Rebarborový koláč
Už jen pár dní zbývá do svatého Jana, tedy do konce června, kdy je nejzazší termín sklizně reveně kadeřavé neboli rebarbory. Od tohoto data se již tato pochutina nedoporučuje v kuchyni používat, neboť se v ní nadlimitně zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Ta vadí především lidem s nemocemi pohybového aparátu – dnou, artritidou a revmatem. Malým dětem a citlivým jedincům může ve vyšší koncentraci přivodit i lehkou otravu. Nicméně do koláčů je rebarbora velmi lahodná, její svěží kyselá chuť se skvěle hodí například ke kombinaci s tvarohem. Kombinovat tuto rostlinu s vápníkem je ostatně právě kvůli obsahu kyseliny šťavelové doporučováno. To je také důvodem, proč se například do špenátu přidává smetana. Krásně červené řapíky rebarbory spařte horkou vodou a oloupejte. Pak jsou připraveny ke kuchyňské úpravě.
INGREDIENCE NA TĚSTO
2 ½ hrnku polohrubé mouky1 ½ hrnku pískového cukru
1 hrnek mléka
½ hrnku oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
INGREDIENCE NA NÁPLŇ:
Postup přípravy: ingredience na těsto postupně smícháme (nejprve sypké suroviny a pak postupně po jednom přidáváme mléko, olej a vejce). Těsto dáme péct na vymazaný a vysypaný plech. Pak smícháme ingredience na náplň, a když je těsto částečně upečené (cca napůl), vyndáme jej třeba za pomoci speciálních chňapek s izolační hliníkovou vrstvou, rozetřeme na něj dohladka smíchanou náplň stěrkou a dopečeme. Hotový koláč můžete vzít s sebou na návštěvu k přátelům, protože takové pozornosti udělají větší radost než cokoli zakoupeného v obchodě.
Náš tip: náplň můžete ještě posypat drobenkou z hladké mouky, cukru a másla. V tomto případě snižte množství cukru v náplni tak, že dáte cca polovinu množství a polovinu necháte na drobenku.
Jedli jste někdy rebarboru? Bublaninu s ovocem zdá asi každý, ale co vyzkoušet náš tip a k odpolední kávě si upéct tento koláč? Jak Vám chutná?