Podzimní slunce na talíři

<strong>Podzimní slunce na talíři</strong>

Podzim opět vstoupil do našich dnů a posílil naši potřebu a touhu po teple. Jak se zahřát, a ještě si dobře pochutnat?

Máme pro vás báječný a velmi chutný recept na polévku z dýně hokkaido. Polévka má oranžovou barvu a do podzimních dnů je jako dělaná.

Ještě, než si ji uvaříme, řekněme si něco o samotné hokkaido. Tato dýně je ve světě známá také pod názvem Uchiki Kuri a patří mezi nejpopulárnější dýně japonského původu. Posiluje imunitní systém, je zdrojem nenasycených mastných kyselin omega3 a omega6. Obsahuje vitamíny B, C, E, K a minerály železo, hořčík, sodík, zinek, draslík a sodík.

Tento oranžový zázrak můžeme připravit na mnoho způsobů. Jedním z nich je slíbená polévka.

Velkou výhodou u hokkaido dýně je skutečnost, že se nemusí před konzumací loupat.

Na polévku si připravte:

  • 500 g očištěné a na větší kostky pokrájené dýně
  • 1 cibuli
  • 500 ml vývaru (zeleninový, drůbeží nebo hovězí)
  • 3 stroužky česneku
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • kurkumu nebo kari koření
  • špetku strouhaného muškátového oříšku
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 2 polévkové lžíce másla
  • sůl a pepř
  • dýňová semínka na posypání
  • dýňový olej na pokapání
  • krutony z pečiva

Postup:

Na másle nechte zesklovatět pokrájenou cibuli na kostičky. Přidejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem. Přiklopte pokličkou a uvařte do měkka. Polévku odstavte a rozmixujte ji dohladka. Přidejte prolisovaný česnek, kurkumu nebo kari a smetanu na šlehaní. Nechte projít krátce varem a podle chuti dosolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem.

Polévku podávejte s nočkem zakysané smetany, posypanou dýňovými semínky, pokapanou dýňovým olejem a opečenými krutonky pečiva.

Tato polévka vás zahřeje a dokonale zasytí i přes svůj nízký obsah kalorií. Je tedy skvělou potravinou i pro hubnutí a detoxikaci.

Pro opravdu stylové podzimní stolování můžete prostřít i na úžasném ubrusu s podzimním listím. Pokud potřebujete udržet polévku delší dobu teplou, jsou ideálním nádobím termo mísy. Sada nerezových mís nebo termo mísa s uzamykatelnými víčky udrží díky prvotřídní izolaci pokrm dlouho teplý.

Užívejte si krásný a slunečný podzim s dobrým jídlem a dobrou náladou.