Prádlo jako nové? S námi žádný problém!

Prádlo jako nové? S námi žádný problém!

Ten pocit, když si pořídíme nové oblečení… Látka je krásně měkká, barevná a drží tvar. Postupem času ale tyhle vlastnosti pomalu ztrácí a nám často nezbývá, než takové oblečení nakonec vyřadit ze svého šatníku. Nemusí to tak ale dopadnout vždycky. Máme pro Vás pár tipů, jak Vašemu prádlu můžete prodloužit životnost.

Tento problém se netýká jen oblečení, ale i bytového textilu. Krom toho, že se struktura látky opakovaným praním často poškodí, může dojít k poškození i běžným používáním. Jak se o prádlo a textil starat, aby Vám déle vydržel? Pojďme se na to podívat.

Asi největším nepřítelem všech textilních materiálů je pračka. Některé dražší pračky už sice mají možnost nastavení programu pro šetrné praní, ale ne vždy to pomůže. Třeba spodnímu prádlu musíme věnovat větší pozornost, pokud ho nechceme brzy vyhodit. A právě pro spodní prádlo a jiný jemný textil jsou tak ideální ochranné sáčky, které zabrání nechtěnému vytahávání nitek a zatrhávání. Nemusíte se tak bát nepříjemného překvapení po otevření pračky. Některé materiály nošením a opakovaným praním žmolkovatí. I s tím si ale můžete poradit. Stačí k oblečení do pračky přihodit kuličky proti žmolkům. Ty na sebe během praní nachytají vlasy, chlupy i žmolky a Vaše oblečení je tak po vyprání jako nové. Pořádnou péči je třeba věnovat i samotné pračce. Jedině tak vydrží delší dobu fungovat bez větších poruch. Investujte do kvalitního čisticího prostředku, který Vaši pračku udrží v kondici.

kuličky proti žmolkům

Někdy je oblečení a textil potřeba také zašít, případně něco odpárat, přešít a podobně. Máte doma pořádnou šicí sadu nebo vždycky hledáte jehlu a nit jak v kupce sena? Pokud Vám ten druhý případ není cizí, určitě oceníte sadu jehel i s navlékačem. Budete tak mít vše na jednom místě a navlékání nitě pro Vás bude konečně hračkou a ne jen nekonečným utrpením. Pokud naopak potřebujete něco odpárat, nemusíte už pro tento případ vytahovat nůžky. I na to totiž existuje vychytávka. Tou je speciální páradlo. Tohle je dokonce i s lupou, takže si poradí se sebemenšími švy, třeba na cedulkách. A pokud naopak potřebujete něco zašít a s jehlou se příliš nepřátelíte, rychle si oblíbíte ruční šicí stroj. Šití nikdy nebylo tak snadné!

Ať jsme sebevíc opatrnější, někdy se zkrátka stane, že se oblečení poničí. Jednou jsou to díry na kolenou, jindy zase vytahané nitky ve svetru. Co s tím? Řešení existuje a je mnohem elegantnější než vyhození poškozeného oblečení do koše. Konkrétně zatrhaný svetr rychle uvedete do původního stavu díky speciálnímu háčku. Roztrhla se Vám kapsa na kalhotech nebo se Vám stala jiná podobná nehoda? Pak máte dvě možnosti – buď použijete záplatu, kterou můžete šikovně nalepit pomocí lepidla na textil, nebo roztržení zkrátka zalepíte „jen tak“. S tím Vám pomůže speciální prášek, který na poškozený kus látky nasypete a pak už jen přežehlíte.

Své oblečení a textil můžete udržovat i dalšími způsoby. Nemáte kuličky proti žmolkům a Vaše oblečení už nutně potřebuje odžmolkovat? Nezoufejte, postará se o to odstraňovač žmolků. Během chvilky tak z Vašeho starého svetru bude svetr jako nový. Jednou z dalších nepříjemných věcí, které se ale občas stávají, jsou skvrny na oblečení. Některé jdou dolů snadno, u jiných už je to trochu oříšek. Kde nepomůže klasický prací prášek, tam pomůže pasta na skvrny. Poradí si i se zaschlými fleky a hravě Vaše oblečení zachrání. S péčí o oblečení úzce souvisí také žehlení. A protože jedině s láskou opečovávaná žehlička se dokonale postará o Vaše prádlo, je třeba věnovat pozornost i jí. Zejména spodní část žehličky musí být neustále jako nová. Jak to ale udělat? Nehledejte v tom nic složitého a pořiďte si tyčinky na čištění žehličky. Díky nim zůstane její povrch stále hladký a lesklý.

Tipů není zrovna málo, snad Vám tedy přinesou užitek. Jaké další tipy v domácnosti byste na našem blogu uvítali?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.