Nejnovější příspěvky

Mokrý máj, ve stodole ráj

Mokrý máj, ve stodole ráj

Květen nás počastoval několika velmi chladnými dny v tradičním období tzv. ledových mužů. Ale po jejich odchodu se opět udělalo krásně, a dokonce i zapršelo, což bylo skutečně mimořádně zapotřebí. Teď už můžeme bez obav zasadit i teplomilné rostliny, květiny, zeleninu apod. Dnes jsem pro Vás vybrala šikovné a praktické pomocníky pro sázení, růst a péči jako např. zavlažování a další nezbytné zahradní činnosti. Brzy si už budeme užívat nádherně rozkvetlé zahrádky a s uspokojením relaxovat.

Májové dezerty plné lásky

Májové dezerty plné lásky

Květen začal krásně, ale přesně v termínu dorazili ledoví muži a počasí se zvrtlo do podoby podzimu. To se však určitě zase brzy změní. A protože máj je podle tradice „lásky čas“, zvolila jsem pro dnešní recepty téma „Dezerty plné lásky“. V dnešní době, kdy je veškeré ovoce dostupné celý rok, si můžeme i v období, kdy u nás ještě nedozrávají, připravit dortíky s jahodami nebo malinami. Protože správné láskyplné moučníky přece musejí být alespoň z části červené 😊!

Studený máj, v kuchyni ráj

Studený máj, v kuchyni ráj

Název dnešního příspěvku odkazuje na jarní období, kdy se ještě nedá zcela spolehnout na to, že nám bude teplo. Květen bývá velmi často chladný, ne nadarmo jsou v jeho polovině takzvaní ledoví muži. Proto se v tomto měsíci v kuchyni ještě zhusta objevují teplá jídla, převážně večeře. Máme totiž mnohdy pocit, že se ještě potřebujeme trochu zahřát. Vybrala jsem pro Vás dva oblíbené recepty, do kterých už proniká i jarní zelenina a které jsou předzvěstí zdravého a lehčího letního stravování.

Zapečené těstoviny tří chutí

Suroviny: 500 g oblíbených těstovin, 150 g libovější anglické slaniny vcelku, 1 menší pórek, 250 g žampiónů, 4 vejce, 100 ml mléka, 200 g nahrubo strouhaného sýra (např. Eidam), máslo na vymazání formy, sůl, pepř + případně oblíbené koření dle chuti např. muškátový oříšek, kmín, paprika nebo kari

Postup: v osolené vodě uvařte těstoviny doměkka, slijte je a promíchejte se lžící olivového oleje. Nakrájejte slaninu na kostičky, pórek na půlkolečka a oloupané žampióny na širší plátky. Vše vmíchejte do těstovin. Nastrouhejte si sýr nahrubo.

Vymažte si pekáč nebo pečicí plech máslem a vsypte směs těstovin, slaniny, pórku a žampiónů. Rozšlehejte vejce s mlékem, osolte, opepřete a přidejte své oblíbené koření. Směsí zalijte těstoviny a povrch hustě posypejte strouhaným sýrem.   

Zapékejte v troubě na 180 stupňů do požadované barvy dle Vaší chuti od zlatožluté po hnědou. My doma máme rádi, když to trochu křupe, takže pečeme dohněda a o spodní vrstvu se doslova pereme.   

Náš tip: tento pokrm je skvělý i druhý den, dá se dobře ohřát v mikrovlnné troubě. Nezapomeňte jej doplnit salátem, pokud ještě nemáte domácí čerstvou zeleninu, pak bude ideální naložená zeleninová směs nebo zelenina kvašená tzv. pickles, kterou si můžete velmi snadno připravit i sami viz recept níže.

Zdravá kvašená zelenina – pickles

Suroviny: 500 g kysaného zelí, 250 g mrkve, 1 cibule, sůl

Postup: kysané zelí smícháme s nahrubo nastrouhanou mrkví, s najemno nakrájenou cibulí a solí.

Náš tip: najděte si skutečně přírodní značku kysaného zelí, díky němuž bude Vaše pickles opravdu zdraví přínosné. V přírodně kysaném zelí BEZ PŘIDANÝCH KONZERVANTŮ, PASTERIZACE či STERILIZACE, jsou zachovány všechny vitamíny, a především aktivní bakterie mléčného kvašení. Takové zelí splňuje parametry tzv. „živé stravy“, tak jak tomu bylo za dob našich babiček.

Recept zelí-mrkev-cibule je jednoduchý a základní, do pickles můžete přidat jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi. Výborné jsou také např. ředkvičky, kedlubny, květák a další. Dochutit své pickles můžete i různými dalšími druhy koření např. kmínem, novým kořením, celým pepřem, bobkovým listem, ale také aromatickými přísadami jako jsou křen, kopr či zázvor.

