Barevné saláty plné zdraví
Jaro je časem, kdy se kriticky prohlížíme v zrcadle a kontrolujeme, kolik „škody“ na našich postavách nadělala výživná zimní strava. Je přirozené, že právě v zimě se tělo trochu obalí tukem. Chladné počasí útočí a je potřeba mu čelit. Jakmile však začne být teplo, odhazujeme svršky jeden po druhém a začínáme si svých tukových zásob více všímat. Jak s nimi zatočit? Třeba pomocí lehkých večeří ve formě svěžích jarních salátů. Mám pro Vás tři skvělé recepty, na kterých si opravdu pochutnáte!
Jednoduchý rukolový se žampiony
Suroviny pro dva: 250 g rukoly, 250 g cherry rajčat, 250 g žampionů, 20 g másla, sůl, pepř, mletý kmín, mletá sladká červená paprika, olivový olej, balzamikový ocet
Postup: Do mísy dáme omytou rukolu a napůl překrájená cherry rajčata. Oloupeme žampiony a pokrájíme je podle jejich velikosti na poloviny nebo čtvrtiny. Na pánvi rozpustíme máslo a žampiony osmahneme se solí, pepřem, kmínem a paprikou. Pár minut podusíme do změknutí.
Po vychladnutí (pozor, žampiony nechte opravdu dobře vychladnout, pokud byste je dali do salátu teplé, rukola ztmavne a zavadne) je vložíme do mísy s rukolou a rajčaty a vše ještě případně dochutíme solí a zakápneme olivových olejem a balzamikovým octem.
Náš tip: Žampiony si velmi dobře rozumí se smetanou, takže pokud není Vaše dieta vysloveně striktně redukční, je možné na pánev se žampiony ke konci přidat i pár lžic zakysané smetany a společně prohřát. Salát pak bude přímo božský!
Barevný středomořský s tuňákem
Suroviny pro dva: 1 větší salát (ideální je tzv. dubový), konzerva s tuňákem ve vlastní šťávě, 250 g rajčat, červená cibule, natvrdo uvařené vejce, 100 g černých oliv bez pecek, 100 g sterilované kukuřice, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce balzamikového octa, sůl, pepř
Postup: Salát omyjeme a natrháme na kousky. Slijeme konzervu tuňáka a maso nadrobíme na salát. Pak přidáme červenou cibuli nakrájenou na tenké půlměsíčky, pokrájená rajčata a vejce, olivy a slitou kukuřici. Promícháme, dochutíme solí, pepřem, olivovým olejem a balzamikovým octem.
Náš tip: Zkuste vejce místo krájení nahrubo nastrouhat. Salát bude jemnější, chuť vejce nebude dominantní a žloutek se příjemně rozpustí v zálivce z oleje a balzamikového octa.
Báječný špenátový s avokádem
Suroviny pro dva: 250 g baby špenátu, 250 g rajčat, avokádo, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce balzamikového octa, sůl, pepř
Postup: Omyté listy baby špenátu vložíme do místy. Přidáme na malé měsíčky nakrájené avokádo, a rajčata. Ochutíme olivovým olejem, balzamikovým octem, pepřem a solí a promícháme.
Náš tip: Pokud si to můžete dovolit, opečte nasucho na pánvi několik plátků na kostičky nakrájené anglické slaniny a salát jimi posypejte. Asi to je vzhledem k našemu nadpisu trochu hříšek, ale jakmile to ochutnáte, ocitnete se doslova a do písmene v gurmánském nebi 😊.