Nejnovější příspěvky

Pohodlné čtení a luštění

Pohodlné čtení a luštění

Období před Vánocemi – čas adventní – je nejen časem setkávání s rodinou a přáteli, ale i časem, který i přes nevlídnost počasí dýchá příjemnou domácí atmosférou. Jak rádi se v těchto dnech po namáhavém dni zaboříme do pohodlného křesla v teple domova a vezmeme do ruky knížku, […]

Pomocníci pro vánoční pečení

Pomocníci pro vánoční pečení

Už jsme až po uši v adventním období, a to je v mnoha českých domácnostech časem pečení vánočního cukroví. Někdo peče pět druhů a jiný patnáct, ale všem se určitě budou hodit báječní pomocníci. Ty nejlepší vychytávky pro vánoční pečení naleznete v tomto článku. Nebaví vás vykrajovat cukroví […]

Vitamínová bomba jménem řepa

Vitamínová bomba jménem řepa

Nastalo podzimní období a znamená to jediné. Právě teď je ideální čas pro sklizeň červené řepy. S příchodem prvních mrazíků už by totiž bylo pozdě. Červená řepa pro svou specifickou zemitou chuť nepatří mezi nejoblíbenější druh zeleniny. Je ale důležité si uvědomit, že při správném ochucení a vhodné úpravě může být opravdu vynikající. A co víc, řepa je velmi zdravá.

Řepa obsahuje spoustu látek, které příznivě působí na náš organizmus. Najdeme v ní především vitamín B a C a karoten. Krom toho je také bohatá na vlákninu, cukry, bílkoviny a betanin. Zapomenout nesmíme ani na draslík, vápník, železo, sodík a hořčík. Díky všem těmto látkám řepa posiluje naši imunitu, pomáhá při trávení a zrychluje metabolismus. Co si z ní ale uvařit, aby nám opravdu chutnalo? Máme pro Vás dva naše oblíbené recepty!

Polévka z červené řepy

  • 4 červené řepy střední velikosti
  • 1 cibule
  • 2 větší mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 0,5 kg brambor
  • 1 l kuřecího vývaru
  • Tymián, rozmarýn, petržel
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • Pepř a sůl

Řepu a brambory oloupeme a nakrájíme na středně velké kousky. Cibuli nasekáme nadrobno, mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Celer nakrájíme na kolečka. V hrnci na oleji restujeme cibuli, celer a mrkev, dokud cibule nezměkne. Pak přidáme brambory, řepu a svazek bylinek (svázaných provázkem) a zalejeme vývarem a 250 ml vody. Necháme projít varem, poté na mírném plameni pod pokličkou asi hodinu vaříme, aby řepa změkla. Necháme trochu vychladnout a poté z polévky vyjmeme bylinky. Tyčovým mixérem rozmixujeme a ochutíme solí a pepřem. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou.

Česnek

Rychlá pomazánka z červené řepy

  • 250 g pečené červené řepy (může být i vařená)
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g sekaných vlašských ořechů
  • 50 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • Pepř a sůl

Řepu nastrouháme a smícháme ji s ořechy, majonézou a jogurtem. Přidáme prolisované stroužky česneku a dochutíme solí a pepřem.

Stane se červená řepa Vaším oblíbeným jídlem? Nebo čím na podzim doplňujete vitamíny Vy?

Vylaďte svůj outfit

Vylaďte svůj outfit

Léto je v plném proudu a dokonce se zdá, že nás největší vedra již minula. Srpen a září by se tak měly nést v duchu příjemných teplot kolem dvaceti stupňů, kdy je již člověk schopen přemýšlet i nad něčím jiným než jak se zchladit. Ženy mají zase […]

Letní péče o tělo

Letní péče o tělo

V létě, více než kdy jindy, bychom měli věnovat svému tělu maximum péče. Toto krásné roční období plné slunce a koupání totiž klade na naši pokožku nejvyšší nároky v podobě spálení, vysušení a kvůli menšímu množství oděvů a většímu pohybu také drobných poranění. A v […]

Autem na dovolenou? S našimi tipy žádný problém!

Autem na dovolenou? S našimi tipy žádný problém!

Hurá jsou tu prázdniny! Možná, že ne všichni rodiče sdílejí nezměrnou radost svých potomků z tohoto období, neboť pro pracovně vytížené jedince není vždy jednoduché vymyslet dětem program na celé prázdniny, ale na dovolenou se určitě těší každý. Společně strávený čas je něco, na co rádi myslíme v průběhu celého roku. A stále mnoho z nás vyjíždí na dovolené autem ať již po vlastech českých nebo do ciziny. My se pokusíme nabídnout pár nápadů a vychytávek, aby vaše letní putování bylo ještě pohodlnější a komfortnější.

