Skvělí pomocníci pro jarní úklid

Skvělí pomocníci pro jarní úklid

Je to tady a čeká nás to všechny. Jarní úklid. K běžnému luxování, vytírání a utírání prachu jsou tu navíc i větší práce jako vymetání pavučin a prachu ze všech koutů místností a hlavně – mytí oken. Nevím, jaké motivační pomůcky máte Vy, ale já si před započetím tohoto velkého úklidu vždycky snažím představit ten prima pocit, který budu mít, až to bude za mnou. Až bude byt vonět čistotou a okna se budou blýskat 😊. Pojďte se se mnou podívat na pár opravdu úžasných pomocníků, kteří Vám jarní úklid ulehčí. Soustředila jsem se hlavně na již zmíněná okna a také na koupelnu a WC. 

Teď na jaře se na nás odevšad valí zaručené návody na to, jak nejlépe provést velký úklid. Kde začít a jak postupovat, jaké používat pomůcky a také přípravky. Někdo razí heslo, že na každou věc je potřeba speciální přípravek a rád je vybírá a nakupuje, někdo uklízí jen vodou s trochou octa, citrónu nebo jedlé sody. To je na uvážení každého z nás, co považujeme za nejlepší pro nás a naše životní prostředí.

Já si myslím, že důležitější než přípravky, jsou právě šikovní pomocníci a samozřejmě také správný způsob provádění úklidových prací. Pomůckám se budu věnovat níže, ale ke způsobu bych Vám ráda dala jednu radu, která platí už od dob našich prababiček. Uklízet se má odshora dolů a od oken ke dveřím. To znamená, že nejprve si pomocí smetáku vymeteme horní rohy místností, pak sundáme záclony a umyjeme okna. Pokračovat budeme nábytkem, radiátory, a nakonec se budeme věnovat kobercům a podlahám.

Smeták na ometení horních rohů místností má doma asi každý, ale mytí oken, obzvláště těch velkoformátových, může být pěkná fuška. S touto profesionální stěrkou však pohodlně umyjete doslova jakákoliv okna, zevnitř i zvenku, bez nebezpečného nahýbání nebo šplhání po žebříku. Flexibilní stěrka s houbičkou a lištou je nastavitelná na různé úhly sklonu a má teleskopickou rukojeť, kterou můžete snadno vysunout až na délku 120 cm. Tak se snadno dostanete do každého místečka. A šikovný, vysoce savý, povlak z mikrovlákna vyleští každé sklo beze šmouh a tzv. kocourů 😊.

Také na okna, přesněji na jejich rámy, je určený speciální kartáč. Dostane se do každé spáry a škvíry na rámu okna, přesně tam, kde se nejvíce usazuje špína a prach.

Do třetice jsem vybrala velkou vychytávku, kterou ocení všichni, kdo mají v oknech sítě proti hmyzu. Pokud je vlastníte více než jednu sezónu, pak máte jistě i zkušenost s jejich zašpiněním. Já používám opravdu bezkonkurenčního pomocníka, který je praktický kulatý kartáč. Síť nemusíte z okna ani sundávat.

Mým dalším tipem je návlek z mikrovlákna, který můžete navléknout na košťata a smetáky všeho druhu. Nemusíte si kupovat žádné speciální drahé mopy ani speciální přípravky na různé typy podlah. S tímto návlekem totiž stačí vytřít jen vodou, a dokonce i silně znečištěné podlahy jsou dokonale čisté. 

Výbornou pomůckou na čištění toalety je šikovný úhlový kartáček. Je speciálně zakřivený tak, abyste mohli snadno vyčistit i velmi citlivý a špatně dostupný prostor pod okrajem WC. Doporučuji předtím hojně aplikovat speciální přípravek na uvolnění usazenin a močového kamene a nechat jej působit minimálně půl hodiny. Budete překvapeni, kolik se toho může pod okrajem toalety skrývat.  

Posledním mým tipem pro jarní úklid je profesionální kartáč na čištění odpadů 3-v-1. Snadno zvládne odtoková sítka v kuchyni a koupelně a také všechny přepady a špunty. A jeho třetím bonusem je pinzeta, pomocí které jednoduše vytáhnete vlasy a na nich nabalené nečistoty. 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.