Máte osvědčený recept na vánočku?

<strong>Máte osvědčený recept na vánočku?</strong>

Vánoce se přiblížily a s nimi i mnoho svátečních jídel. Mezi nimi je i oblíbená vánočka.
Pečení vánočky však není jednoduchý počin. Stačí i malá chybička a vánočka se nepovede.

Věděli jste, že pečení vánočky patří k tem nejstarším vánočním zvyklostem?

Pečení vánočky bylo dlouho výsadou pekařského cechu a lidé si ji doma začali péct až v 18. století. Hospodyně pekla obvykle tolik vánoček, kolik měla rodina členů. První upečenou vánočku vždy dostal hospodář, aby to zajistilo v novém roce dobrou úrodu. Kromě zmíněných vánoček pak hospodyně pekla ještě jednu velkou, která patřila na štědrovečerní stůl.

Vánočka se skládá z několika pramenů, které nesou symbolický význam. Čtyři spodní prameny představují zemi, slunce, vosu a vzduch. Prostřední cop, složený ze tří pramenů spojuje rozum, vůli a cit. V nejtenčím vrchním pletenci se nachází symbolika pro vědění a lásku.

Neméně zajímavý byl také postup při pečení. Aby se vánočka povedla, nesměl na hospodyni nikdo promluvit, a i ona sama musela být po celou dobu přípravy zticha. Při zadělávání těsta na sobě musela mít bílou zástěru a na hlavě šátek. Během kynutí pak skákala do výšky, aby těsto dobře vyběhlo. Šlo totiž o mnoho. Pokud se vánočka nepovedla, znamenala nezdar v celém příštím roce.

Nic z toho sice již dnes podstupovat nemusíte, přesto velmi záleží na nejen dobrém receptu, ale i kvalitních surovinách.

Dnes pro vás máme osvědčený recept babičky naší kolegyně.

Na jemné těsto si připravte:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 22 dkg másla
  • 22 dkg cukru
  • 4 žloutky
  • 1,5 kostky droždí
  • 0,5 l mléka
  • Citrónová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 dkg rozinek
  • 1 dkg soli
  • Vejce na potření
  • Podélně rozčtvrcené, oloupané mandle na zapíchání do těsta

Uvedené ingredience stačí na 2 vánočky.

Postup:

Nejprve udělejte kvásek. Všechnu mouku dejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, pocukrujte polovinou cukru a zalijte teplým mlékem (nesmí být horké). Kvásek nechte kvasit. Tento proces trvá přibližně 15 minut. Jakmile těsto vykvasí, můžete zpracovávat těsto.

Do těsta zapracujte zbytek ingrediencí, dobře promíchejte a nechte cca 2 hodiny v teple kynout. Pomoct si můžete i teplou troubou: zapněte po dobu 2 minut na 50 °C a poté do ní dejte mísu s těstem, přikrytým utěrkou. Trouba nesmí být horká, pouze teplá.

Vánočky upleťte tak, že si těsto nejprve rozdělte na poloviny. Každou polovinu rozdělte na 8 bochánků. Spodní díl vánočky upleťte ze 4 copánků, prostřední část ze 3 copánků a na vrchní část použijte poslední bochánek, který rozdělte na dva copánky a zamotejte.

Na plech s pečicím papírem dejte obě vánočky, potřete rozšlehaným vejcem a zapíchejte mandle. Do krajů i doprostřed vánočky vpíchněte špejle a spojte tak všechny její části.

Pečte v horkovzdušné troubě při 170 °C a hlídejte. Po vyjmutí nechte vánočku dobře vychladnout.