Zatočte s chřipkou, pomůže Vám křen a zázvor

Zatočte s chřipkou, pomůže Vám křen a zázvor

Zima se s námi pomalu loučí a spolu s oteplením nás jako každý rok navštívila chřipková epidemie. Existuje spousta zaručených rad, jak nachlazení předejít nebo se ho rychle zbavit. Co ale vždycky zabere, je zázvor a křen.

Kořen zázvoru má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky a obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek, které jsou pro tělo důležité. Chřipky vás tak dokáže zbavit už v jejím zárodku. Určitě je ale dobré ho používat i jako prevenci proti nachlazení – ať už ve formě čaje, sirupu nebo s medem a citronem. Křen má v sobě, stejně jako závor, antibakteriální látky a vitamíny. Je výbornou prevencí proti chřipce a v případě, že u vás už nachlazení propuklo, pomůže vám se ho rychle zbavit. Zároveň je dobrým prostředkem v rekonvalescenci. Často se během nemoci užívá s medem nebo jako sirup. Dnes pro vás máme tři recepty, se kterými chřipka nebude mít šanci.

Křenový sirup:
• 1 lžíce najemno nastrouhaného křenudržák na cibuli
• 1 lžíce nadrobno nakrájené cibule
• 4 lžičky medu
• 5 lžic vody

Křen najemno nastrouhejte, cibuli pomocí držáku nakrájejte nadrobno. Všechny ingredience smíchejte a povařte asi 4 minuty. Nechte vychladnout a poté přeceďte. Sirup užívejte při nachlazení třikrát denně po dobu jednoho týdne.

Zázvor v medu a citronu
• 1 oloupaný kořen zázvoru
• Citronová šťáva
• 1 lžíce medu
• Sklenice s víčkem

Oloupaný zázvor nakrájejte na plátky a ty naskládejte do sklenice (měla by být plná asi do poloviny). Nalijte do ní dostatečné množství citronové šťávy – měla by být skoro plná. Pak už jen přidejte vrchovatou lžíci medu. Uzavřenou sklenici uchovávejte v lednici. Směs můžete užívat kdykoliv jako prevenci proti chřipce.

Zázvorový sirup • 2 kusy zázvoru (středně velké)
• 2 citrony
• 1 limetka
• 2 l vody
• 2 kg cukru

Zázvor i se slupkou nadrobno nastrouhejte a přidejte ho do hrnce s 2 litry vody a na plátky nakrájenými citrony. Přiveďte k varu a poté vařte ještě cca 10 minut. Směs nechte vychladnout a poté přikryjte a nechte louhovat 24 hodin. Po 24 hodinách směs sceďte, přiveďte k varu a přidejte cukr. Povařte 5 minut. Pak sirup odstavte, pomocí odšťavňovače do něj vymačkejte šťávu z limetky a nechte ho vychladnout. Hotový sirup nalijte do lahví a dobře uzavřené uchovávejte v chladu.

Jaké jsou Vaše tipy na přírodní boj proti chřipce a nachlazení?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.