Všichni ke grilům

<strong>Všichni ke grilům</strong>

Věděli jste, že Česká republika patří v grilování ke světové špičce? Více jak 90 % Čechů už někdy grilovalo a oblíbenost této činnosti i dále stoupá. Grilování je totiž velmi oblíbená forma setkávání se s přáteli nebo s rodinou.

Na grilu se nejčastěji připravuje maso, klobásky, uzeniny, ryby nebo zelenina.

Připravujeme grilování

Jsou mezi námi nadšenci, kteří grilují po celý rok a nerozhodí je ani chladné počasí, ale většina z nás grilujeme především v létě. Grilovat můžeme téměř všude, a to i v paneláku na balkóně. Nejčastěji však na terase, zahradě, v parku nebo jinde v přírodě.

Použít můžeme mnoho typů grilů, od těch nejjednodušších na dřevěné uhlí, až po ty dražší plynové nebo elektrické.

Pro běžné grilování je ideální gril s víkem, který má praktický odkládací prostor. Pokud na grilování cestujete, oceníte gril s chladicí taškou, který díky nízké hmotnosti kamkoliv převezete.

Kromě masa můžete grilovat i brambory. Je to pochoutka velmi oblíbená, obzvlášť, pokud k nim budete podávat chutný dip. Budete potřebovat kovovou podložku na grilování brambor.

Pochutiny, které na grilu připravujete můžete potírat připravenou marinádou nebo máslem a to skvělými silikonovými mašlovačkami. Rozhodně by však ve vaší výbavě náčiní neměly chybět praktické kleště. Jsou chuťově neutrální a zcela hygienické.

Mezi báječné vychytávky patří podložka na grilování, na které ugrilujete nejen maso, ale i klobásky a párky. Stejně tak i 2 ochranné podložky, které vám ušetří pozdější práci při čištění grilu.

Pokud milujete grilované směsi, přijdou vám vhod 2 železné pánve s kvalitním keramickým povlakem. Připravované pokrmy zůstávají na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté.

Na grilování jste již téměř připraveni. Teď už jen ochránit svoje ruce extra dlouhými prošívanými chňapkami a oblečení kuchyňskou zástěrou.

Snadnou údržbu grilu provedete ocelovou houbičkou, která pečlivě vyčistí každý rošt. V této chvíli je váš gril opět připravený na další grilování.

Že se již nemůžete dočkat?

Recept na dokonalou marinádu

Na závěr jsme si pro vás připravili recept na jednu z nejoblíbenějších marinád. Marináda je směs oleje, koření, bylinek a dalších přísad. Používá se k nakládání masa, sýrů nebo zeleniny. Aby tyto suroviny získaly z marinády co nejlepší chuť, je dobré nechat je v marinádě naložené několik hodin nebo i dnů.

Na tuto marinádu budete potřebovat:

  • špetku soli
  • 4 stroužky česneku utřené s 1 lžicí plnotučné hořčice
  • 8 lžic rostlinného oleje
  • mletý pepř
  • 4 lžíce jemného kečupu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • grilovací koření

Všechny suroviny pečlivě promícháme, aby se jejich chutě propojily. Do marinády můžete nalít i pár lžic světlého piva. Do této směsi pak naložte naklepané a trochu osolené maso. Nechte uležet minimálně přes noc. Pokud maso necháte marinovat den či dva, chutě jím dokonale prostoupí a o kulinářský zážitek budete mít vystaráno.

Dobrou chuť s neodolatelnou letní vůní rozpáleného grilu.