Výborné domácí likéry

Výborné domácí likéry
Možná jste toho měli před svátky také moc a na oblíbený vaječňák nezbyl čas. Nevadí, můžete si ho přece udělat kdykoliv. A navíc sklenička takové báječné hřejivé domácí dobroty Vám přece udělá radost vždycky! My Vám k němu přidáme ještě jeden šikovný recept na skvělé domácí Baileys.

Na skvělý domácí vaječný koňak si připravte:

  • 6 žloutků
  • 2 plechovky Salka
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 plechovky Tatry
  • 0,25 dl rumu

Otevřeme si všechny plechovky. Žloutky v mixéru rozmixujeme s vanilkovým cukrem. Nyní pomalu přiléváme obě mléka a nakonec přidáme rum. Můžeme i rozmixovat. Z tohoto množství surovin uděláme zhruba dvě lahve slabšího vaječného koňaku o obsahu 0,7 l.

Pokud chcete mít vaječný koňak silnější, můžete množství rumu zdvojnásobit a použít celý půllitru. Vaječňák skladujeme v lednici a je vždy nejlepší zhruba po týdnu, když se v něm všechny chutě hezky rozleží. Ale není jednoduché tuto dobu vydržet bez ochutnávání 😊

Náš tip: Vaječný koňak může být i hezkým dárkem a milou pozorností například když jdete na návštěvu. Pokud doma neskladujete různé lahve a lahvičky, můžete si pořídit 4 sklenice s dekorativními kostkovanými víčky a před předáváním je ozdobit ještě červenou nebo bílou mašličkou.

Pro přípravu báječného domácího Baileys budete potřebovat:

  • 2 plechovky Salka
  • 0,5 l mléka
  • 0,5 l rumu
  • 1 sáček mandlového pudinku

Salko dáme vařit na dvě hodiny (v neotevřených plechovkách) do vodní lázně. Posledních třicet minut necháme jen mírně probublávat. Mandlový pudink uvaříme dle návodu, pouze vynecháme cukr. Salko i pudink necháme vychladnout a poté smícháme s mlékem, přidáme rum a vše pečlivě rozmícháme, případně rozmixujeme, stačí ručním mixérem.

Likér nalijeme do lahví a ideálně necháme týden rozležet. Uchováváme v lednici a podáváme vždy dobře vychlazený. Sílu i sladkost Baileys můžeme snadno upravit ubráním či přidáním rumu nebo Salka.

Náš tip: Můžeme si vyrobit i variantu bez alkoholu pro děti a podávat jej stylově horký se šlehačkou sypanou kakaem a v krásných hrníčkách s dekorem kočiček s perfektně sladěnou porcelánovou lžičkou.

Přejeme Vám dobrou chuť a příjemné zimní večery! Kolik takových likéru za večer vypijete?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.