Nejnovější příspěvky

Oslavte MDD stylově – piknikem

Oslavte MDD stylově – piknikem

Mezinárodní den dětí vychází letos na pondělí, takže se dá předpokládat, že my, kdo jej chceme oslavit, tak učiníme již o víkendu. Pokud nám bude přát počasí, bylo by příjemné, udělat zahradní párty. Ostatně k tomuto svátku se venkovní oslava přímo nabízí. Děti se budou moci rozběhnout po zahradě a vydovádět se na čerstvém vzduchu. Dětská párty je specifická, protože musíte vymyslet jak občerstvení, tak zábavu. Připravila jsem si pro Vás pár zaručených tipů, které vždycky zaberou.

Mokrý máj, ve stodole ráj

Mokrý máj, ve stodole ráj

Květen nás počastoval několika velmi chladnými dny v tradičním období tzv. ledových mužů. Ale po jejich odchodu se opět udělalo krásně, a dokonce i zapršelo, což bylo skutečně mimořádně zapotřebí. Teď už můžeme bez obav zasadit i teplomilné rostliny, květiny, zeleninu apod. Dnes jsem pro Vás vybrala šikovné a praktické pomocníky pro sázení, růst a péči jako např. zavlažování a další nezbytné zahradní činnosti. Brzy si už budeme užívat nádherně rozkvetlé zahrádky a s uspokojením relaxovat.

Májové dezerty plné lásky

Májové dezerty plné lásky

Květen začal krásně, ale přesně v termínu dorazili ledoví muži a počasí se zvrtlo do podoby podzimu. To se však určitě zase brzy změní. A protože máj je podle tradice „lásky čas“, zvolila jsem pro dnešní recepty téma „Dezerty plné lásky“. V dnešní době, kdy je veškeré ovoce dostupné celý rok, si můžeme i v období, kdy u nás ještě nedozrávají, připravit dortíky s jahodami nebo malinami. Protože správné láskyplné moučníky přece musejí být alespoň z části červené 😊!

DORT S KOKOSOVÝM KRÉMEM A MALINAMI

Suroviny na korpus: 250 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 125 g másla, na krém: 400 ml kokosového mléka, 100 g cukru krupice, 50 g kukuřičného škrobu, 50 g másla, 5 žloutků a na dozdobení: 250 g čerstvých malin, 50 g cukru krupice a 500 ml 33% smetany ke šlehání

Postup: ručně nebo v robotu smíchejte mouku, cukr a máslo na drobenku. Postupně přilévejte vodu (dohromady max. 100 ml) a míchejte, dokud se směs nespojí. Pak ji vyklopte ji na pomoučněný vál a vypracujte v hladké těsto. To zabalte do fólie a dejte na 30 minut do ledničky.

Předehřejte troubu na cca 180 stupňů. Těsto rozválejte, ideálně mezi dvěma fóliemi, na kulatý plát o tloušťce cca 0,5 cm. Těstem vyložte dortovou formu a nezapomeňte na zvýšené okraje, dort budete plnit krémem. Propíchejte vidličkou, překryjte vystřiženým pečicím papírem a zatižte fazolemi. Po cca 20 minutách pečení papír sejměte a pečte dalších cca 10 minut dozlatova.

Nyní zahřejte v kastrůlku asi polovinu kokosového mléka, vsypejte cukr a míchejte do rozpuštění. Ve zbytku kokosového mléka rozmíchejte škrob a za stálého míchání ho vlijte do kastrůlku s již ohřátým mlékem s cukrem. Zmírněte teplotu, přidejte máslo a šlehejte, dokud se nerozpustí. Pak přidejte žloutky a za stálého šlehání vařte na mírnou teplotu cca 10 minut do zhoustnutí. Krém nalijte na těsto a nechte vychladnout (v chladničce krém ztuhne cca za 2–3 hodiny).

Před podáváním udělejte šlehačku, rozetřete ji na povrch krému a ozdobte malinami.

Náš tip: tento úžasný dort můžete ještě nahoře hustě posypat strouhaným kokosem.

