Kávu si osladím

<strong>Kávu si osladím</strong>

Jakou kávu si vypijete záleží na mnoha faktorech. První, od kterého se všechno odvíjí je samotná surovina a tou je kávové zrnko. Kávovník a celý jeho rod se skládá z více druhů, ale pro komerční pěstování jsou nejdůležitější dva druhy:

  • Kávovník arabský
  • Kávovník statný

Arabský kávovník produkuje zrna známá pod názvem arabica a kávovník statný zase známou kávu robusta. Rozdíl mezi těmito druhy je ve velikosti zrn, v obsahu kofeinu a v chuti. Milovníkům kávy se zamlouvá především jemná arabica. Ta se pěstuje ve více odrůdách. Odolnější robusta je naopak více hořká a chuťově drsnější. Obsahuje více kofeinu, a proto se také používá jako výplň do levnějších kávových směsí.

Základní druhy kávy

Dobrou kávu zvládnete uvařit doma, ale můžete to nechat i na odbornících a zajít do kavárny.

Nejčastější druhy kávy jsou:

  • Espresso – nejzákladnější chutná káva.
  • Ristretto – menší espresso, které je méně hořké a je naopak sladší a kyselejší.
  • Lungo – patří těm, kteří mají rádi větší šálek kávy. Jedná se o klasické espresso doplněné o horkou vodu v poměru 1:1.
  • Americano je podobně jako Lungo doplněné horkou vodou, ale již v poměru 1:5.
  • Au Lait – je klasická káva s mlékem. Může být připravené z espressa, ale i z filtrované kávy v poměru 1:1.
  • Macchiato – s mikropěnou, která vznikla šleháním mléka vodní párou.
  • Caffé latte – je velká káva, jejíž objem je minimálně 250 ml. Dostanete ji do šálku s ouškem.
  • Cappuccino – má objem 150 – 180 ml a patří ke středně velkým kávám. Obsahuje jemnou mikropěnu provázanou s mlékem a má příjemně sametovou chuť. Navrch můžete nasypat čokoládu, kakao nebo skořici.
  • Flat white – je dvojité espresso doplněné cca 1 cm mléka a mléčné pěny. Velmi často se zdobí Latte artem – to jsou známé obrázky, které vznikají specifickým litím do hrnečku s kávou.
  • Mocha (také Mochaccino) – jedná se o čokoládou ochucenou variantu Caffé Latte. Je pouze doplněné čokoládovým sirupem nebo kakaovým práškem.
  • Vídeňská káva – jedná se o Lungo s vrchovatou lžící pravé šlehačky
  • Irská káva – jedná se o filtrovanou kávu nebo espresso o objemu 2,3 dcl obsahující 3 – 4 cl kvalitní irské whiskey se 2 cm vychlazené vyšlehané smetany, která musí být stále tekutá.
  • Frappé – patří mezi skvělé letní varianty kávy, která v horkých dnech dokáže osvěžit. Obsahuje rozpustnou kávu nebo espresso, cukr či cukerný sirup, led a mléko. To vše promíchané v šejkru.

Turek v hrníčku?

Turecká káva se těší v České republice i na Slovensku značné oblibě již mnoho desetiletí. Jedná se o kávu, která vznikne zalitím a spařením mleté zrnkové kávy vroucí vodou. Hovorově je to káva s lógrem a zkráceně se jí říká turek. Ovšem s Tureckem nemá vůbec nic společného. V době socialismu byla kvalitní káva drahá a nejdostupnější druh byla směs robusty s arabikou, v které arabica zastupovala malou část. Zalitému lógru se začalo říkat turek, protože příprava vzdáleně připomínala přípravu turecké kávy ve východních zemích. A český kávový poklad byl na světě.

Co budeme potřebovat na domácí přípravu kávy?

V našem e-shopu seženete mnoho pomocníků pro přípravu. Začněme nejprve u důležitého elektrického mlýnku, díky kterému si můžeme připravit skutečně čerstvou kávu. Kávu je nutné skladovat tak, aby si uchovala všechny své přednosti, kterými jsou čerstvost, chuť a vůně. Ideální skladování tak poskytne dóza s těsnícím víčkem. Namletou kávu pak stačí nabírat nastavitelnou odměrkou.

Během chvíle připravíte na sporáku s klasickým italským kávovarem až 4 šálky mimořádně lahodné kávy.

Oblíbenou překapávanou kávu si připravíte v kvalitním kávovaru, který kávu připraví do konvice s objemem 1,5 l, což odpovídá cca 12 šálkům. Kromě jiného je vybavený funkcí udržování stálé teploty.

Nejjednodušší způsob, jak si udělat překapávanou kávu je použít porcelánový překapávač. Přes vložený papírový filtr a odpovídající množství umleté kávy jen prolijete vroucí vodu a necháte prokapat do hrnečku. Pokud potřebujete kávu uchovat co nejdéle teplou, využijete praktickou termo konvici.

Samotnou kávu si můžete vychutnat z klasických hrnečků s oblíbeným motivem puntíků nebo termo šálků, které jsou vyrobené z odolného borosilikátového skla. Tyto skleněné šálky jsou ideální i na přípravu oblíbeného cappuccina nebo café latte. Při servírování můžete zazářit i jako profesionál, pokud použijete sadu na cappuccino a ozdobíte čepičku mléčné pěny pomocí šablony a zdobicího pera.

Kávu si osladím o trochu víc

Tak, jako je tomu u jiných nápojů a potravin, i u kávy platí, že by se její konzumace neměla přehánět. Běžné množství by uškodit nemělo, ale velké množství může mít na zdraví negativní dopad. Pokud se k velkému množství kávy přidá ještě velké množství cukru, zdraví může začít protestovat. Držme se proto raději zlaté střední cesty a vychutnávejme si kávu kvalitní a v rozumných dávkách.