Velikonoční beránek na váš stůl

<strong>Velikonoční beránek na váš stůl</strong>

Beránek přísluší k velikonočnímu stolu stejně tak, jako k vánoční tabuli kapr. Patří mezi dávné tradice, které se snaží většina z nás dodržovat. Víte však odkud tato tradice pochází?

Beránek jako symbol záchrany

Tradice velikonočního beránka vznikla před mnoha tisíci lety v Egyptě. Navždy bude spojená s vysvobozením izraelského národa z egyptského otroctví. Izraelité zabíjeli na památku svého vysvobození roční beránky, které opekli na ohni a pak je společně jedli.

Kdy přesně došlo k rozšíření pečení sladkého beránka na úkor toho skutečného z masa již nelze jednoznačně určit.

Upečte si lahodného beránka

Receptů na beránka je nespočet. Dokonce si můžete vybrat z několika druhů těst. My jsme pro vás vybrali recept z lahodného třeného těsta.

Suroviny, které budete potřebovat na třeného beránka:

  • 120 g másla
  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • Pár kapek šťávy z citrónu

Postup:

Tuk, žloutky a cukry utřeme do pěny. Postupně přidáváme vlažné mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Do těsta přidáme šťávu z citrónu, a nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků.

Do vymazané a vysypané beránkové formy nalijeme těsto a pečeme v předehřáté troubě přibližně 30–45 minut.

Vystydlého beránka pocukrujte nebo přelijte čokoládovou polevou a dejte na krk červenou mašli. Takto připravený beránek se bude na vašem stole skvěle vyjímat a všem bude dozajista chutnat.

Jidáše jenom na Zelený čtvrtek

Jidáše se podle lidových zvyků pečou před Zeleným čtvrtkem a připomínají tak události, které předcházely ukřižování Ježíše. Mají nejčastěji tvar stočeného provazu, který symbolizuje smutný konec zrádce Jidáše, můžeme však tvořit i jiné tvary. Mezi nejčastější patří zvířátka – ptáčci, kuřátka, holubičky, šneci nebo copánky. Jidáš je tradiční sladké pečivo, které chutí připomíná mazanec nebo vánočku. Kynuté sladké těsto je tučnější a je velmi chutné. Pro jejich pečení si připravíme kvásek z droždí, vlažného mléka, mouky a lžičky cukru. Těsto je třeba pečlivě vypracovat a věnovat mu dostatek času. Můžeme do něj přidat rozinky.

Vytvarované jidáše vyrovnáme na plech, který jsme předtím vyložili pečicím papírem a necháme ještě dokynout. Před samotným pečením jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali trochu vody. Po dokynutí plech s jidáši vložíme do vyhřáté trouby a pečeme je na 180 – 190 °C, přibližně 30 minut do zlatova.

Co nejdříve po upečení potíráme hotové jidáše medem, který jsme ohřáli s kouskem másla. I po vychladnutí budou jidáše na povrchu mírně lepkavé, avšak to je jejich typická vlastnost a dodává jim lahodnou chuť.

Zatímco velikonoční beránek se peče na Bílou sobotu, jidáše již na Zelený čtvrtek. Podle tradice totiž ten, kdo jidáše pomazaného medem sní ve čtvrtek, bude v následujícím roce chráněný před mnoha různými neduhy.

Přejeme vám příjemné jarní svátky, ať už se do pečení pustíte nebo ne.