Stolujete správně? 5 tipů, jak na správné stolování

Stolujete správně? 5 tipů, jak na správné stolování

Dodržujete doma zásady stolování? Podívejte se, jak správně prostřít a jak se u stolu (ne)chovat.

Určete pořadí příborů

Příbory umístěte po obou stranách talíře podle toho, jak půjdou jednotlivé chody za sebou. Příbor, který budete používat jako první, patří na kraj vpravo. Složený ubrousek můžete položit vedle talíře vlevo, nebo přímo na talíř. 

Sklenice neplňte až po okraj

Šálek s čajem nebo kávou podávejte spolu s podšálkem. Sklenici postavte vpravo ke špičce nože. Nejprve dejte sklenici na vodu nebo pivo, za ní případně sklenku na víno. Neplňte je úplně až po okraj a nalévejte vždy zprava. 

Prázdné talíře odkládejte na příruční stolek

Během hodování na stůl nepatří žádné zbytečné dekorace, zabírají příliš místa. Zvlášť pokud máte menší stůl, hodí se vám mít při ruce menší příruční stolek. Na ten můžete připravit nádobí pro další chody, případně na něj odložte prázdné pekáče, mísy a talíře. 

Zlepšete náladu pomocí květin 

Pokud máte na stole dost prostoru, umístěte doprostřed vázu s květinami. Zpříjemní atmosféru, zvednou vám náladu a bude vám lépe chutnat. Ideální je nízká kytice nebo několik květů v menších vázičkách. Květiny můžete rozmístit po délce stolu na více místech mezi mísy a talíře.

Uchopte správně příbor a použijte ubrousek

Příbor držte za střenky v dlani, hrot vidličky a ostří nože směřujte dolů k talíři. Zapomeňte na hlasité smrkání a srkání nebo používání párátek. Pokud se k jídlu podává pečivo, ulamujte ho po kouskách, místo abyste ho jen tak ukusovali. A hlavně – nemluvte u stolu s plnou pusou.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.