Jaro na talíři netradičně

<strong>Jaro na talíři netradičně</strong>

Jaro mezi námi sice ještě není, ale vykukuje občas již počasí hodné předjaří. Mnozí z nás se již těší kromě teplejšího počasí i na svěží zeleninové pokrmy.

Proto jsme si dnes pro vás připravili velmi populární pokrm, který má svůj původ až v severní Africe, avšak nejvíce se vaří na Blízkém východě v Izraeli, kde je považován za národní jídlo.

Shakshuka nebo také šakšuka je zeleninový pokrm, který se nejvíce blíží našemu leču. Obvykle se konzumuje s pita chlebem nebo opečenými toasty ke snídani, ale je to i báječný oběd nebo večeře.

Její příprava je snadná a k tomu všemu ušetříte i množství nádobí, protože ji připravíte v jedné pánvi. Nabízí spoustu obměn a hlavními ingrediencemi jsou rajčata, papriky, cibule a vejce. Zjednodušeně řečeno jsou shakshuka sázená vejce, zapékaná ve směsi zeleniny.

Ještě, než si připravíte všechny ingredience, vybrali jsme pro vás důležité kousky nádobí, které při vaření tohoto chutného pokrmu rozhodně využijete.

Mezi nejdůležitější nádobí v tomto receptu je bezesporu kvalitní pánev. Vybrali jsme pro vás hned několik typů:

Na nákup ingrediencí si nezapomeňte vzít tašku síťovku, do které se toho hodně vejde. K vaření jsou také velmi potřebné nože. Ideální je sada 5 ks nožů, které mají ergonomické rukojeti a odolnou čepel s ostřím z nerezové oceli. Abyste mohli zeleninu snadno pokrájet, od toho pro vás máme sadu 3 ks prkének. Jsou odolná proti proříznutí a nejsou porézní. Pokud máte v oblibě lehčí a pružnější, je tu 3dílná sada prkének.

K přípravě budete potřebovat také vejce. Pro jejich bezpečné uložení máme praktický box na vejce.

Aby pokrm nepostříkal okolí sporáku, doporučujeme pánev zakrývat praktickou ochrannou poklicí, kterou může unikat pára, avšak rozpálený tuk už nikoli.

A konečně jsme u servírování. Nejlépe naberete shakshuku naběračkou 2 v 1.  Pokud ještě čekáte na strávníky a potřebujete uchovat jídlo co nejdéle teplé, oceníte termomísy s prvotřídní izolací.

A nyní již slíbený recept:

  • Na pánvi na oleji nejprve opečte cibuli a papriku, obojí pokrájené na silnější plátky.
  • Poté přidejte nasekaný česnek a na kostičky nasekaná rajčata (můžete použít čerstvá i konzervovaná)
  • Směs dochuťte kořením (římský kmín, chilli papričky, pepř) a osolte
  • Vzniklou směs poduste přibližně 15 minut, dokud se chutě vzájemně nespojí. Vznikne tak lahodná omáčka s kousky zeleniny.
  • Do podušené směsi vytvořte vařečkou důlky, do kterých opatrně vyklepněte vejce.
  • Směs již nemíchejte, ale přikryjte ji poklicí a za mírné teploty nechte vejde „dojít“ do požadované konzistence. Bílky by měly být pevné, žloutky hustější, ale vláčné.
  • Navrch hotového pokrmu nasypte posekanou listovou petržel, popřípadě orientální koření Sumahu nebo sýr Feta.
  • Shakshuku podávejte s pita chlebem, toasty nebo bagetou.

V tuto chvíli vám už jen popřejeme báječné vnímání dokonalých chutí.

Dobrou chuť!