciálně u zahrádek s malými domky není prostoru nazbyt. Vše vyřeší kryt na zahradní stůl a židle. Je z kvalitního nepropustného materiálu odolného proti roztržení a vlivům počasí. Váš zahradní nábytek zůstane čistý a suchý a vy si ušetříte nejen mnoho času a čisticích prostředků při jeho omývání, ale také prodloužíte jeho životnost.

Dýňové dekorace nikdy neomrzí

Dýňové dekorace nikdy neomrzí

I když Halloween není zrovna český svátek, jeho obliba u nás v posledních letech stále roste. Určitě za to může i nesporný půvab dýní, jejichž sytá oranžová barva dokáže prozářit i pošmourné podzimní dny. Ale abychom si své domovy vyzdobili dýňovými dekoracemi, nemusíme být vůbec vyznavači této anglosaské tradice. Protože dýně nepatří jen Halloweenu, ale i našemu českému podzimu. Vybrala jsem pro Vás pár tipů na výzdobu bytu, domu i zahrady, snad se Vám budou líbit.

Interiér s plody podzimu

Interiér s plody podzimu

Nevím jak Vy, ale já mám podzim ze všech ročních období nejraději. A když se povede babí léto a v září je ještě krásně, pak to opravdu nemá chybu. Sluníčko ještě hřeje, ale už nepálí, všechno je vyhřáté, listí zlátne a my sklízíme plody. Plody podzimu jsou nejenom krásně barevné, ale i velmi zdravé. Jablka, hrušky, švestky, šípky, jeřabiny… Všechno se dá v naší kuchyni skvěle využít. Všechny ty výborné kompoty, džemy, šťávy či likéry, to je jako slunce uchované v láhvích na horší zimní časy.

Jablka tradičně i netradičně

Jablka tradičně i netradičně

Září není jen začátek školy, je to taky doba sklizně jablek. Právě v tomto období se v našich zeměpisných šířkách jablka sbírají a také se z nich, jako z kvalitní a oblíbené sezónní potraviny vaří a peče. Kdo by neměl rád jablečný štrúdl nebo třeba čerstvě vylisovaný mošt? Já jsem si dnes pro Vás připravila dva výborné recepty. Jeden je tradiční jablečný dezert a druhý je méně obvyklý. Ale pokud máte, stejně jako já, rádi spojení masa a ovoce, pak Vám tyhle netradiční špízy určitě zachutnají.  

Jablka v županu

Suroviny: 4 jablka, listové těsto, 4 lžíce libovolné marmelády, 1 vejce na potření, cukr, skořice

Postup: Omytá a oloupaná jablka zbavíme buď ostrým nožem nebo speciálním vykrajovačem jadřince. Jablko jinak ponecháme vcelku. Pokud jste zakoupili již rozválené listové těsto, rozdělte jej na čtyři části. Jestliže máte těsto nerozválené, můžete použít například tento praktický malý váleček.

Pak na každý díl těsta položíme jedno jablko a otvor po jadřinci vyplníme marmeládou. Druh marmelády nechávám na Vaší chuti a preferencích, my doma máme nejraději tu z červeného rybízu. Ale skvěle se budou hodit i marmelády z lesních plodů, malin, ostružin, brusinek a borůvek.   

Jablka ještě lehce navlhčíme, obalíme cukrem a skořicí a zabalíme do těsta. Aby nám spoje dobře držely, můžeme je potřít rozšlehaným vejcem. Zbytkem potřeme zabalená jablka a na plechu s pečicím papírem pečeme v troubě rozehřáté na cca 180 stupňů do zlatova.

Jablka v županu se dělají cca 20 minut. Podáváme teplé s libovolnou ozdobou, šlehačkou, vanilkovou omáčkou (řidší vanilkový pudink), javorovým sirupem, medem či zakysanou smetanou a snítkou máty.  

Náš tip: Pokud nebudete tento dezert podávat dětem, můžete zvolenou marmeládu promíchat se stejným množstvím rumu. Jablka pak budou ještě chutnější a voňavější.

Masové špízy s jablky

Suroviny: 500 g vepřového masa (ideálně krkovice), 500 g jablek, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, sůl, pepř

Postup: Maso nakrájíme na plátky a ty pak rozkrájíme na kousky vhodné k napichování na špízové jehly nebo špejle. Jablka neloupeme, pouze zbavíme jadřince a nakrájíme. Můžete využít šikovný kráječ a jednotlivé dílky pak ještě rozkrojit napůl. 

Z uvedených ingrediencí připravíme hustší marinádu, ve které obalíme kousky masa i jablek. Poté střídavě napichujeme na jehly nebo špejle.

Špízy vyskládáme do pekáče vyloženého pečicím papírem a trochu podlijeme vodou. Pokud nám zbyla marináda, použijeme ji lehce zředěnou vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě cca na 180 stupňů 40 – 50 minut.

Náš tip: Pokud máte rádi pikantní pokrmy, můžete do marinády použít také pastu z pálivých papriček.

Jak se Vám líbily dnešní recepty? Co říkáte kombinaci masa a ovoce? Máte nějaký dobrý rodinný recept z jablek? Napište nám do komentářů 😊.