Snídaně v trávě

<strong>Snídaně v trávě</strong>

Když se řekne piknik, mnohým z nás se vybaví romantické posezení a občerstvení v přírodě pro dva. Piknik ale můžeme pořádat i pro větší počet strávníků. Vhodné místo najdeme nejen na louce, u lesa, ale i v městských parcích a sadech.

Historie

Název piknik pochází z francouzského pique – nique, ale k jeho původu se vztahuje hned několik teorií. Podle jedné vzniklo v knize Origines de la Lanque Française od Tonyho Willise z roku 1692. Slovo pique – nique používá autor pro označení skupiny osob, která si na večeři v restauraci přinese své vlastní víno. Jedná se o složeninu dvou slov, kdy pique znamená výzvu k jídlu a nique označuje věc bez větší hodnoty. Říkalo se tak i obědu, na který si každý stolovník přinesl své vlastní jídlo.

V 18. století se slovo piknik stalo výrazem pro setkání lidí, kam každý z nich přinesl něco k jídlu nebo se na pohoštění finančně podílel. V té době také vznikaly restaurace v tomto stylu. Hostiny tehdy probíhaly uvnitř a piknikování bylo pouze pro vyšší třídu. Až o něco později se pikniky změnily v romantické hodování v trávě, které však stále bylo záležitostí smetánky, nikoliv prostého lidu.     

Popularitu pikniku zvedla po celém světě až francouzská revoluce. Tehdy francouzští aristokraté ve velkém emigrovali do USA, Anglie, Rakouska a dalších zemí, kam s sebou přivezli nejen své tradice, ale také piknikování. Velkého rozmachu zažily pikniky v Anglii. V Americe dokonce hospodyňky soutěžily o nejzajímavější složení chodů v koši. Postupně se pikniky přesunuly i do venkovského prostředí a staly se z nich poklidná setkávání s pohoštěním.

K pikniku neodmyslitelně patří dobré jídlo, které se pohodlně konzumuje a snadno přenáší. Popularitě se v jeho počátcích těšily zejména různé sendviče, plněné bagety, pečená kuřata, ovocné i tvarohové koláče, ryby, rostbíf, vepřový jazyk, různé druhy rožněného masa nebo šunka. Koše s takovým nákladem byly těžké a v době, kdy ještě nebyla auta, staralo se o jejich nošení služebnictvo. Pikniková kultura se vyvíjela s dobou a ve chvíli, kdy se dal koš odvézt pohodlně autem, nosili si zámožnější lidé na piknik i porcelánové nádobí a příbory.

Piknik dnes

Piknikování dnes patří mezi nejoblíbenější druhy zábavy spojené s občerstvením. Obsah dnešních piknikových košů se od těch dřívějších podstatně liší a také už v nich většinou nenosíme porcelánové nádobí. Jsou plné rozmanitých pokrmů jako jsou sendviče, ovoce, zelenina a saláty z nich, hamburgery, různé druhy pečiva, uzenin, koláče a další sladkosti. Fantazii se v tomto případě rozhodně meze nekladou.

Piknik si můžete uspořádat v kteroukoliv denní dobu. Začít můžete již snídaní při východu slunce, obědvat v trávě má také něco do sebe a odpolední piknik je také nesmírně romantický. Pokud chcete piknikovat ve městě, zjistěte si nejprve, kde je to možné a za jakých podmínek. Na některých místech totiž zakazuje vyhláška požívání alkoholu a její porušení mohlo vést k nepříjemnostem. Ve větších městech dokonce najdete půjčovny piknikových košů včetně lahodného obsahu.

Z nádobí můžete použít lehké a nerozbitné z melaminu nebo jednorázové. V případě jednorázového nádobí by měl být součástí koše i pytel na odpadky.

Základem každého pikniku je kvalitní pikniková deka. Nejlepší deky mají zespodu hliníkovou vrstvu, která nepropustí vlhko a v případě studené země vás ochrání před prochladnutím.

Vybavení na piknik z našeho obchodu

I tentokrát jsme si pro vás připravili mnoho potřebných kousků, které na piknik rozhodně využijete:

Mezinárodní den pikniků už sice byl 18. června, ale vy si ho můžete dopřát kdykoliv vás k tomu počasí zláká.