Pickles můžete plnit do klasických zavařovacích sklenic se šroubovacími uzávěry nebo do speciálních nádob, které jsou k tomuto účely vyrobeny. K dostání jsou různé soupravy sklenic a keramických hrnců, záleží jen na Vás, jak si s touto zdravou přílohou vyhrajete.

Májové posezení na zahradě

Májové posezení na zahradě

I když okolo nás stále panují mimořádná opatření, přicházející jarní počasí nám dává na spoustu nepříjemných okolností zapomenout. Já osobně mám letos snad nejhezčí zahradu, co si pamatuji. I přes dlouhotrvající sucho je na ní vidět mnohem větší péče, kterou dostává. Ať už patříte mezi ty, kteří mají v současné době méně práce a více volného času nebo mezi ty, kteří práci mají, ale o to více se o víkendech snaží odreagovat na svých zahradách, přeji Vám všem KRÁSNÉ JARO😊!

Jarní jídla, na která se už těšíme

Jarní jídla, na která se už těšíme

Taky se na jaře vždycky tak těšíte na svěží lehká jídla plná barevné zeleniny? Je známou věcí, že nejlepším receptem na jarní únavu a špatnou náladu je sluníčko a čerstvá strava plná vitamínů. Křupavá zelenina je sice k dostání celou zimu, ale, marná sláva, nejlépe chutná opravdu až v teplém počasí. Třeba takový chleba s máslem a ředkvičkami může být skvělou a lehkou večeří. Ale dnes mám pro Vás dva recepty z báječného medvědího česneku, který je v posledních letech velmi populární.

Hurá, osazujeme balkóny

Hurá, osazujeme balkóny

Velikonoce nám konečně přinesly hezké slunečné počasí, které nás vylákalo ven. Své zahrady a zahrádky jsme vzali doslova útokem a snažili jsme se dohnat všechno, co se dalo. Uklízelo se, mylo, čistilo, rylo, hrabalo, sázelo, prostříhávalo, a dokonce i natíralo či stavělo. A v další vlně činorodosti přicházejí na řadu balkóny, které se mohou dělat i když se, jako právě teď, trochu ochladilo. Já plánuji zkulturnit svůj balkón tento víkend a už se na to moc těším. Pořídila jsem si pár nových vychytávek.

První věc, kterou jsem si letos na balkón koupila, jsou nové truhlíky. Ty staré, plastové, byly už docela poškrábané a některé byly i prasklé, takže se v nich nedržela voda, a to byl v loňském horkém létě dost velký problém. Také letos nás podle předpovědí čekají velká parna a léto, které se svými parametry bude blížit tomu středomořskému. Proto jsem se rozhodla, že se na něj raději řádně připravím.

Moje nové truhlíky jsou sice také plastové, ale nejsou tenké a obyčejné. Robustní tvar, který navíc zdařile imituje dřevo, mne okouzlil na první pohled. Dodá mému balkónu oblíbený rustikální vzhled a rozhodně prospěje i mým květinám. Tyhle truhlíky skutečně vypadají, jako by byly vyrobené z vysoce kvalitního dřeva a lehký kovový lesk podtrhuje jejich originální styl.

Co budete určitě potřebovat i na menší zahradnické práce na balkóně jsou správné nástroje. Zem do truhlíků a květináčů musíte nějak nabírat a uhrabávat, a právě na to Vám skvěle poslouží zahradní náčiní 2 v 1. Na jedné straně jsou hrabičky a na druhé zase lopatka. Stabilní, lehké a praktické nářadí se stane neocenitelným pomocníkem při sázení, přesazování a údržbě truhlíků a květináčů.

Pokud nejste milovníky zahradničení, a přesto chcete mít krásný balkón plný květin, doporučuji Vám báječnou věc – umělé květiny do truhlíků.  Například pestrobarevné petrklíče, karafiáty, které nikdy neuvadnou nebo begónie, ze kterých se budete těšit spoustu let. Květiny se prodávají v sadách po třech kusech a výborně se hodí to truhlíků o velikosti 40 cm. Těmto květům neuškodí horko ani mráz a nepotřebují žádnou zálivku a hnojení. Můžete je používat po mnoho sezón. Stačí je vždy jen lehce omýt.

Na balkón se bude velmi dobře hodit také tento dekorativní půlkruhový stojan s ozdobným ornamentem. Pokud máte rádi květiny, určitě Vám nebudou stačit truhlíky a rádi osadíte i několik květináčů. A právě na ně je určen tento stojan. Krásně ozdobí kout balkónu či lodžie a unese nejen kvetoucí nádheru, ale třeba i pěknou přehlídku bylinek. Můžete na něm také „letnit“ pokojové květiny. Jeho tři patra budou vždycky vypadat skvěle, ať už budou zabydlena jakýmikoliv rostlinami.

