Nejoblíbenější české cukroví

<strong>Nejoblíbenější české cukroví</strong>

Zdá se, že cukroví dotváří atmosféru Vánoc odjakživa, ale na českých svátečních stolech se začalo objevovat až od poloviny 19. století. Jeho tradice k nám dorazila z Německa a od té doby cukroví ušlo pořádný kus cesty. Nejprve se objevovalo výhradně v majetných šlechtických a měšťanských rodinách. Od té doby výrazně změnilo a vylepšilo svá těsta, náplně i zdobení a našlo se v mnoha dalších a nových tvarech. Původní kořeny se ale objevují již v pohanských časech. Tehdy mělo cukroví podobu zvířat a chutnalo různě. Nejčastěji po medu, ale také po česneku. Cukroví totiž mělo za úkol chránit a posílit zdraví. Zavěšovalo se o svátcích zimního slunovratu na stromy, ale i na chlévy. To proto, aby božstva ochránila úrodu a zvířata před pohromou.

Je to až k neuvěření, že český národ si získal tak sladké prvenství: během 20. století se totiž Češi dokázali v pečení cukroví vypracovat na světovou velmoc.

V každé rodině je žebříček druhů cukroví jiný, přesto se však dá říci, že v mnohých budou o přední příčky bojovat stejné druhy, prověřené generacemi.

Rohlíčky, linecké nebo vosí úly

Mezi 10 nejlepších druhů můžeme směle zařadit:

  • slepované linecké cukroví
  • vanilkové rohlíčky
  • pracny
  • ořechové cukroví
  • kokosky
  • perníčky
  • pusinky
  • vosí úly
  • cukroví protlačované strojkem
  • nepečené kuličky

Oblíbených druhů je mnoho, ale k takovému výčtu by nám vyhraněný prostor nejspíš nestačil.

Vykrajovátka a razítka mají hlavní slovo

Pokud se k pečení cukroví chystáte, budou se vám jistě hodit naše pomůcky, bez kterých to v kuchyni nejde.

K vykrájení vánočních tvarů cukroví se nejlépe hodí 7dílná sada vykrajovátek nebo oboustranná vykrajovátka na linecké cukroví.

Velmi populární jsou sušenky, které získají na originalitě otisknutím speciálních razítek s vánočními motivy.

Formy dávají sladkostem ten správný tvar

Téměř univerzální použití mají 2 formy na pečení ve tvarech srdcí a hvězd. Jednoduše s nimi vytvoříte např. čokoládové pralinky, marcipánové nebo fondánové zdobení na dorty či srdíčka a hvězdy z ledu.

Kromě klasického cukroví si můžete upéct i jiné sladké dobroty. Co byste řekli na dezert v podobě sněhuláka upečený v kvalitní silikonové formě nebo 7 upečených kousků v podobě dárků v silikonové formě stejné kvality?

Vánoce mají místo i na oblíbené muffiny. Stačí jim dát sváteční vzhled v podobě formiček, kterých je v balení 50 ks. Pokud do každého muffinu zapíchnete napichovátko se sobem, bude jejich sváteční vzhled dokonalý.

V zimních dnech patří mezi oblíbené sladkosti i pečená jablíčka v těstíčku s vůní skořice. Jednoduše si je upečete ve formě s nepřilnavým povrchem. V balení najdete také recept pro snadnou přípravu.

Pro dorty a jiné moučníky pro vás máme formu, exkluzivně přímo od mistra pečení Dr. Oetkera. Tato kvalitní forma nese nejenom jeho logo, ale má také důmyslné skleněné dno, a proto je servírování tak rychlé. Stačí sundat okraj formy a na skleněném talíři dezert rovnou podávat na stůl.

Pokud se k pečení cukroví z nějakého důvodu nedostanete, nevěšte hlavu. V takovém případě pro vás máme KPZ (krabičku poslední záchrany). Je to truhla plná sladkých kousků. Kromě máslového a vanilkového pečiva obsahuje také pravé a chutné perníčky z německých Cách.

Ať už se pustíte do pečení nebo na stůl dáte cukroví od našich mistrů cukrářů, zázračná sváteční atmosféra váš domov nemine.