Pochutnejte si na 3 vynikajících dobrotách z pórku

Pochutnejte si na 3 vynikajících dobrotách z pórku

Podzimní čas je ideální na sklizeň póru zahradního. Tato zelenina je velmi chutná a především zdravá. S čím Vám pomůže a jak si na něm můžete nejlépe pochutnat? Zjistili jsme to.

Pórek obsahuje mnoho vitamínů a minerálů – zejména pak v zelené části. Jeho častá konzumace je tak pro nás opravdu prospěšná. Najdete v něm vitamíny B6, E, C, selen a karoteny, které posilují Váš imunitní systém. Umí také zatočit s infekcemi a dokonce i s rýmou, což mnozí z vás jistě uvítají. Krom zmíněného pór obsahuje také zinek, draslík, fosfor, mangan, foláty, železo, vlákninu a kyselinu listovou. Podporuje tvorbu svalů, krvinek a zvyšuje činnost mozku. Při pravidelné konzumaci pórku se nemusíte bát ani různých plísní nebo bakterií. Tato zelenina je ideální k detoxikaci – umí totiž perfektně vyčistit žaludek, zlepšuje průchodnost střev a dlouhodobě snižuje cholesterol v krvi. A co dalšího tento zázrak umí? Podporuje prokrvení organismu, zlepšuje trávení, pomáhá při zácpě a snižuje riziko křečových žil a rakoviny tlustého střeva nebo prostaty. Z póru se navíc dají připravit velmi chutná jídla, která si zamiluje celá Vaše rodina. Dnes jsme si pro Vás připravili 3 výborné recepty.

Podélná škrabka

Pórková polévka

  • 1 větší pór
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 brambory
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla

Pórek nakrájíme na kolečka. Ta bílá v hrnci ne másle orestujeme. Jakmile změknou, zalijeme vývarem a přidáme nakrájená kolečka ze zelené části póru. Brambory oloupeme a nakrájíme je na drobné kostičky. Ty přidáme do hrnce a vaříme asi 20 minut. Pak přidáme smetanu a mixérem rozmixujeme. Na závěr dochutíme solí a pepřem.

Kuřecí nudličky na pórku

  • 2 kuřecí prsa
  • 1 pór
  • Olej
  • Směs koření (např. kari, pepř, paprika)
  • Slunečnicová semínka (asi hrst)

Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na malé nudličky. Pórek nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi necháme rozpálit olej a pak přidáme maso i pórek a restujeme, dokud maso nezezlátne. Poté směs dokořeníme podle chuti a na závěr přidáme slunečnicová semínka. Hotové podáváme s rýží.

Koláč s pórkem

  • 1 pór
  • 1 balení listového těsta
  • 1 zakysaná smetana
  • 100 g slaniny
  • 80 g eidamu
  • 2 vejce

Vejce rozšleháme a smícháme se zakysanou smetanou. Sýr nastrouháme, přidáme k našlehané směsi a dochutíme solí a pepřem. Na válu rozválíme těsto a položíme jej na vymazaný plech. Použít můžeme také pečicí folii. Těsto vidličkou na pár místech opatrně propíchneme. Na těsto nalijeme připravenou směs a posypeme pórkem, který jsme předtím nakrájeli na tenká kolečka, a slaninou nakrájenou na kostičky. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 25 minut.

Přejeme dobrou chuť! A nezapomeňte se s námi v komentáři podělit o další inspiraci. Co z pórku nejvíce chutná Vám?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.