NEPEČENÝ DORT S JAHODAMI

Suroviny: 5 kelímků kysané smetany, 5 vanilkových cukrů, 1 velké balení piškotů, 500 g čerstvých jahod

Postup: do každého kelímku zakysané smetany vmíchejte 1 vanilkový cukr. Pak postupně klaďte vrstvy z piškotů, smetany a jahod pokrájených na plátky. Začněte piškoty, na ně vlijte smetanu a dobře rozetřete, pak posypejte jahodami. Tento postup opakujte, dokud není dortová forma plná. Horní vrstva musí být smetanová. 

Náš tip: nahoru můžete pomocí papírové šablony, kterou si sami vystřihnete, vyrobit různé nápisy nebo motivy sypaným kakaem. Vypadá to krásně a toho nebo tu, pro něž dort děláte, to určitě moc potěší!

Studený máj, v kuchyni ráj

Studený máj, v kuchyni ráj

Název dnešního příspěvku odkazuje na jarní období, kdy se ještě nedá zcela spolehnout na to, že nám bude teplo. Květen bývá velmi často chladný, ne nadarmo jsou v jeho polovině takzvaní ledoví muži. Proto se v tomto měsíci v kuchyni ještě zhusta objevují teplá jídla, převážně večeře. Máme totiž mnohdy pocit, že se ještě potřebujeme trochu zahřát. Vybrala jsem pro Vás dva oblíbené recepty, do kterých už proniká i jarní zelenina a které jsou předzvěstí zdravého a lehčího letního stravování.

Májové posezení na zahradě

Májové posezení na zahradě

I když okolo nás stále panují mimořádná opatření, přicházející jarní počasí nám dává na spoustu nepříjemných okolností zapomenout. Já osobně mám letos snad nejhezčí zahradu, co si pamatuji. I přes dlouhotrvající sucho je na ní vidět mnohem větší péče, kterou dostává. Ať už patříte mezi ty, kteří mají v současné době méně práce a více volného času nebo mezi ty, kteří práci mají, ale o to více se o víkendech snaží odreagovat na svých zahradách, přeji Vám všem KRÁSNÉ JARO😊!

Jarní jídla, na která se už těšíme

Jarní jídla, na která se už těšíme

Taky se na jaře vždycky tak těšíte na svěží lehká jídla plná barevné zeleniny? Je známou věcí, že nejlepším receptem na jarní únavu a špatnou náladu je sluníčko a čerstvá strava plná vitamínů. Křupavá zelenina je sice k dostání celou zimu, ale, marná sláva, nejlépe chutná opravdu až v teplém počasí. Třeba takový chleba s máslem a ředkvičkami může být skvělou a lehkou večeří. Ale dnes mám pro Vás dva recepty z báječného medvědího česneku, který je v posledních letech velmi populární.

Pesto z medvědího česneku s parmezánem

Suroviny: 100 g listů medvědího česneku, 50 g strouhaného parmezánu, 100 ml panenského olivového oleje, sůl, pepř

Postup: listy omyjte, osušte a rozmixujte s mořskou solí. Pak přidejte zbylé suroviny a znovu mixujte.

Pesto můžete uchovat v chladničce zakápnuté vrstvičkou olivového oleje několik dní, maximálně však týden. Pokud ho máte hodně a nespotřebujete ho, můžete ho bez problémů zamrazit.

Náš tip: pesto z medvědího česneku je velmi dobré nejen s těstovinami nebo s bramborovými gnocchi, ale skvělé je také jako pomazánka na pečivo. Pro tento účel je velmi dobré smíchat pesto s ricottou nebo s jiným Vaším oblíbeným čerstvým smetanovým sýrem. Anebo si rovnou upečte domácí pečivo s medvědím česnekem!

Bulky s medvědím česnekem bez droždí

Suroviny: 200 g hladké mouky, 100 g nasekaného medvědího česneku, 50 g másla, 100 ml mléka, 1 prášek do pečiva, 1 plochá lžička soli, 1 vajíčko na potření před pečením

Postup: smíchejte mouku, kypřící prášek a sůl. Pak přidejte máslo nakrájené na tenké plátky a propracujte. Potom přilejte mléko a medvědí česnek a znovu propracujte. Můžete si pomoci vařečkou.  

Těsto vyklopte na pomoučněný vál a ještě lehce propracujte rukama. Poté jej rozválejte válečkem na výšku 2- 3 cm a pak rádélkem nebo nožem vytvaruje přibližně 12 stejných čtverečků.

