Podzimní slunce na talíři
Podzim opět vstoupil do našich dnů a posílil naši potřebu a touhu po teple. Jak se zahřát, a ještě si dobře pochutnat?
Máme pro vás báječný a velmi chutný recept na polévku z dýně hokkaido. Polévka má oranžovou barvu a do podzimních dnů je jako dělaná.
Ještě, než si ji uvaříme, řekněme si něco o samotné hokkaido. Tato dýně je ve světě známá také pod názvem Uchiki Kuri a patří mezi nejpopulárnější dýně japonského původu. Posiluje imunitní systém, je zdrojem nenasycených mastných kyselin omega3 a omega6. Obsahuje vitamíny B, C, E, K a minerály železo, hořčík, sodík, zinek, draslík a sodík.
Tento oranžový zázrak můžeme připravit na mnoho způsobů. Jedním z nich je slíbená polévka.
Velkou výhodou u hokkaido dýně je skutečnost, že se nemusí před konzumací loupat.
Na polévku si připravte:
- 500 g očištěné a na větší kostky pokrájené dýně
- 1 cibuli
- 500 ml vývaru (zeleninový, drůbeží nebo hovězí)
- 3 stroužky česneku
- 150 ml smetany ke šlehání
- kurkumu nebo kari koření
- špetku strouhaného muškátového oříšku
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- 2 polévkové lžíce másla
- sůl a pepř
- dýňová semínka na posypání
- dýňový olej na pokapání
- krutony z pečiva
Postup:
Na másle nechte zesklovatět pokrájenou cibuli na kostičky. Přidejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem. Přiklopte pokličkou a uvařte do měkka. Polévku odstavte a rozmixujte ji dohladka. Přidejte prolisovaný česnek, kurkumu nebo kari a smetanu na šlehaní. Nechte projít krátce varem a podle chuti dosolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem.
Polévku podávejte s nočkem zakysané smetany, posypanou dýňovými semínky, pokapanou dýňovým olejem a opečenými krutonky pečiva.
Tato polévka vás zahřeje a dokonale zasytí i přes svůj nízký obsah kalorií. Je tedy skvělou potravinou i pro hubnutí a detoxikaci.
Pro opravdu stylové podzimní stolování můžete prostřít i na úžasném ubrusu s podzimním listím. Pokud potřebujete udržet polévku delší dobu teplou, jsou ideálním nádobím termo mísy. Sada nerezových mís nebo termo mísa s uzamykatelnými víčky udrží díky prvotřídní izolaci pokrm dlouho teplý.
Užívejte si krásný a slunečný podzim s dobrým jídlem a dobrou náladou.