TermodekaKde začít? Asi nejlépe u bezpečnosti, která je při cestování vozem a s dětmi obzvláště zcela zásadní. Existuje spousta různých pomůcek jako například brýle na řízení ve tmě nebo brýle proti oslnění v dámské i pánské verzi. A dají jednoduše nosit i před dioptrické brýle. Zajímavou bezpečnostní vychytávkou jsou také zrcátka na tzv. mrtvý úhel, která se připevňují na klasická zpětná zrcátka.

Doporučujeme vám také potah na volant, který v létě chrání před horkem a zimě izoluje od chladu. Další výbornou nouzovou pomůckou může být praktická termodeka, která zajistí dostatečné teplo při nepředvídatelných událostech jako je stání na dálnici apod.

Důležitým tématem při delším cestování autem je komfort řidiče. Tady se bude hodit otočný polštářek pro příjemné vystupování a nastupování a krční polštářek do auta, který uleví bolesti krku a ramen a také podložka pod navigaci a telefon.

A v neposlední řadě musíme ochránit naše nejmenší před nevolnostmi v autě a sluncem. Rozumně nastavená klimatizace či malý větráček pomohou při delší letní cestě regulovat teplotu uvnitř vozu. S přímým sluncem zase pomůže šikovná záclonka. A nesmíme zapomenout ani na naše čtyřnohé přátele, příjemná deka pro psa nejen ochrání potahy vozu proti chlupům, ale bude i příjemná Vašemu mazlíčkovi.

Kolik kilometrů ujedete o prázdninách? Vydáváte se na dovolenou autem pouze v rámci vlasti nebo vás naopak lákají velké dálky a letadlo není nic pro Vás?

Švestky ve slaninovém kabátku

Švestky ve slaninovém kabátku

Dnes vám přinášíme recept na grilovanou pochoutku, kterou si zamiluje každý, kdo ji ochutná. Jedná se o velmi oblíbené spojení sladké a slané chuti tentokrát v podobě sušených švestek a slaniny. Vyzkoušejte ji a nebudete litovat! Tyhle speciální švestky jsou opravdu zážitkem! Pro 2 osoby budete […]

Slavíme 50 let. Oslavujte s námi!

Slavíme 50 let. Oslavujte s námi!

První zásilkový obchod v Čechách vznikl pod názvem Magnet již v roce 1967 a na jeho platformě dodnes úspěšně funguje několik oblíbených značek. V dnešní době, kdy firmy vznikají a zanikají často v řádu několika měsíců, je oslava 50 let od založení společnosti pro mnohé […]

Lehká a zdravá zeleninová polévka

Lehká a zdravá zeleninová polévka

Na přelomu jara a léta již mnoho z nás myslí na koupání. Především ženy pak kontrolují, kolik v zimě přibraly a jak budou jejich těla vypadat spořeji oděná. Časopisy se hemží radami a dietami, jak co nejrychleji zhubnout do plavek. Ať již podlehneme nebo ne, lehká a zdravá zeleninová polévka nám udělá dobře vždy.

Je plná vitamínů, minerálů, ale hlavně vlákniny, která je pro hubnutí i správné fungování tělesných pochodů velmi důležitá. Tato polévka Vás zasytí a zároveň dodá mnoho prospěšných látek bez zbytečného zahušťování moukou. Zeleninu si můžete obměnit dle své chuti. Zamávejte svým kilům nenásilně a zdravě, přejeme Vám dobrou chuť!

INGREDIENCE
3 brambory
3 mrkve
3 růžičky květáku
3 růžičky brokolice
3 stroužky česneku
kousek celeru
svazek jarní cibulky

mixérZeleninu (brambory, mrkev, květák, brokolici a celer) očistíme, omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

Dáme vařit asi do 1,5 – 2 litrů vody, podle toho, kolik chceme polévky mít a jak ji chceme mít hustou, a vaříme do měkka cca 20 minut.

Pokud se nám nechce zeleninu strouhat, můžeme ji dát vařit celou a když změkne, rozmixovat ji ponorným mixérem.

Nakonec přidáme na půlkolečka pokrájenou jarní cibulku, prolisovaný (osolený) česnek a posypeme bylinkami podle své chuti např. pažitkou, petrželkou apod. Lehce osolíme mořskou solí (tu lze dát už do česneku, chuť se pak lépe rozvine).

Polévka je hodně hustá, takže ji rozhodně nemusíme zahušťovat jíškou, jen necháme nakonec rozpustit lžíci másla.

Náš tip: pokud máte raději středomořskou chuť, nahraďte máslo kvalitním panenským olivovým olejem.

Vyzkoušeli jste náš recept? Pak jste určitě o něco lehčí a můžete si užívat krásné letní počasí.