Zútulněte svůj balkón nebo zahradu

Zútulněte svůj balkón nebo zahradu

Teplé dny jsou konečně tady. Co si budeme povídat, tohle počasí nás doslova nutí trávit volný čas venku nebo alespoň na zahradě či balkóně. Aby pro nás lenošení na sluníčku bylo ještě příjemnější, je třeba se obklopit pěkným prostředím. Už jste si svou zahradu nebo balkón vyšperkovali? Pokud jste na to ještě neměli čas nebo nevíte, jak na to, poradíme Vám.

Balkón

Pokud bydlíte v panelovém domě a místo velké terasy máte jen obyčejný balkón, je třeba při jeho zkrášlování myslet na to, že každý centimetr je důležitý. Hledejte tak především doplňky, které nezaberou moc místa. Plánujete udělat si na balkóně pěkné posezení? Pak se Vám bude hodit sklápěcí stoleček, který zaháknete za zábradlí. K sezení Vám dobře poslouží polstrovaná lavička, která v sobě zároveň ukrývá úložný prostor. Ten se na menším balkóně bude vždycky hodit.

Abyste si mohli užít posezení i večer, chtělo by to také nějaké osvětlení. Co takhle světelný řetěz? Nejen, že ho můžete zavěsit, kam potřebujete, ale navíc je solární, takže starosti s přívodem elektrické energie odpadají. Pokud nejste zrovna příznivcem opalování, schovejte se přes den pod slunečník, který je speciálně uzpůsobený k použití na balkóně.

Při relaxování si můžete udělat i něco dobrého na zub, aniž byste odbíhali do kuchyně – postará se o to stolní gril. Ten se totiž díky svým rozměrům na balkón spolehlivě vejde.

Bydlení na sídlišti je často spojené také se ztrátou soukromí – balkóny nezřídka mají skleněné výplně, přes které je vše vidět. Abyste si tedy mohli dopřát alespoň trochu soukromí, pořiďte si ochranu na balkón.

Máte děti? Přidělejte jim na zábradlí větrník. Nejen, že je krásně barevný a Vás balkón bude díky němu hned veselejší, ale navíc skvěle funguje jako plašič ptáků, kteří mohou létat na květiny. Jestliže Vám ptáci naopak vůbec nevadí a rádi je pozorujete, určitě stojí za to pořídit jim krmítko.

Zahrada

Pokud se můžete pyšnit zahradou, nemusíte dostatek místa tolik řešit. Sezení tak může být klidně větší, doplněné třeba o pěkný ubrus. Jestli si ale na velké stoly příliš nepotrpíte, bude pro Vás ideální jen menší servírovací stolek. K němu už jen postavíte servírovací stolekzahradní gril a večeře může začít.

Stejně jako na balkóně, i na zahradě si jistě chcete večer dopřát trochu světla, aniž byste sháněli prodlužovací kabel pro připojení elektrického osvětlení. Hodit se Vám tak určitě budou solární lampy. A pokud máte to štěstí a posezení máte v pergole, můžete si do ní pověsit nástěnnou lucernu.

Aby i Váš výhled do zahrady byl pastvou pro oči, je třeba dát v ní vše do pořádku. K záhonům můžete přidat obruby, které je nejen ohradí, ale navíc vypadají moc pěkně. Máte popínavé květiny? Pořiďte jim mříž, po které se mohou pnout. Vyrobíte si tak přírodní plot, který je navíc skvělou dekorací.

Někteří z Vás musejí chtě nechtě mít na svém pozemku také popelnici. Nebudeme si nic nalhávat, moc vzhledně nevypadá. Co s tím, aby pohled na ni byl o něco snesitelnější? Vyzkoušejte samolepící obrázky. Co třeba tyhle slunečnicové?

Zařídit ptákům potravu můžete nejen na balkóně, ale i na zahradě. Tam si ale můžete dovolit větší krmítko. Věřte, že naši opeření přátelé Vám budou vděční.

Budete se toto jaro věnovat zútulnění nebo jste spokojeni se stávajícím stavem?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.