Pečte je v troubě vyhřáté na 200 – 220 stupňů na pečicím papíře, potřené vajíčkem, asi 10 – 15 minut dozlatova.

Náš tip: bulky můžete posypat různými semínky – kmínem, sezamem, mákem, dýní nebo i Vaším oblíbeným strouhaným sýrem.

Hurá, osazujeme balkóny

Hurá, osazujeme balkóny

Velikonoce nám konečně přinesly hezké slunečné počasí, které nás vylákalo ven. Své zahrady a zahrádky jsme vzali doslova útokem a snažili jsme se dohnat všechno, co se dalo. Uklízelo se, mylo, čistilo, rylo, hrabalo, sázelo, prostříhávalo, a dokonce i natíralo či stavělo. A v další vlně činorodosti přicházejí na řadu balkóny, které se mohou dělat i když se, jako právě teď, trochu ochladilo. Já plánuji zkulturnit svůj balkón tento víkend a už se na to moc těším. Pořídila jsem si pár nových vychytávek.

Barevné a svěží jaro v bytě

Barevné a svěží jaro v bytě

V těchto dnech více pobýváme doma a máme čas věnovat se vzhledu svých domovů. Uklizeno už určitě všichni máme, takže se můžeme vrhnout na jarní projasnění a prozáření našich interiérů. Je známo, že barvy a vzory přinášejí do života radost a dobrou náladu a tu my teď potřebujeme úplně nejvíc. Ke změně stylu, vzhledu a dojmu z bytu či domu nejsou třeba žádné velké investice. Stačí si pohrát s bytovým textilem, doplňky a dekoracemi a místnosti mohou krásně prokouknout. Zkuste to!

Novinky ve velikonočních dekoracích

Novinky ve velikonočních dekoracích

Velikonoce jsou tu už za týden a zatím to vypadá, že je letos strávíme trochu osaměle. Já jsem se rozhodla všechna doporučená opatření dodržet, byť za cenu toho, že se ani o Velikonocích s rodinou neuvidím. Ale nezabrání mi to udělat si každoroční veselou výzdobu a těšit se na letošní blížící se svátky jara. Vždyť ono to všechno jednou pomine, budeme žít jako předtím a celá tahle náročná doba už pro nás bude jen varující připomínkou toho, jak dobře se vlastně máme. Veselé Velikonoce všem!   

Jak se říká, první dojem je zásadní. Proto vždycky se zdobením začínám u oken a dveří. Letos mi padnul do oka nádherný věnec, který je možné buď zavěsit na dveře, do okna či na zeď nebo jen tak postavit na stůl. Veselá barevná kompozice z květin a zimostrázu s krásnou stužkou a malým zajíčkem rozzáří každý interiér a potěší oko i duši.

Na zahradu, terasu či balkón jsou určená roztomilá solární kachňata. Přes den čerpají energii a večer se pak rozsvítí příjemným žlutým světlem. A rozhodně je nemusíte po Velikonocích uklízet, budou Vám ochotně dělat radost celou sezónu až do podzimu!

Další milou jarní dekorací je bytový textil. Také máte na jaře chuť vnést do svého domova nový svěží vítr? Já mám doma více verzí závěsů, dek, polštářků a ubrusů. Právě v těchto dnech obměňuji hřejivé materiály v tlumenějších barvách za veselé pastelové odstíny, které mne budou těšit mnoho měsíců teplejšího počasí. Barevné výšivky, efektní průstřihy a hedvábný lesk na tomto ubrusu s narcisy Vám připomenou jaro a slunce.

To, že Velikonoce nejsou jen duchovními svátky a oslavou jara, ale také radostí z dobrého jídla, jsem už zmiňovala minulý týden, kdy jsme si připomněli báječné velikonoční recepty. Dnes jsem pro Vás našla dekorativní etažér, na kterém můžete servírovat slané i sladké lahůdky. Skvěle se na něm budou vyjímat například napůl rozkrojená vajíčka natvrdo s ochuceným žloutkem, stejně jako ta sladká, která jsou mým další tipem pro Vás.

Hříšně dobrá vajíčka z kvalitní hořké čokolády jsou plněná lahodným vaječným koňakem. A aby byl etažér pěkně plný, doporučuji Vám ještě tyto neodolatelné kuličky z vaječného likéru.  

Přeji Vám hodně zdraví a pohody a užijte si krásné Velikonoce!