Ekologické recepty

Ekologické recepty

Ekologie je téma, které se v posledních letech skloňuje ve všech pádech. Já jsem vám nedávno přinesla článek o ekologickém nakupování, protože se konečně podařilo ukotvit zákaz rozdávání umělohmotných tašek zdarma v zákoně. Dnes vám zase poradím, jak skvěle využít slupky – z pomerančů, brambor a jablek. O tom, že slupky obsahují mnoho cenných látek a především vlákniny, jste už jistě slyšeli. Já vám nyní nabídnu zajímavé způsoby jejich využití nejen v domácnosti, ale i k jídlu.

Osvěžovač vzduchu z pomerančových slupek

Určitě to znáte, loupete pomeranč a místnost se okamžitě nádherně provoní. Mohou za to silice, které se uvolňují z jeho kůry. Poradím vám, jak si vyrobit naprosto bezkonkurenční a absolutně přírodní osvěžovač vzduchu právě z pomerančových slupek.

Nakrájejte je na kousky a spolu s několika muškátovými oříšky a několika tyčinkami skořice vložte do hrnce s vodou.

Záleží jen na vás, kolik osvěžovače si chcete v jedné dávce uvařit. Povařte zhruba půl hodiny, sceďte do lahvičky s rozprašovačem a uchovávejte v lednici.

Můj tip: ještě jeden zajímavý způsob na využití slupek z pomeranče. Pokud doma používáte třtinový cukr, jistě jste si všimli, že se v něm často dělají hrudky. A právě to jedna malá pomerančová slupka vyřeší. Dózu s cukrem pak uchovávejte dobře zavřenou v ledničce. Dóza

Chipsy z bramborových slupek

Na přípravu této pochoutky budete potřebovat slupky z brambor, olej a sůl. Brambory před loupáním pochopitelně velmi důkladně omyjte a pořádně okartáčujte. Slupky pokrájejte na rovnoměrné kousky a zhruba na hodinu je ponořte do mísy s vodou a ledem. Pak je sceďte, vysušte a osmažte na pánvi s olejem dokřupava. Chipsy budou krásně zlatavé. Nechte je ještě zbavit přebytečného oleje na papírových utěrkách, osolte a podávejte.

Můj tip: stejným způsobem lze zužitkovat i jiné slupky například z červené řepy, pastináku či celeru.

Čaj za jablečných slupek

Na tento báječný čaj, který si můžete udělat po celý rok, si připravte dostatečné množství jablečných slupek. Vložte je do většího hrnce a zalijte vodou. Množství necháme na vás, ale slupkami nešetřete, ať má čaj dobrou chuť. Dále můžete přidat dle chuti různé koření, které máte rádi např. celou skořici, hřebíček apod.

Čaj nevaříme, dovedeme jej pouze do teploty těsně pod bod varu, abychom nezničili chuť ani vitamíny. Pak vypneme a necháme pod pokličkou několik minut dojít a vyluhovat. Hotový čaj můžeme dochutit třtinovým cukrem, agávovým sirupem, medem, citrónem a podávat teplý i studený.

Můj tip: do čaje můžete přidat například i šípky nebo nějaké jiné chutné plody či bylinky. Záleží jen na vaší chuti a nápadech.

Jaký osvěžovač nejraději používáte ve Vaší domácnosti? Dáte nám tip?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.