Oslavte s dětmi jejich den

<strong>Oslavte s dětmi jejich den</strong>

Nejen ženy, maminky a tatínkové mají svoje svátky. Také naši nejmenší mají svůj Mezinárodní den. Jak a kdy vznikl Mezinárodní den dětí?

Poprvé se Den dětí slavil druhou červnovou neděli roku 1857 v Americe. Ten den v jednom nejmenovaném městečku ve státě Massachusetts sloužil speciální mši za děti reverend Charles Leonard. On sám pojmenoval tento den Dnem růže, později se slavil pod názvem Den květin. Nakonec svátek dostal název Den dětí. To byl okamžik, kdy byla v Americe zahájena tradice Dne dětí.

V první polovině 20. století vznikala na dalších místech ve světě další data pro oslavu Dne dětí.

Den dětí, který by se jednotně slavil ve stejný den po celém světě vznikl až na základě konající se Světové konference pro blaho dětí 1. června 1925. Ve stejný den se také konal v San Franciscu Festival dračích lodí. Na jejich oslavu shromáždil čínský generální konzul velký počet čínských sirotků, aby poukázal na to, že by se společnost měla více zabývat blahem a ochranou dětí.

Obě tyto významné události určily datum Dne dětí. Oficiálně však byl vyhlášen později. V roce 1949 vyhlásila Mezinárodní demokratická federace žen Den pro ochranu dětí. Vyhlášení souviselo masové zabíjení žen a dětí v Lidicích v roce 1942 a také ve francouzské vesnici Ouradour-sur-Glane v roce 1944. Datum oslav Dne dětí se konečně ustálilo na 1. červen, který připomíná sirotky ze San Francisca a první konferenci, která se zabývala blahem dětí.

Některé státy převzaly datum a ze Dne pro ochranu dětí se stal Den dětí nebo také Mezinárodní den dětí.

Česká republika slaví Mezinárodní den dětí 1. června.

Oslavy v České republice

Den dětí má připomenout nám všem, že i děti mají svá práva a potřeby. V naší republice má tento svátek milou tradici. Tento den patří dětem a ty si ho mohou náležitě užít ve formě her a společenských či sportovních akcí. S tím je také spojená konzumace mnoha dobrot, převážně sladkých.

Sladkosti ve vedení

V červnu, kdy se tento svátek slaví, bývá již zpravidla teplé a slunečné počasí. Máme pro vás skvělý tip, jak ho dětem ještě více zpříjemnit něčím lahodným a osvěžujícím. Což takhle vyrobit svým nejmenším domácí nanuky? V našem e-shopu najdete opravdové pomocníky pro tyto příležitosti. Prvním z nich je samotný výrobník nanuků. V nádobě připravíte dokonalou směs a nalijete do nanukových tvořítek. O zmrznutí se postará samotný přístroj a po zmrznutí můžete hned začít mlsat.

Pokud si chcete samotnou směs připravit podle svých představ, stačí ji například namíchat ze samotného ovoce nebo přidat jogurt či smetanu. Výslednou směs pak jen nalijete do 8dílné formy na nanuky a vložíte do mrazáku. Nanuky zmrznou za chvíli a děti na ně nemusí dlouho čekat.

Domácí zmrzlinu můžete nechat zmrznout i v plastové nádobě s víkem a poté ji servírovat v dokonalých zmrzlinových pohárcích.

Zábava na každou zahradu, louku nebo terasu

Pokud máte na zahradě k dispozici rovný povrch, užijete si s dětmi skvělou zábavu v podobě žabích kuželek. Podobně vyvedená je také mini bowling Berušky.

Velmi oblíbené jsou házecí hry. Házecí hra s kroužky zabaví celou rodinu, od nejmenších po ty největší.

K zahradním slavnostem patří i slavnostní osvětlení. Co říkáte na tyto krásné lampiony?

Může se stát, že v tento den nebude tak hezké počasí, abyste ho mohli s dětmi trávit venku. Je to nepříjemná překážka, ale dá se snadno překonat. Pro tyto příležitosti jsme pro děti vybrali ty nejoblíbenější stolní hry:

Ať již bude slunečné nebo zamračené počasí, jistě pro vás bude tento den také radostný a plný zážitků, protože si ho můžete užít se svými nejmilejšími.