Když jsem Vám začátkem února
nabídla tři recepty na vynikající pochoutky z masa (pečený bůček, vařené
koleno a výpečky na pivě), slíbila jsem Vám také sladké masopustní dobroty.
Tak, tady jsou, vláčné koblihy a křupavé boží milosti. Jsem si jistá, že Vás
dostanou úplně stejně jako maso. Protože já osobně neznám nikoho, kdo by těmto
dvěma úžasným dobrotám dokázal odolat. A protože mnohé z nás čeká
čtyřicetidenní půst až do Velikonoc, tak je určitě namístě se pořádně najíst a
„zásobit se“.
Masopustní
koblihy
Suroviny:
500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 50 g másla, 2 sáčky
vanilkového cukru, 5 žloutků, 2 lžíce rumu, 1 kostka droždí, zavařenina na
plnění a mouka na posypání válu. Na dokončení: olej na smažení, moučkový cukr
na posypání
Postup: mouku
promícháme se špetkou soli a oběma sáčky vanilkového cukru. Uprostřed uděláme
důlek, do kterého nalijeme žloutky, vlažné mléko, rozpuštěné máslo, rum a
rozdrobené droždí. Promícháme a
zpracujeme na vláčné těsto, které pak poprášíme moukou a necháme na teplém
místě pod čistou utěrkou vykynout, dokud ho není přibližně dvojnásobek.
Pak ho přesuneme na pomoučněný vál a rozválíme do placky o
tloušťce asi 1,5 cm. Půlku placky poklademe kopečky marmelády a přiklopíme
druhou polovinou. Skleničkou vykrajujeme koblížky tak, aby marmeláda byla vždy
uprostřed. Se zbylým těstem pak postup opakujeme.
Do menšího hrnce dáme rozpálit vyšší vrstvu oleje a koblížky
v něm smažíme dozlatova. Upečené je pokládáme na ubrousky, aby se
z nich odsál přebytečný tuk. Ještě vlažné je pocukrujeme.
Náš
tip: z uvedeného množství surovin vytvoříte asi dvacet koblih.
Pokud chcete této sladké pochoutky vyrobit více, pak jednoduše množství
vynásobte. A co se týká zavařeniny, buďte kreativní, nemusíte používat pouze
klasiku jakou jsou meruňková a jahodová. Vyzkoušejte třeba nevšední rybízovou
nebo pikantní pomerančovou či citrónovou.
Boží
milosti
Suroviny:
300 g hladké mouky, 4 lžíce mléka,
40 g másla, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce moučkového cukru, 1-2 žloutky (podle
velikosti vajec), 2 lžíce rumu a mouka na posypání válu. Na dokončení: sádlo na
smažení, 2 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr
Postup: Ze
všech přísad vytvoříme rukama hladké těsto a důkladně ho propracujeme. Pak ho vložíme
do sáčku a dáme na 30 minut do ledničky. Po půlhodině těsto rozválíme na tenký
plát cca 0,5 cm, který zubatým rádýlkem rozkrájíme na čtverečky cca 5 x 5 cm. V
každém z nich uprostřed uděláme několik zářezů. Pozor, aby okraje zůstaly celé.
V pánvi nebo v hrnci rozpálíme vyšší
vrstvu sádla a jednotlivé kousky smažíme po obou stranách. Hotové jsou, když se
trochu nafouknou a lehce zrůžoví. Vyndáváme je na ubrousky, aby se odsál přebytečný
tuk. Ještě horké milosti obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Náš tip: z uvedeného
množství surovin vytvoříte přibližně 20 – 25 kousků cukroví. Jsou stejné
dobré teplé jako studené.