Kde se vzal Štědrý den?

<strong>Kde se vzal Štědrý den?</strong>

Vánoce oslavují narození Ježíška, tedy Ježíše Krista a patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům vůbec. Ježíš Kristus se narodil 25. 12., ale oslavy svátků tradičně začínají v předvečer, tedy na Štědrý večer, kdy vyjde první večerní hvězda a končí půlnoční mší (vigilií), kterou začíná oslava narození Ježíše Krista 25. prosince.

Na Štědrý den by měl být dodržován půst, a to včetně večera. Podle novější tradice se zdobí stromeček, který se původně věšel za špičku ke stropu. Tento zvyk k nám dorazil v 19. století z německých zemí. Stromeček se zdobil především jablíčky, perníčky a ořechy. Podle tradice se večer měla u stolu sejít celá rodina, ale prostřeno mělo být ještě o jedno místo více, aby bylo možné přijmout nějakého poutníka a pohostit ho.

Současná podoba večeře se ustálila až ve 20. století a liší se rodinnými tradicemi i krajově.

Mezi obvyklé první chody patří rybí polévka. Následuje ryba, někde vinná klobása a mnozí si pochutnávají i na klasickém vepřovém řízku v trojobalu. Tyto pochutiny nejčastěji jíme s bramborovým salátem. Ten zakořenil ve vánoční tradici až v novodobé historii, pravděpodobně během 2. světové války. Jeho podoba se v jednotlivých domácnostech liší.

Po večeři následuje rozdávání dárků, které přinesl Ježíšek. V jiných rodinách najdou děti dárky např. až druhý den ráno, na Nový rok nebo dokonce až na Tři krále. Tyto dárky donáší Santa Klaus, děda Mráz, Père Noël nebo skřítci.

Vánoce slaví i ateisté a Štědrý den není církevním svátkem, ale dnem pracovního klidu, který v České republice a na Slovensku platí od roku 1990, po novelizaci tehdejšího komunistického zákona.

S Vánočními svátky a Štědrým večerem obzvlášť je spojena také četnost obyčejů a pranostik.

Aby i váš Štědrý večer byl co nejpohodovější, máme pro vás několik tipů z našeho obchodu.

Vánoce – svátky světel

K vánočním svátkům patří neomylně něžná a příjemná světélka. Máme pro vás několik tipů na vnitřní i zahradní světelné dekorace, které si zamilujete nejen vy.

Než prostřeme

Každý sváteční stůl začíná ubrusem. Sváteční atmosféru dostanete na stůl jedním pohybem. Co byste řekli na tyto nádherné ubrusy?

Ze svátečních prostírání jsme pro vás vybrali:

Ať jsou ve vaší rodině vánoční zvyky jakékoliv, prožijte tyto nejkrásnější svátky v roce radostně a spokojeně.