Jarní jídla, na která se už těšíme
Taky se na jaře vždycky tak těšíte na svěží lehká jídla plná barevné zeleniny? Je známou věcí, že nejlepším receptem na jarní únavu a špatnou náladu je sluníčko a čerstvá strava plná vitamínů. Křupavá zelenina je sice k dostání celou zimu, ale, marná sláva, nejlépe chutná opravdu až v teplém počasí. Třeba takový chleba s máslem a ředkvičkami může být skvělou a lehkou večeří. Ale dnes mám pro Vás dva recepty z báječného medvědího česneku, který je v posledních letech velmi populární.
Pesto z medvědího česneku s parmezánem
Suroviny: 100 g listů medvědího česneku, 50 g strouhaného parmezánu, 100 ml panenského olivového oleje, sůl, pepř
Postup: listy omyjte, osušte a rozmixujte s mořskou solí. Pak přidejte zbylé suroviny a znovu mixujte.
Pesto můžete uchovat v chladničce zakápnuté vrstvičkou olivového oleje několik dní, maximálně však týden. Pokud ho máte hodně a nespotřebujete ho, můžete ho bez problémů zamrazit.
Náš tip: pesto z medvědího česneku je velmi dobré nejen s těstovinami nebo s bramborovými gnocchi, ale skvělé je také jako pomazánka na pečivo. Pro tento účel je velmi dobré smíchat pesto s ricottou nebo s jiným Vaším oblíbeným čerstvým smetanovým sýrem. Anebo si rovnou upečte domácí pečivo s medvědím česnekem!
Bulky s medvědím česnekem bez droždí
Suroviny: 200 g hladké mouky, 100 g nasekaného medvědího česneku, 50 g másla, 100 ml mléka, 1 prášek do pečiva, 1 plochá lžička soli, 1 vajíčko na potření před pečením
Postup: smíchejte mouku, kypřící prášek a sůl. Pak přidejte máslo nakrájené na tenké plátky a propracujte. Potom přilejte mléko a medvědí česnek a znovu propracujte. Můžete si pomoci vařečkou.
Těsto vyklopte na pomoučněný vál a ještě lehce propracujte rukama. Poté jej rozválejte válečkem na výšku 2- 3 cm a pak rádélkem nebo nožem vytvaruje přibližně 12 stejných čtverečků.
Pečte je v troubě vyhřáté na 200 – 220 stupňů na pečicím papíře, potřené vajíčkem, asi 10 – 15 minut dozlatova.
Náš tip: bulky můžete posypat různými semínky – kmínem, sezamem, mákem, dýní nebo i Vaším oblíbeným strouhaným sýrem.
Tento článek mi mluví z duše. Medvědí česnek úplně miluji. Bohužel roste pouze na jaře a proto je tak vzácný.
Přidávám ho všude, kde chci cítit česnekovou chuť.
Děkuji za milý příspěvek.
Jana Staňková
Dobrý den, milá paní Staňková, moc Vám děkujeme za Váš komentář. Souhlasíme s Vámi, je třeba využívat naše lokální sezónní dobroty, kterou medvědí česnek bezesporu je. Je jemný a chutný a také zdravý. Děkujeme ještě jednou za Váš zájem a čas, který jste věnovala článku i komentáři! Za Magnet 3Pagen Vaše Alena 🙂