Mým posledním tipem pro Váš balkón jsou nádherně svítící hvězdy k zapíchnutí do truhlíku či květináče. Jakmile se setmí, začnou zářit přímo magickým světlem. Jsou z fluorescenčního materiálu, který je navíc odolný proti povětrnostním vlivům. V sadě je šest hvězd o průměru 11 cm a výšce 39 cm.

Barevné a svěží jaro v bytě

Barevné a svěží jaro v bytě

V těchto dnech více pobýváme doma a máme čas věnovat se vzhledu svých domovů. Uklizeno už určitě všichni máme, takže se můžeme vrhnout na jarní projasnění a prozáření našich interiérů. Je známo, že barvy a vzory přinášejí do života radost a dobrou náladu a tu my teď potřebujeme úplně nejvíc. Ke změně stylu, vzhledu a dojmu z bytu či domu nejsou třeba žádné velké investice. Stačí si pohrát s bytovým textilem, doplňky a dekoracemi a místnosti mohou krásně prokouknout. Zkuste to!

Novinky ve velikonočních dekoracích

Novinky ve velikonočních dekoracích

Velikonoce jsou tu už za týden a zatím to vypadá, že je letos strávíme trochu osaměle. Já jsem se rozhodla všechna doporučená opatření dodržet, byť za cenu toho, že se ani o Velikonocích s rodinou neuvidím. Ale nezabrání mi to udělat si každoroční veselou výzdobu a těšit se na letošní blížící se svátky jara. Vždyť ono to všechno jednou pomine, budeme žít jako předtím a celá tahle náročná doba už pro nás bude jen varující připomínkou toho, jak dobře se vlastně máme. Veselé Velikonoce všem!

Na čem si pochutnáme o Velikonocích

Na čem si pochutnáme o Velikonocích

Současná situace nám bohužel moc příležitostí k radosti nedává, vlastně ještě vůbec nevíme, jak a kde budete trávit Velikonoce. Zkusme na chvilku zapomenout na to, jak náročné to teď všichni máme a připomeňme si pokrmy, které jsou pro svátky jara typické. Každá rodina má určitě ty své nejlepší recepty na velikonoční pochoutky a možná tohle je cesta, jak současná omezení přečkat. Těšme se na obvyklé jarní radosti a svátky a zkusme chvíli dělat, jako by se nic nedělo. Veselé Velikonoce všem!

Roláda z jehněčího masa

Suroviny: 1,5 kg jehněčího (nejlépe plec), 500 g špenátu (ideálně čerstvý listový), 250 g anglické slaniny, 5 stroužků česneku, provensálské bylinky (bazalka, tymián, oregano), olivový olej, sůl, pepř.

Postup: maso odblaňte a rozkrojte tak, abyste z něj vytvořili co největší plát na přípravu rolády. Vnitřní stranu potřete směsí soli, pepře, bylinek, olivového oleje a prolisovaného česneku. Pak jej poklaďte plátky slaniny a listovým špenátem.

Poté plát srolujte a svažte provázkem vhodným na potraviny případně praktickými silikonovými pásky. Roládu pečte na nižší teplotu, cca 160 stupňů v pekáči s víkem asi 2,5 hodiny.

Podlévejte vývarem a na posledních 30 minut víko sejměte, aby maso dostalo barvu. Po vyjmutí z trouby odstraňte provázek či pásky, nechte chvíli odpočinout a pak nakrájejte na plátky.

Náš tip: nejlepší přílohou budou šťouchané brambory s máslem a jarní cibulkou či pórkem. A samozřejmě jako další příloha budou výborné různé druhy jarní zeleniny – mrkev, květák, brokolice.

Velikonoční nádivka „hlavička“

Suroviny: 500 g libového uzeného masa (nejlepší je kýta), 500 g bílého pečiva (mně se osvědčila krájená veka), 4 hrnky nasekaných kopřiv, listového špenátu a pažitky, 6 prolisovaných stroužků česneku, 6 vajec, 150 ml mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek a máslo na vymazání formy.

Postup: nakrájejte maso na malé kostičky a dejte do velké mísy. Připravte si vejce, oddělte žloutky a bílky a z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Veku nakrájejte na kostky, zvlhčete mlékem a přidejte do mísy s pokrájeným masem.

Dále postupně přidávejte žloutky, nasekané kopřivy se špenátem a pažitkou, prolisovaný česnek a dobře promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Nakonec jemně vmíchejte ušlehaný sníh a směs přesuňte do máslem vymazané pečicí formy.  

Nádivku pečte asi 40-45 minut na 160-180 stupňů, dokud její povrch nezezlátne.

Náš tip: nádivku můžete podávat k velikonoční pečínce teplou, ale výborná je i studená. Uvidíte, že se po ní jako každý rok jenom zapráší.